notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az internet és a számítógépek robbanásszerű elterjedésének hatásai környezetünkre I. rész

hirdetes

Az internet és a számítógépek robbanásszerű elterjedésének hatásai környezetünkre I. rész

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 Manapság két témával egészen biztosan érdeklődésre lehet szert tenni: az egyik a fenntarthatóság eszménye, a másik pedig az internet és hozzá kapcsolódó mindenféle technikai fejlesztések. Ennek fényében érdekes kérdés, hogy az internet és a számítógépek utóbbi évtizedben tapasztalható robbanásszerű elterjedése vajon milyen hatást gyakorol környezetünkre? Nos, techno-optimista és szkeptikus meglátások egyaránt bőven állnak rendelkezésre a témában.

 Talán nem túlzó kijelenteni, hogy az internet és ökológia viszonyában is valami hasonlónak vagyunk tanúi, de legalábbis az valószínűnek tűnik, hogy még jó pár évnek el kell telnie, amíg kiaknázhatóvá válnak azok a lehetőségek, amelyek a világháló környezettudatos módon történő felhasználásában rejlenek.

Egy pozitív elterjedés az internet

A két téma egymáshoz való viszonyát manapság is inkább a techno-optimizmus határozza meg. Számos helyen olvashatók azok a vélemények, melyek szerint az internet elterjedése komoly pozitív hatással lehet a környezetre, elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátásának (illetve az energiafelhasználás) csökkentésével.

 A kedvező hatást leginkább olyan változásoktól várják az ezen elképzeléseket osztó szakemberek, mint a távmunka alkalmazásával bekövetkező csökkenés az ingázás mennyiségében (valamint egyes kalkulációk szerint az otthoni „iroda” alacsonyabb energiafelhasználása), a légi közlekedés és egyéb utazások elkerülése a kapcsolatok „virtualizálása” révén, elsősorban a telekonferenciák alkalmazásával az üzleti életben.

Szintén elvárt tényező a papírfogyasztás visszaesése, egyrészt a „papírmentes” ügyintézés és iroda, másrészt a hagyományos újságok példányszámának csökkenésének köszönhetően. Az e-kereskedelem elterjedése szintén vezethet bizonyos felesleges kapacitások leépítéséhez, de számos egyéb területen is számottevőnek becsülik az „anyagtalanítás”, a dematerializáció hatását.

hirdetes

Vagy mégsem annyira

Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy ezek az előnyök (egyelőre) nem realizálódtak. Sőt. A „zöld” híradások az információs technológia területén általában három dologról szólnak napjainkban:

  • Az internet gyors ütemben növekvő energiaigényéről (amely elsősorban a jelentős fogyasztású szerverparkok terjedéséből, működéséből és hűtéséből származik).
  • Az elektronikus hulladék mennyiségének drasztikus gyarapodásáról (egyes becslések szerint évente 50 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik a világon).
  •  A cégek egyre inkább a zöld technológiák felé való fordulásáról.
  • hirdetes

Ez utóbbi természetesen nem csak környezetvédelmi megfontolásoknak köszönhető, hanem - mint ahogy azt a Forrester Research egy korábbi felmérése mutatja - az energia hatékonyabb felhasználásának és az ezzel elérhető költségcsökkentésnek.

Amire szükség is van, ha tudjuk, hogy olyan cégek, mint a Google és az eBay havonta többmilliós villanyszámlát kénytelen kiegyenlíteni, ugyanakkor máris érthetővé válik a keresőcég többször is nyilvánosságra került vonzódása a megújuló energiák felé, ami abban is megnyilvánul, hogy szerverközpontjait megújuló energiaforrás közelébe telepíti.

Az újabb felmérések szerint mindezek ellenére a cégek döntő többségében még nem jutottak el odáig, hogy az IT-infrastruktúráért felelős szakemberek a hatékonyság ezen formáját is döntési kritériumként alkalmaznák.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Magyar Szabványügyi Testület

Az MSZT honlapján internetes Szabványkatalógus áll az olvasók rendelkezésére a magyar... Tovább

helyesbítõ tevékenység

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

Tovább a lexikonra