notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tovább nõtt a háztartások internet hozzáférése az EU-ban

hirdetes

Tovább nõtt a háztartások internet hozzáférése az EU-ban

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Unióban a tovább nõtt a háztartások internet-hozzáférése az idei év elsõ negyedében: 52 százalékra az egy ével korábbi 48-ról.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

 

Kérje ajánlatunkat itt!

Internet hozzáférés aránya az Európai Unió területén

Az Eurostat adatai szerint Hollandiában volt a legmagasabb az arány, 80 százalék, majd Dánia és Svédország következik 79, illetve 77 százalékkal. A legalacsonyabb hozzáférési arányt Görögországban mérték, 23 százalékot, a következõ Szlovákia 27, majd Magyarország 32 százalékkal, Litvánia és Portugália 35-35 százalékkal.

Lemaradó Magyarország


Hazánk információs és kommunikációs ellátottsága elmarad az Európai Uniós átlagtól.  Magyarország minden egyes információs és kommunikációs technológiai ellátottsági mutató esetében jelentõsen lemaradt az EU átlagához viszonyítva - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal a közelmúltban publikált tanulmányában.

A KSH hivatalos honlapján közzétett, A háztartások információs és kommunikációs technológiai ellátottsága és használata, 2005. címû kiadványa szerint leginkább a 80 százalék körüli mobiltelefon ellátottságban közelíti meg Magyarország az EU átlagos szintjét, ami 84 százalék. Ezt követi az otthoni számítógép-ellátottság és az otthoni internet-hozzáférés aránya.

A mobil hozzáférés esetében 95 százalékát, a másik két esetben 73 százalékát illetve 46 százalékát éri el a magyar átlag az EU szintnek. A szélessávú hozzáférés esetében az EU átlagának közel 48 százalékát éri el az ország.

hirdetes

A kiadvány szerint a háztartások 58 százalékában van legalább egy számítógép az Európai Unióban, míg a magyarországi arány 42 százalék.

A KSH felhívja a figyelmet arra, hogy van olyan régi EU-tagállam, így Görögország, amelyet ezzel az értékkel is jelentõsen megelõz Magyarország, és van olyan is, amellyel egy szinten van, például Portugáliával.

Az új belépõ országok közül Magyarország megelõzi Litvániát, Lettországot, Lengyelországot, de Észtország, Szlovákia és Szlovénia Magyarország elõtt jár. Az újonnan csatlakozottak közül egyedül Szlovénia haladja meg az EU átlagot.

A hazai háztartási internet-hozzáférés 22 százalékos szintje kevesebb, mint fele az EU átlagnak, ami 48 százalékot tesz ki. Ezzel az eredménnyel a régi EU tagállamok közül egy szinten van Magyarország Görögországgal.

Az új belépõ országok közül Magyarország megelõzi Litvániát, Csehországot, de kevéssel lemarad Szlovákiától, és a számítógép-ellátottságban az ország mögött álló Lengyelország is megelõzi Magyarországot, míg Lettország és Szlovénia meglehetõs elõnnyel rendelkezik. Szlovénia ezen a téren is az egyetlen új belépõ, amely eléri az EU átlagot.

A szélessávú internet-hozzáférés vonatkozásában, nemzetközi összehasonlításban a magyar 11 százalékos átlag kevesebb, mint fele, 48 százaléka az EU átlagának, ami 23 százalék.

hirdetes
A régi EU tagországok közül egyedül Görögország átlaga marad a magyar átlag alatt.
Az új belépõk közül Ciprus, Csehország és Szlovákia nem éri el a magyar átlagot, míg Litvánia, Lettország, Lengyelország, Szlovénia meghaladja azt, Észtország pedig jóval az EU átlaga felett van.

A kiadvány szerint a magyar háztartások 80 százalékos mobiltelefon ellátottságával kapcsolatosan megállapítható, hogy ez az a terület ahol a legközelebb sikerült kerülni az EU átlaghoz, ami 83,9 százalékot tett ki, és nagy a valószínûsége, hogy rövidesen teljesen fel is zárkózik Magyarország. A régi tagállamok közül Magyarország megelõzi a görög ellátottsági szintet, az új belépõk közül elõnyünk van Litvániával, Lettországgal, Lengyelországgal szemben, míg Szlovénia, Szlovákia, Ciprus és Észtország Magyarország elõtt jár. Szlovénia, Ciprus és Szlovákia ellátottsága meghaladja az EU-átlagot.

A 37 százalékos magyar átlag az internethasználat esetében is jóval az EU átlag alatt van, annak megközelítõleg a 73 százaléka.

A régi EU tagállamok közül csak Görögország, Portugália, Olaszország marad el a magyar átlagtól. Az új belépõk közül Ciprus, Csehország, Litvánia, Lengyelország mutat a magyarnál alacsonyabb internethasználati arányt, míg Lettország, Szlovénia, Szlovákia jelentõsen felülmúlja azt, Észtország pedig az EU átlagot is jóval meghaladja.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

felkészültség

bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására Tovább

helyesbítés

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

Tovább a lexikonra