notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezetvédelem az irodában 2. rész

hirdetes

Környezetvédelem az irodában 2. rész

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Van értelme környezetvédelemrõl beszélni egy iroda esetén?

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Környezetvédelem az irodában

Elõzõ cikkünkbõl már látható volt, hogy az irodáknak nagyon is van környezeti hatása. Ez adódik az iroda mûködésébõl, illetve az mûködéshez szükséges anyagok elõállítóinál fellépõ környezeti hatásokból. Ha egy iroda berendezése, fenntartása során figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat, akkor nagyban hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Irodai bútorok

Elsõ lépésként azt néztük meg, hogy irodai bútoraink mennyire felelnek meg a környezetvédelmi szempontoknak, azaz megvásárlásukkal mennyire támogattuk a környezetszennyezést a gyártónál. Most nézzük meg irodánk közvetlen környezeti hatásait. Ez nagyjából a papírfelhasználás, és a papírhulladék keletkezése. Más komoly hatás nemigen jöhet szóba. Vagy mégsem így van?

Papírfogyasztók

Kétségtelenül az irodák nagy papírfogyasztók, de van más felhasználásuk is, melyrõl kevesebb szó esik. Ez pedig az energia.
Természetesen, ahol napi 8-10 órában emberek vannak, ott elegendõ fényt, megfelelõ hõmérsékletet kell biztosítani. Ehhez világítani, nyáron hûteni, télen fûteni kell. Szó nincs arról, hogy környezetvédelmi szempontok miatt sötét, hideg, vagy éppen levegõtlen, forró helyiségekben kellene ücsörögnünk. De vannak lehetõségek az energiafelhasználás észszerû, a komfortérzet nem befolyásoló csökkentésére. És ebben az esetben (mint oly sokszor) a környezetvédelem számára elõnyös megoldások pénztárcánknak is elõnyösek, azaz kiadáscsökkentéssel járnak.

hirdetes

Engergiafogyasztás

Megint csak azt javasoljuk, hogy mindeni vizsgálja át azt az irodát, ahol õ maga rendszeresen megfordul! Egyáltalán ismerik az iroda pontos energiafogyasztását? Valaha, valaki átvizsgálta az összes területet, a szigeteléstõl kezdve a hûtésen és világításon át a géphasználatig? Megnézték hol keletkezik a legnagyobb energiaveszteség, és hol lehet a legtöbbet megtakarítani? Ha „zöld”, a környezetvédelmi szempontoknak megfelelõ irodát akarunk, akkor a „mi csak béreljük a helyiséget” és a „átalányt fizetünk az energia árakra, ha kevesebb használunk nem csökken a költség” és hasonló kifogásokat el kell felejteni! Megoldás ezekben az esetekben is van, csak foglalkozni kell a problémákkal!
Sokat takaríthatunk meg, ha az egyes helyiségekben egyénileg állítható a fûtés. Azt a termet, amit havonta egy napara használunk fölösleges folyamatosan fûteni. Szintén megtakarítási lehetõség, ha éjszakára és hétvégére lejjebb vesszük a fûtést. Egy 80-100 nm-es irodában jelentõs megtakarítást lehet elérni az energia felhasználásban, ha 25 C helyett „csak” 20-21 C-ot tartunk folyamatosan. És egészségesebb is…A nyílászárók megfelelõ szigetelésével elérhetjük, hogy az utca helyett a belsõ tereket fûtsük. A szigetelés ára 3-5 fûtési szezon alatt megtérülhet.
Nyáron nagy energia fogyasztók a légkondicionálók. Ezek szükségesek, de sok energiát takaríthatunk meg, ha szintén helyiségenként szabályozható változatot használunk. Éjszakára és hétvégére célszerû a hûtést is kikapcsolni! És azt is vegyük figyelembe, hogy a légkondicionálók rendszeres karbantartása, tisztítása nem csak egészségünk megõrzése érdekében fontos, hanem az eszközök teljesítményét is javítja, élettartalmukat megnöveli.

hirdetes

Világítás

Az energiafelhasználás másik területe a világítás. Jó, ha úgy próbáljuk berendezni az irodákat, hogy ki tudjuk használni a természetes fényt. Ennek hiányában folyamatosan égetni kell a villanyt. Vizsgáljuk meg azt is, hány világító testben van energiatakarékos izzó!
És végül az irodákban használt nagy energia falók: az irodagépek. Ezekkel mi a helyezet az Önök irodájában? Ismerik az energia felhasználásukat? Beszerzésüknél ezt figyelembe veszik? Olyan irodagépekkel rendelkeznek, melyeken van energiatakarékos funkció? Éjszakára, hétvégére kikapcsolják, amelyiket csak lehet?

Pazarlás

Ugye mennyi lehetõség van a pazarlásra? Ha van olyan terület, ahol az energiafelhasználás csökkenthetõ, tegyék meg a szükséges lépéseket! Kezdjük mondjuk ma…

Elõzetes

A következõ részben tovább vizsgálódunk. Vannak még lehetõségek az irodai környezetvédelem terén!

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

Tovább a lexikonra