notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 2-3. pontjának alkalmazását kis és középvállalkozásoknál.

hirdetes

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 2-3. pontjának alkalmazását kis és középvállalkozásoknál.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Iso 14001 által használt szakkifejezések jelentése.

Folyamatos fejlesztés

MEGJEGYZÉS: Ez a folyamat nem feltétlenül valósul meg egyszerre a tevékenység minden területén.

 • A fogalom tehát ugyanazt jelenti, mint az ISO 9001 szabvány esetén, csak ott a minõségirányítási rendszerre, itt pedig a környezetirányítási rendszerre vonatkozik. A folyamatos fejlesztés alapja mindkét esetben a PDCA elv használata, melyrõl sorozatunk késõbbi részeiben részletesebben is írunk.

 

Ismétlõdõ folyamat, amely a környezetközpontú irányítási rendszert úgy erõsíti, hogy az általános környezeti teljesítmény a szervezet környezeti politikájának megfelelõen javuljon.

Környezet

A szervezet közvetlen környezete, amelyben az mûködik, beleértve a levegõt, a vizet, a földterületet, a természeti erõforrásokat, a növény- és állatvilágot, az embereket és ezek kölcsönös kapcsolatait.

A szervezet közvetlen környezete, amelyben az mûködik, beleértve a levegõt, a vizet, a földterületet, a természeti erõforrásokat, a növény- és állatvilágot, az embereket és ezek kölcsönös kapcsolatait.

 • MEGJEGYZÉS: Ebben az összefüggésben a közvetlen környezet felölel mindent a szervezet belsejétõl a globális rendszerig.
 • Amire érdemes odafigyelni: környezetként figyelembe kell venni nem az embereket is, akik lehetnek akár vállalat dolgozói, akár a környéken, a vállalat hatásterületén lakók. Még egy fontos szempont: nem csak a közvetlen környezet jöhet számításba, hanem akár globális környezeti problémákra is gondolni kell.

Környezeti tényezõ

Valamely szervezet tevékenységének, termékeinek vagy szolgáltatásainak olyan eleme, amely kölcsönhatásba kerülhet a környezettel

Valamely szervezet tevékenységének, termékeinek vagy szolgáltatásainak olyan eleme, amely kölcsönhatásba kerülhet a környezettel

 • MEGJEGYZÉS: Jelentõs az a környezeti tényezõ, amelynek környezeti hatása jelentõs vagy azzá válhat.
  A jelentõs környezeti hatással kapcsolatban több követelménnyel is él az ISO 14001 szabvány. Fontos tisztába lenni azzal, hogy a jelentõs hatásnak nincsenek a szabvány által elõírt, pontos paraméterei, a környezetirányítási rendszer kialakításában, auditálásában résztvevõ szakemberek feladata eldönteni, mely környezeti tényezõ hatása jelentõs. Sorozatunk további részeiben ajánlunk majd módszereket a jelentõs tényezõk kiválasztására.

Környezeti hatás

A környezetben végbemenõ mindennemû változás akár káros, akár hasznos, amely egészben vagy részben a szervezet .környezeti tényezõitõl származik.

hirdetes
A pozitív környezeti hatásokkal is számolni kell, ezt a vállalatok gyakran elfelejtik. Érdemes ezekre a pozitív környezeti hatásokra a marketingesek figyelmét is felhívni, mivel egyre nagyobb reklámértéke van.

A környezetben végbemenõ mindennemû változás akár káros, akár hasznos, amely egészben vagy részben a szervezet .környezeti tényezõitõl származik.A pozitív környezeti hatásokkal is számolni kell, ezt a vállalatok gyakran elfelejtik. Érdemes ezekre a pozitív környezeti hatásokra a marketingesek figyelmét is felhívni, mivel egyre nagyobb reklámértéke van.

Környezetközpontú irányítási rendszer KIR
 • 1. MEGJEGYZÉS: Egy irányítási rendszer egymással kölcsönös kapcsolatban álló elemek összessége, amelyet arra használnak, hogy kidolgozzák a politikát és a célokat, és elérjék az utóbbiakat.
 • 2. MEGJEGYZÉS: Egy irányítási rendszer felöleli a szervezeti felépítést, a tervezési tevékenységeket, a felelõsségeket, a gyakorlatot, az eljárásokat, a folyamatokat és az erõforrásokat.
  Azaz a szervezet irányítási rendszerének az a rész, mely a környezettel foglalkozik. A kis és középvállalatok gyakran túlzónak érzik az irányítási rendszer kifejezést, a cégvezetõk azt gondolják, ilyenre csak nagyvállalatoknál, multiknál van szükség. Valójában a legkisebb cég is rendelkezik valamiféle irányítási rendszerrel, gondoljunk csak a pénzügyek tervezésére, a munkatársak létszámának, kiválasztásának rendszerére, stb. Tervek, és rendszer nélkül nem képes hosszú távon fennmaradni egy cég. Környezetközpontú irányítási rendszer esetén egyszerûen be kell építeni ebbe a rendszerbe a környezetvédelemmel való foglalkozást.

Környezeti teljesítmény

Egy szervezet irányításának mérhetõ eredményei, a környezeti tényezõk tekintetében. MEGJEGYZÉS: Környezetközpontú irányítási rendszerek tekintetében az eredmények mérhetõk a szervezet környezeti politikájával környezeti céljaival környezeti elõirányzataival a környezeti teljesítmény egyéb követelményeivel való összehasonlítás útján.
A hangsúly a mérhetõségen van! Bármi lehet környezeti teljesítmény mutatója, ami pontosan kifejezhet. Ugyanakkor gyakori hiba, hogy a teljesítmény méréséhez nem határozzák meg a kiindulási értékeket, nem állnak rendelkezésre az alapadatok. Nem értékelhetõ a hulladék mennyiségének csökkenése, ha nem tudjuk, eddig mennyi volt a kibocsátás. A környezeti teljesítmény lehetséges mérõszámait, a mérési módszereket szintén sorozatunk késõbbi részei tartalmazzák.

hirdetes
A folyamatos fejlesztés teljesülését a környezeti teljesítmény javulásával lehet igazolni.

Környezeti elõirányzat

A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból következõ részletes teljesítési követelmény, amelyet a célok elérése érdekében meg kell adni és teljesíteni kell.
Az ISO 9001 szabvány elõírásainál itt szigorúbban a követelmények. Nem elég a célokat megfogalmazni, a teljesítés részletes követelmények megadására is szükség van.

A szennyezés megelõzése

Folyamatok, gyakorlatok, módszerek, anyagok, termékek, szolgáltatások vagy energia felhasználása abból a célból, hogy elkerüljék, csökkentsék vagy szabályozott szinten tartsák (külön vagy együttesen) bármilyen típusú szennyezés vagy hulladék keletkezését, emisszióját vagy kibocsátását, hogy csökkentsék a káros környezeti hatások csökkentése érdekében.

 • MEGJEGYZÉS: A szennyezésmegelõzés tartalmazhatja a források csökkentését vagy kiküszöbölését, valamely folyamat, termék vagy szolgáltatás módosítását, az erõforrások hatékony felhasználását, anyagok és energia helyettesítését, újrafelhasználását, újrahasznosítását, újrafeldolgozását, visszanyerését és kezelését.
 • Az ISO 14001 egyik alapelve a szennyezésmegelõzés. Nem elég dokumentálni a folyamatokat, adatokat szolgáltatni a hatóságnak, tenni kell a szennyezésmegelõzés érdekében is. A környezetirányítási szabvány nem határoz meg mennyiséget, még nagyságrendet sem. Éppen ezért használható minden vállalat számára, hiszen saját magunknak kell meghatározni a követelményeket, figyelembe vehetjük lehetõségeinket. Természetesen a jogszabályi elõírásokat teljesíteni kell, de ezen felül „csak” a saját magunk által meghatározott követelményeket kell betartani.

 

Egy szervezet irányítási rendszerének az a része, amelynek az a szerepe, hogy kialakítsa és bevezesse környezeti politikáját szakasz) és kezelje környezeti tényezõit

Egy szervezet irányítási rendszerének az a része, amelynek az a szerepe, hogy kialakítsa és bevezesse környezeti politikáját szakasz) és kezelje környezeti tényezõit

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

előirányzott eladás

Az értékesítés várt volumenének konzervatív becslése. Rendszerint a jelenlegi... Tovább

rendszer

egymással kapcsolatban, vagy kölcsönhatásban álló elemek összessége Tovább

Tovább a lexikonra