notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Intelligens óra segít meghatározni rossz alvásod okát.

hirdetes

Új intelligens órák segítenek azonosítani, hogy miért alszol rosszul

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az új algoritmusok számos intelligens óraérzékelőt kihasználva megfigyelik a viselőik alvási szokásait. A SleepGuard nevű szoftver, viselőjének viselkedésének megszerzésével az alvás minőségét is megbecsülheti, és gyakorlati tanácsokkal szolgálhat a felhasználóknak, hogy segítsen nekik jobb éjszakai alvást elérni.

Rossz alvás mérés

A SleepGuard különböző nem biomedikai tényezők kombinációját követi - beleértve a testmozgásokat, az alvászavarokhoz és a környezeti világításhoz kapcsolódó hangokat.

Az Egyesült Királyságban a Lancaster Egyetem kutatói és az északnyugati egyetem kínai kutatói által kifejlesztett SleepGuard tesztjét 15 résztvevővel végezték el. Az eredmények azt mutatják, hogy a SleepGuard képes az alvásminőség becslésére olyan pontossággal, mint a fogyasztói minőségű alvómonitorok. Elengedhetetlen, hogy képes rögzíteni kulcsfontosságú információkat az alvásminőség mögött rejlő tényezőkről, és segítheti a viselőket abban, hogy azonosítsák a rossz alvásuk okát.

A kutatócsoport reméli, hogy ez a technológia segíthet a felhasználóknak mélyebb és átfogóbb elemzést készíteni alvási szokásaikról, és lehetővé teszi számukra, hogy tájékozottan tegyenek lépéseket az alvás minőségének javítása és egészségük javítása érdekében.

Az alvás javítása érdekében az allgoritmus magába foglalhatja a háló világításának megváltoztatását, a zaj kezelését, a testtartás megváltoztatását és a kézpozíciókat is.

Dr. Zheng Wang , a Lancaster Egyetem  Számítástechnikai és Hírközlési Kollégiumának és a kutatás társszerzőjének elnöke elmondta: "Az alvásminőség számos tényezőtől függ, például a környezeti fénytől, a zajtól és a légzési mintáktól, alváshelyzetektől és lefekvés idejétől egyaránt.”

hirdetes

Az alvó környezet és az egyén testhelyzetének és mozzanatainak részletezése nélkül a rossz alvás legfontosabb okait nem lehet kimutatni.

Dr. Petteri Nurmi, a Lancaster Egyetem oktatója és a munka társszerzője elmondta: "Projektünk célja, hogy felszabadítsa a fogyasztói okostelefonok teljes potenciálját, kihasználva kifinomult érzékelőit, a jobb alvási szokásainak felmérésére. "

hirdetes

A SleepGuard a fizikai tevékenységek során nem az orvosbiológiai jeleket veszi fel. Nem hasonlítható az orvosi minőségű technológia pontosságához, bár előnye, hogy olcsó lenne az otthoni használatra.

A kutatók felfedezték, hogy az alvás minősége szorosan kapcsolódik a testmozgások jellemzőihez, az egészséggel kapcsolatos tényezőkhöz, amelyek érzékelhetőek a hangok és az alvási környezet által.

A smartwatchon belüli érzékelőket, például a gyorsulásmérőt, a giroszkóp és a tájolásérzékelőt használták a test és a kéz mozgásának azonosítására alvás közben. Az óra mikrofonja rögzíti a környezeti zajokat, valamint a viselő horkolását és beszélgetését az alvás során. Emellett a fényérzékelő az alvó környezetében megvilágítást biztosít.

A SleepGuard képes négy alapvető alváshelyzetet érzékelni, például a háton, a hason és oldalsó alvást, mivel a kar pozíciója szorosan kapcsolódik a testtartáshoz.

A technológia képes felismerni a három közös kézpozíciót, amelyek segíthetnek az alvási problémák azonosításában. Például, ha a kezét a hasra helyezi, kellemetlenséget okozhat. Ha a kezét a mellkasra helyezi, rémálmokat okozhat a szívre gyakorolt ​​nyomás következtében, egy kéz fejre helyezésével túlnyomást okozhat a váll idegeiben, és fájdalmat okozhat a korlátozott véráramlás miatt.

A SleepGuard azt is méri, hogy hányszor mozdul meg a viselő az alvás alatt - az alvás minőségének másik mutatója a túlzott hirtelen mozdulatok, amelyek potenciálisan jelzik a rossz alvást.

Dr. Liqiong Chang, az Északnyugati Egyetem asszisztense és a kutatás társszerzője elmondta: "A SleepGuard a meglévő alvásmonitorokkal összehasonlítva képes többféle alvási eseményt jelenteni, és a viselőket jobban megértetni alvási problémáikról. "

A kutatás a "SleepGuard: A rengeteg alvási információ rögzítése a Smartwatch érzékelési adatok felhasználásával" című tanulmányban jelent meg, és bemutatásra került az Ubicomp 18 tudományos konferencián, amelyet Szingapúrban tartottak októberben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium rövid története   Magyarországon a pénzügyek minisztériumi... Tovább

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Technológia