notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Madárinfluenza: uniós pénzügyi támogatás várható

hirdetes

Madárinfluenza: uniós pénzügyi támogatás várható

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Európai Bizottság a tojás- és baromfiágazat piactámogatási intézkedései költségeinek részben európai uniós költségvetésbõl történõ fedezésének lehetõvé tételére vonatkozó javaslatot terjesztett elõ.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Madárinfluenza: uniós pénzügyi támogatás várható

A legutóbbi madárinfluenza-válság kezdete óta a baromfi és tojás fogyasztása néhány tagállamban számottevõen visszaesett, ami az árak erõteljes csökkenéséhez vezetett. A tojás- és baromfipiacra vonatkozó jelenlegi rendelkezések csak azokban az esetekben teszik lehetõvé az EU számára a kártérítési intézkedések társfinanszírozását, ahol a gazdaságban madárinfluenza-esetet találtak, vagy ahol a gazdálkodó számára nem volt lehetséges a baromfi elszállítása az állatorvosi végzések által elõírt korlátozások miatt.

EU-támogatás

Jelenleg nincs lehetõség arra, hogy EU-támogatást nyújtsanak olyan piaci problémák figyelembe vétele érdekében, amelyek a fogyasztói bizalom elvesztése által okozott eladás-csökkenéshez kapcsolódnak. A jelenlegi piaci válság komolysága miatt a Bizottság a tojás- és baromfi fogyasztásának és árának csökkenéséhez kapcsolódó piactámogatási intézkedések költségei 50%-ának társfinanszírozására tett javaslatot. A javaslatot továbbították az Európai Parlament és a Tanács számára, hogy remélhetõleg április végéig elfogadják azt. Amint a jogalapot elfogadták, a tagállamoknak be kell nyújtaniuk javasolt intézkedéseiket bizottsági jóváhagyásra.

hirdetes

„E példanélküli helyzet tovább nem kezelhetõ a meglévõ eszközök alkalmazásával”

:mondta Mariann Fischer Boel, a mezõgazdasági és vidékfejlesztési biztos. „Ezért akarjuk kiszélesíteni a meglévõ rendelkezések hatáskörét úgy, hogy lehetõvé tegyék az EU számára a rendkívüli piaci intézkedések társfinanszírozását. Minden egyes tagállam így képes lesz a sajátos helyzetének legjobban megfelelõ intézkedések megtervezésére. Nézetem szerint a legésszerûbb megközelítés az lenne, ha a gazdákat a termelést átmenetileg csökkentõ intézkedések miatt kártalanítanák. Remélem, hogy az Európai Parlament és a mezõgazdasági miniszterek Tanácsa gyorsan elfogadja ezt az intézkedést, így lehetõvé téve a támogatások mihamarabbi folyósítását.”

Háttér

A 2771/75 és 2777/75 rendeletek biztosítják a tojás- és baromfiágazat támogatási intézkedéseinek jogalapját. A rendelkezésekben az export-visszatérítés az egyetlen elõírt piactámogatási intézkedés. A rendelkezések jelenleg nem teszik lehetõvé uniós támogatások nyújtását olyan gazdálkodók számára, akiket a fogyasztás számottevõ csökkenése sújt.

hirdetes

A javaslat kiszélesítené mindkét említett rendelet 14. cikkének hatáskörét. Ez lehetõvé teszi az állatorvosi intézkedések (pl. csirke levágása) 50%-ának társfinanszírozását az uniós költségvetésbõl, valamint az  EU területén található gazdaságokban kitörõ állatbetegségekbõl eredõ állatszállítási korlátozásokhoz kapcsolódó kártérítésnek az 50%-os társfinanszírozását.
A javaslat lehetõvé tenné „rendkívüli piaci intézkedések" meghozását a tagállamok kérésére a "köz- és állategészségügyi kockázatok miatti fogyasztói bizalomvesztésnek közvetlenül tulajdonítható súlyos piaci zavarok” figyelembe vétele érdekében.

Tagállamok

A tagállamok intézkedésjavaslatainak benyújtását követõen a Bizottság azokat az irányítóbizottsági eljárás keretében hagyná jóvá. Magyarországon 5-6 milliárd forintnyi támogatásra számíthatnak a gazdák a betegség miatt kiesett bevételek, illetve a veszteségek kapcsán.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

újramunkálás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy az teljesítse a követelményeket ... Tovább

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

Tovább a lexikonra