notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szélessávú internet-szolgáltatás kiépítésének támogatási lehetõsége

hirdetes

A szélessávú internet-szolgáltatás kiépítésének támogatási lehetõsége

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az elmúlt években hazánkban a szélessávú elérések tekintetében jelentõs fejlõdés ment végbe. Az alacsony Internet-penetráció miatt a szélessávú otthoni hozzáférésben sem közelítjük meg a fejlettebb uniós országok szintjét, a szélessávú hozzáférés relatív aránya (szélessávú kapcsolattal rendelkezõ háztartások részaránya az Internettel rendelkezõ háztartások között) viszont már nem mutat jelentõs lemaradást. Ez elsõsorban a 2002-2003-ban jelentõsen felgyorsult belsõ migrációs folyamatnak tulajdonítható, amely során a dial-up elõfizetéssel rendelkezõk a szélessávú internet szolgáltatást választották. A belsõ migrációs ráta becslések szerint 75-85 százalék közötti. A körülbelül 20 százaléknyi „új belépõ” között jelentõs számban vannak azok, akik munkahelyükön vagy az iskolában már aktív szélessávú Internet-használók, illetve azok, akik korábban már rendelkeztek otthoni dial-up hozzáféréssel.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

A szélessávú internet-szolgáltatás kiépítésének támogatási lehetõsége

A szélessávú infrastruktúra

A szélessávú infrastruktúra fejlettsége Magyarországon mind lefedettség, mind technológiai szempontból egyenetlen területi eloszlású. Jelenleg a magyarországi lakosság 40%-a nem ér el semmilyen szélessávú hálózatot, ami azt jelzi, hogy a szélessávot célzó magánberuházások a fejletlen régiókban nem elegendõek. A gerinchálózat-végpontok és a BIX Budapesten találhatók, ezért a vidéki Internet-szolgáltatók számára komoly többletköltséget jelent a gerinchálózathoz történõ csatlakozás.

Internet

A becslések szerint az ország lakosságának 45 százaléka olyan településen lakik, ahol egyáltalán nincs szélessávú Internet, 5 százalék pedig olyan településen, ahol helyi monopólium a szolgáltató, 9 százalék esetében oligopol a piac, és 41 százalék lakik olyan településen, ahol elvileg verseny lehetséges a szolgáltatók között. A kis települések sokszor nehéz helyzetben vannak, mivel internet hozzáféréshez nem jutnak egykönnyen. Számos faluban és kistelepülésen még a betárcsázásos módszerrel interneteznek a lakók, amely nemcsak költséges, hanem lassú is. A szolgáltatók adatai szerint az infrastruktúra kiépítése, vagy akár egy régi, soros rendszer átépítése egy párszáz lelkes település esetében akár a 100 millió forintot is meghaladhatja. Ezt a kisebb internet szolgáltatók nem vállalják, fõleg, hogy a hálózatra csatlakozók száma a jövõben sokszor bizonytalan. Azonban a kisebb szolgáltatókra igen nagy szükség van, mivel a versenyhelyzet megteremtésében aktívan részt vesznek, így nemcsak az elõfizetõi díjak csökkenhetnek, hanem a kis települések elérhetõsége is javulhat.

hirdetes

Közledkedési és Gazdasági Minisztérium

A kis szolgáltatók terjeszkedését és a piaci stabilitásuk megteremtését segíti a Közlekedési és Gazdasági Minisztérium GVOP-2005-4.4.1 pályázata. A pályázat során lehetõvé válik, hogy a beruházás egy részét vissza nem térítendõ támogatás keretein belül valósítsák meg, ami jelentõs segítséget nyújthat ezen beruházások során. Nézzük tehát, hogy mit is nyújt a fent említett GVOP-2005-4.4.1 pályázat!

  • Támogatható beruházások: fel/alépítmények tervezési és kivitelezési költsége, mûszaki dokumentálás és engedélyezés költségei, passzív hálózati eszközök létesítési és kivitelezési költségei, mûszaki berendezések és eszközök költségei, infrastruktúra beruházáshoz kapcsolódó szoftverköltségek.
  • A minisztérium az elszámolható nettó költségek 46%-át, de minimum 10 millió forintot vissza nem térítendõ támogatás formájában nyújt a vállalkozás számára.
  • A pályázat benyújtását követõen a pályázónak még 2 év áll a rendelkezésére, hogy a beruházást megvalósítsa, ami bõven elegendõ egy igen komoly rendszer kiépítésére is.
  • A pályázat lehetõvé teszi a gerinchálózatra történõ csatlakozás, több település között történõ kiépítés, illetve az elosztási pontok és az elõfizetõk közötti infrastruktúra kiépítés költségeinek elszámolását is.
  • A fentiekbõl adódik, hogy a szolgáltatónak nem szükséges saját gerinchálózattal rendelkeznie, elegendõ a gerinchálózati szolgáltató nyilatkozata a beruházás megvalósításához.
  • hirdetes

A pályázat igénybevétele igen sokat segíthet egy kisebb szolgáltató terjeszkedésében, ezért ezen társaságoknak célszerû átgondolni a közeljövõre vonatkozó terveiket.
Amennyiben a kiírt pályázati feltételeknek a vállalkozás, illetve a megvalósítani kívánt projekt megfelel, a pályázatot célszerû minél elõbb benyújtani, mivel a jelenleg kiírás alatt levõ pályázat még a 2005-ös évrõl nyúlik át. Ez azt jelenti, hogy nincs beadási határidõ, a pályázat akkor kerül visszavonásra, amint a meghirdetett keretösszeg kimerül. A keretösszeg kimerülése a beadott, illetve értékelhetõ (vagyis formailag hiánytalan, illetve megfelelõ beruházást bemutató) pályázatok számától függ, ezért a pályázatok megírására mindenképpen egy profi pályázatíró céget vegyünk igénybe, ami garantálja, hogy a beadást követõen nem fogják visszadobni a pályázatot egyszerû formai okok miatt. Erre az idõ relatív rövidsége miatt van szükség, de természetesen mindenki eldöntheti, hogy saját maga képes-e gyorsan összehozni a kemény feltételeknek megfelelõ üzleti tervet, illetve megvalósíthatósági tanulmányt. De természetesen a döntéstõl és a pályázat igénybevételétõl függetlenül kívánunk minden jelen és leendõ szolgáltatónak sok sikert a jövõben, mert ez biztosítja a piacképes internet-szolgáltatást, a szolgáltatások számának bõvülését, és nem mellékesen az elõfizetõk megelégedettségének javítását is.

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

javítás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy azt a szándék szerinti használatra... Tovább

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra