notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az informatika és a bérek

hirdetes

Az informatika és a bérek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Annak ellenére, hogy emelkednek az informatikai bérek, nehezen kapnak programozó szakembert az informatikai vállalatok, mivel részben a hazai szakcégek, részben a Magyarországon termeltetõ vállalatok felszívják a rendelkezésre álló munkaerõt.

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

A bérek

Ha egy szektorban emelkednek a bérek, az általában jó jelnek mondható. A bér tulajdonképpen a munkaerõ ága, az árak pedig akkor szoktak emelkedni, ha kereslet-kínálati viszonyok megváltoznak. Mi lehet még az emelkedés oka? Nõttek a vállalati technológiai kiadások, vagyis van pénz beruházásokra, és ez azt jelenti, hogy az informatikai vezetõk beruházási kerete is növekedhet. Sok újdonság is van, például fejlõdnek és terjednek a mobil és a szélessávú rendszerek, ami sok feladatot hoz magával. Tehát miközben a kereslet lendületben van, a munkaerõ-kínálati oldalon is történtek változások. Amerikában van egy növekvõ tempóban kifelé vonuló „nagy generáció” és egy még munkaképes korba nem került második hullám. A változáshoz vegyük hozzá azt is, hogy az IT recesszió sok amerikai fiatal kedvét elvette az informatikai tanulmányoktól, az Amerikában tanuló rengeteg ázsiai hallgatóból pedig kevesebb marad az USA-ban, hiszen otthon Indiában, vagy Kínában pezseg az informatikai élet. Az elmúlt években az indiaiak iránti kereslet olyan gyorsan nõtt, hogy a kínálat csak nehezen tud lépést tartani vele. Mivel nagy a kereslet és korlátos a kínálat, Indiában is nõnek az IT szektor bérei, méghozzá jóval gyorsabban, mint Amerikában. Ott van persze Kína is, de az ottaniak nem tudnak olyan gyorsan belépni az amerikai offshore-munkaerõpiacra, mint az indiaiak. A növekvõ kereslet és az emelkedõ amerikai és indiai bérek egyre inkább vonzóbbá és versenyképesebbé tehetik néhány más ország technológiai munkaerejét.

hirdetes

A szakemberek

Az informatika a gazdaság talán leggyorsabban fejlõdõ és változó területe, ami nagy kihívás elé állítja mind a HR szakembereket, mind a munkavállalókat. A legkeresettebb munkaerõ az a multifunkcionális informatikus szakember, aki a szaktudása és a képességi alapján a lehetõ legszélesebb körben utilizálható. A leginkább érvényesülni tudó ember képes több munkakörben is megállni a helyét, pl. olyan fejlesztõ vagy más IT szakember, aki szükség esetén más feladatkörben is bevethetõ. Fontos az ügyfélorientált szemlélet. Ha kell, egy fejlesztõ is legyen képes az ügyfelet meggyõzni az adott megoldás, termék hasznosságáról, tudjon szakmai prezentációt tartani az ügyfél nyelvén, az ügyfelek igényeit helyezve elõtérbe.
Az informatikai piac folyamatosan fejlõdik. Ma Magyarországon az az IT cég nézhet hosszú távú jövõ elé, aki képes követni a piaci változásokat. Ennek érdekében a szakembereit folyamatosan fejlesztenie kell, ki kell használniuk a partnerek adta folyamatos továbbképzési lehetõségeket, új képesítéseket, minõsítéseket kell munkatársaiknak megszerezniük a magas szakmai színvonal megtartása érdekében.

hirdetes

A számítástechnikai nyelv

Melyik ma a legkeresettebb nyelv a számítástechnikában? Ha programnyelvrõl van szó, úgy hívják: JAVA. Világszerte 2,5 milliárd eszköz képes kezelni. Nem csoda, ha elsajátítása egy programozónak több, mint kifizetõdõ. A Java az élet minden területén jelen van. Találkozunk vele a mobiltelefonokban, Palm PDA-kban, PC-kben, nyomtatókban, kártyákban, játékokban, weboldalak és a vállalati megoldások mögött. A JAVA minõsítés a programozókat foglalkoztató cégek körében is az egyik legjobb névjegy. Jelen pillanatban ugyanis a cégek számára fontos értékmérõ, hogy hány JAVA - ban jártas szakembert tudnak felmutatni. Amennyire jó üzlet a cégeknek a JAVA - ban írt alkalmazások értékesítése, olyan jövedelmezõ a programozónak. Ha tehát valaki 2006-ban programozásból szeretne megélni, a legjobb amit tehet, hogy megtanulja a legújabb programozói világnyelvet és megszerzi a JAVA minõsítést.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

MMSZ

Magyar Marketing Szövetség. -Szervezi és összefogja a marketing területén... Tovább

minõsítési folyamat

az elõírt követelmények teljesítési képességét bizonyító folyamat 1. MEGJEGYZÉS:... Tovább

Tovább a lexikonra