notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egymillió internetes háztartás 2006 végére - Az új belépõk többsége a szélessávot választja

hirdetes

Egymillió internetes háztartás 2006 végére - Az új belépõk többsége a szélessávot választja

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Miért fontos a megfelelõ Internetes megjelenés? Mert nagyon nagy ma már a vásárlóképes  Internetezõk tábora. Hogy mekkora? Cikkünkbõl kiderül!

 

Honlapkészítés, online marketing tanácsadás? Szeretné bevételeit növelni? Olvasson bele, mi kell az Internetes üzletkötéshez!

Honlapkészítéshez kérje ajánlatunkat itt!

Az otthoni internet-hozzáféréssel rendelkezõ háztartások száma 2006 végére eléri az 1 milliót, amivel a háztartási internetellátottság a jelenlegi 17 százalékról 26 százalékra emelkedik, hozzájárulva az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által kitûzött cél, a 2 millió új internetezõ eléréséhez - olvasható a tárca NSZS 2005 projektje keretében készített lakossági felmérésben.
 
Az elõrejelzés szerint 2006 végére az internettel rendelkezõ háztartások csaknem 60 százaléka szélessávú hozzáféréssel rendelkezik majd, szemben a jelenlegi 48 százalékkal. Az 1800 háztartást tartalmazó reprezentatív mintán elvégzett felmérés arra is rámutatott, hogy a megkérdezettek döntõ többsége szerint a szélessáv gyorsabb terjedésének legfõbb korlátja a magas ár: 5000 forintos szélessávú hozzáférési árnál mind a jelenleg csak keskenysávú hozzáféréssel rendelkezõk, mind a ma még anyagi okokból hezitálók nagy számban vásárolnának szélessávú hozzáférést.

A Nemzeti Szélessávú Stratégia elkészítésével foglalkozó NSZS 2005 projekt keretében az Ariosz Kft. által készített felmérés szerint 2004 decemberében a magyar háztartások 34,5 százaléka rendelkezett legalább egy darab számítógéppel. A háztartások 17 százaléka (665 ezer háztartás) rendelkezett internet-hozzáféréssel, ám az internet-elõfizetéssel rendelkezõ háztartások aránya 14,7 százalék (569 ezer háztartás), mivel a háztartások 2,5 százaléka elõfizetés nélkül, úgynevezett nyílt interneten keresztül kapcsolódik a világhálóhoz. A 665 ezer internetes háztartásból 318 ezer (48 százalék) a szélessávú internet-eléréssel rendelkezõ háztartás. A felnõtt lakosság 26 százaléka használta az elmúlt hat hónapban az internetet. Ugyanez az arány a 14 évnél idõsebb népességen belül 28,4 százalék.

hirdetes

A felmérés szerint átlag felett erõsödik a szélessávú internet terjedése - ennek egyik oka, hogy a szélessávú internetezõk növekedési bázisát a jelenlegi keskenysávú használók tovább növelik. Megfigyelhetõ, hogy minél régebben kezdett el egy háztartás otthonról internetezni, annál valószínûbb, hogy már áttért a keskenyrõl a szélessávra. Az újonnan csatlakozók között egyre nagyobb számban találhatunk olyanokat, akik kezdettõl fogva szélessávon keresztül kapcsolódnak a világhálóhoz. Az elmúlt két évben belépõk 52 százaléka már egybõl szélessávú kapcsolatot létesített, a keskenysávra belépõk körében viszont mindössze 5,8 százalék volt a szélessávra váltók aránya.

Az IHM által kitûzött, 2006 végére 2 millió új internetezõre vonatkozó cél megvalósulását valószínûsíti, hogy a felmérés által 2006 végére elõrejelzett összesen 1 millió internetes háztartás (26 százalékos háztartási penetráció) önmagában csaknem egymillió új internetezõt jelent, ráadásul minden egyéb, az elõfizetési hajlandóságot befolyásoló tényezõ változatlanságát feltételezve. Ha a stratégiában megfogalmazandó szabályozási, közpolitikai és fiskális intézkedések, programok várható hatását, illetve a munkahelyi internetezés valószínûsíthetõ bõvülését, valamint a közösségi hozzáférési helyek (például e-Magyarország pontok) számának dinamikus növekedését is figyelembe vesszük, a 2 millió új internetezõ elérése reális célkitûzésnek tûnik.

A kutatás rávilágított, hogy az elmúlt idõszakban jelentõs mértékben megváltozott a társadalom világhálóval kapcsolatos beállítottsága. Míg a korábbi vizsgálatok szerint rendre az érdeklõdés hiánya volt az internet terjedését gátló legfõbb tényezõ, addig a mostani kutatás válaszadóinak mindhárom csoportja (internetezõk, internet vásárlását tervezõk, illetve nem tervezõk) a legsúlyosabb akadálynak a hozzáférés magas árát jelölték meg. A keskenysávú kapcsolattal rendelkezõk 5000 forintos havidíj esetén valósítanák meg nagy valószínûséggel váltási tervüket - 80 százalékuk jelezte, hogy ezen összeg alatt már komolyan fontolóra venné a szélessáv otthoni bevezetését. A hipotetikusan felvetett „ADSL - telefon nélkül” és „kábelinternet - kábeltévé nélkül” konstrukciók lehetõsége iránt a jelenlegi internetezõk viszonylag nagy, az "olcsó szélessáv forgalmi korlátozással" konstrukció iránt kisebb érdeklõdést mutattak. A kutatás tanúsága szerint a szélessávú internetcsatlakozás legfõbb specifikus elõnye a keskenysávú hozzáféréshez képest nem a sebesség - bár természetesen annak is örülnek a használók -, hanem az állandó, korlátlan kapcsolat léte, s annak átalánydíjas jellege. Fontos elõny még az internetkapcsolat és a telefonhasználat párhuzamos lehetõsége.

hirdetes

A felmérés arra is rávilágított, hogy az otthoni internethasználat potenciális növekedési bázisa szempontjából az otthoni PC hiánya kisebb akadályozó tényezõnek tûnik, mint az internetes tapasztalat hiánya. Azaz, az új belépõk következõ hulláma nagyobb eséllyel fog azon háztartások körébõl bõvülni, amelyek jelenleg ugyan nem rendelkeznek otthon PC-vel, de máshol (pl. iskolában, munkahelyen, eMagyarország ponton) használnak internetet, mint azok körébõl, ahol otthon van már PC, de a háztartásban senkinek nincs internetes tapasztalata. A fenti összefüggésbõl természetesen az is következik, hogy az otthoni internethasználat elsõdleges potenciális bázisát azok jelentik, akiknek van már otthon PC-jük és a háztartásban van olyan személy, aki internetes tapasztalattal rendelkezik.

Honlapkészítés, online marketing tanácsadás? Szeretné bevételeit növelni? Olvasson bele, mi kell az Internetes üzletkötéshez!

Honlapkészítéshez kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing

Szűkebb értelemben: olyan vállalati tevékenység, amely a vevők/felhasználók igényeinek... Tovább

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium bemutatkozása   Az Igazságügyi és Rendészeti... Tovább

Tovább a lexikonra