notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

INTERNETES ÁLLÁSKERESÉS

hirdetes

INTERNETES ÁLLÁSKERESÉS

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az állásportálok az álláskeresés egy újfajta, és gyakran igen költséghatékony eszközei. Az Internet hatalmas számú felhasználójából nagyszámú önéletrajzot tudnak gyûjteni, sokkal kedvezõbb áron, mint a hagyományos fejvadász cégek. Az álláskeresõk számára is egyszerûbb, az Interneten egy kérdõívet kitölteni, vagy önéletrajzukat egy adatbázisba beküldeni, mint a postai vagy személyes kapcsolatfelvétel. Az állásportálok a munkaadótól kérnek pénzt szolgáltatásukért, munkavállalóknak a regisztráció ingyenes. Az állásportálok alapvetõen kicsi eltérésekkel háromféle szolgáltatást nyújtanak.


Ezek a következõk:

Hirdetésfeladás a portálonÁlláshirdetés feladása, melyben a jelentkezõk közvetlenül a munkaadóhoz küldik be önéletrajzukat. Itt a munkaadó kiléte és az állás paraméterei általában teljes egészében specifikáltak. A hirdetések árai az oldal látogatottságától függenek. Nagy látogatottságú portálokon sokan megtekinthetik a hirdetést, azonban a hirdetésekbõl is sokat találunk, ezért a mienk könnyen elveszhet a sok között. Kisebb portálokon a kisebb látogatottság kevesebb megtekintést is jelent. Hirdetés feladása elõtt azért érdemes a portálok látogatottságának függvényében az ár/érték arányt értékelni.


Böngészés az önéletrajzok közöttAz állásportál által mindezidáig összegyûjtött, és remélhetõleg aktuális önéletrajzok közötti, határozott idejû, azonban korlátlan kutakodást jelent. A böngészés esetében nagyon fontos, hogy az önéletrajzok jól meghatározott kategóriákba legyenek sorolva. Amennyiben pl. mezõgazdasági munkavállalót keresek, és az önéletrajzok között csak mondjuk mérnök, vagy segédmunkás kategóriák találhatók, nagyon nagy számú mintát kell áttekintenem ahhoz, hogy a számomra megfelelõ önéletrajzokat kiválogassam. Ebben a szelekcióban a magyarországi állásportálok sajnos igen rosszul állnak. Pl. a valószínûleg legprofesszionálisabb állásportál, a Profession.hu sem tud az IT kategórián belül alkategóriákat felállítani. Ha tehát egy honlapkészítõ vállalkozás webdesignert keres, akkor a Profession.hu 4322 IT önéletrajzát végig kell böngéssze, míg ki tudja szûrni a 2-300 webdesigner önéletrajzot.
hirdetes


Fejvadász szolgáltatásA böngészés részletes kategorizálásának elmaradása lehet szánt-szándékú is, hiszen ezért veszik igénybe sokan az elõszûrést, vagy a még több szolgáltatást tartalmazó fejvadász tevékenységet. Az elõszûrés esetén az önéletrajzokat a megbízó által meghatározott kategóriák (pl. földrajzi hely, nyelvtudás, különleges képességek) szerint szelektálják. Ezt a szolgáltatást nyújtja a legtöbb állásportál, a böngészés szûkítésének „hiányosságait” kiküszöbölendõ.
A valódi fejvadász szolgáltatás csak nem minden állásportál kínálja, hiszen ehhez képzett apparátus szükséges. Egy weboldalt mûködtetni, önéletrajzokat összegyûjteni és eladni jóval egyszerûbb, mint felelõsen kijelenteni, hogy ezek a személyek alkalmasak erre vagy arra a pozícióra.
hirdetes


Az állásportálok két fajtáját különböztethetjük meg:


  • Az egyik, amely korábban tradicionális fejvadászcégként mûködött, azonban az Internet elterjedésével beindította online szolgáltatását is.
  • A másik kategóriába tartoznak az Internetet használó, az Internettel dolgozó (pl. webdesigner vagy egyéb portált üzemeltetõ), és a munkaerõ közvetítésbe késõbb beletanuló vállalkozók.
Kevés ma Magyarországon a valóban professzionális, Internet alapú fejvadász szolgáltatás, mely mind az Internet világában (keresõmarketing, internet marketing) jártásak, ugyanakkor vannak tapasztalataik a munkaerõ piacon is. Az Internet fejlõdésével valószínûleg ez a piac is tisztulni és fejlõdni fog. Meg kell állapítsam azonban azt, hogy az állásportálok területe ma nem teljesen lefedett, piaci rések találhatóak.


Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségszabályozás

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények ... Tovább

irányítási rendszer

rendszer politika és célok megfogalmazásához, valamint a célok eléréséhez ... Tovább

Tovább a lexikonra