notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Személyes adattá nyilvánítanák az IP-címeket?

hirdetes

Személyes adattá nyilvánítanák az IP-címeket?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az EU adatvédelmi biztos szerint az IP-címeket is személyes adatnak kell nyilvánítani: sok esetben közvetlen kapcsolat teremthető az internetező személye és az IP-cím között. A Google tiltakozik: nem a személyt, hanem csak a gépet azonosítják, és erre továbbra is szükség van.

Google, Yahoo, Microsoft

Felmérések a Google, Yahoo és Microsof-ról

Peter Scharr, német adatvédelmi biztos vezeti azokat a felméréseket, amelyek azt vizsgálják, mennyire kompatibilisek a Google, a Yahoo!, a Microsoft és más cégek adatkezelési elvei az uniós törvényekkel.

Scharr álláspontja az ügyben a következő: nem minden esetben azonosítható a felhasználó személye az IP-cím alapján (l. például kávézók, könyvtárak, egyetemek esetében), de az is gyakori, hogy ez a közvetlen kapcsolat megteremthető. Ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor a keresőmotorok, oldalak adatbázis kezelése teljesen megváltozik.

Adatvédelem a Google részéről

A Google eddig is tett néhány engedményt az adatvédelem érdekében: csökkentette a 18 hónapig való információtárolás időtartamát, továbbá a tárolt IP-címek utolsó két számjegyét elrejti, mondván, hogy így már csak egy a lehetséges számkombinációk közül, és semmiféle beazonosíthatóságot nem tesz lehetővé.

hirdetes

Azt azonban igen, hogy az egyes szolgáltatásaikat optimalizálják, például, felmérjék azt, hogyan oszlanak meg a felhasználók az egyes nyelvterületeken, állítja a Google adatvédelmi felelőse, Peter Fleischer. Ezt egy jogvédő szervezet (Electronic Privacy Information Center) nevetségesnek tartja, és úgy gondolja, hogy az adatok kereskedelmi értéke igen nagy.

A Microsoft támogatja az adatvédelem kiterjesztését

hirdetes

Ha törvényerőre emelkedik ez az adatvédelmi kitétel, a Google hirdetési szolgálatatás is összeomolhat: a payperclick rendszer éppen az IP-címek nyilvántartásával szűri a csalásokat, illetve állapítja meg a bevételt.

A Microsoft nem tiltakozik az adatvédelem kiterjesztése ellen, mivel ők már most sem tárolják az IP-címeket.

A spanyol Artemi Rallo Lombarte adatvédelmi szabályokat kidolgozó szakember a legnagyobb hiányosságnak jelenleg azt tartja, hogy az egyes cégek adatkezelési politikája nincs jól látható helyre kitéve, megfogalmazásuk pedig az átlagember számára érthetetlen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szeretem a bankom

A Budapest Bank szeretem a bankom kampányának online marketing csődje, avagy amikor nem... Tovább

infrastruktúra

<szervezet> egy szervezet mûködéséhez szükséges feltételek, berendezések és... Tovább

Tovább a lexikonra