notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazását kis és közepes vállalkozásoknál.

hirdetes

Jelen fejezetünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazását kis és közepes vállalkozásoknál.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

5. rész Az ISO 14001 szabvány követelményei

ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanácsadás, tanúsítás megszerzése kevés dokumentálással?

Kérje ajánlatunkat itt!

 

4.1 Általános követelmények

A szervezet alakítson ki, dokumentáljon, vezessen be, tartson fenn és folyamatosan fejlesszen egy környezetközpontú irányítási rendszert e nemzetközi szabvány követelményeinek megfelelõen, és határozza meg, hogy miképpen teljesíti ezeket a követelményeket. A szervezet határozza meg és dokumentálja környezetközpontú irányítási rendszerének alkalmazási területét.

A szabvány követelménye látszólag egyszerû, az elõírásoknak megfelelõ rendszert kell létrehozni és fenntartani, valamint azt kell meghatározni, hogy valósulnak meg a követelmények.

A környezetirányítási rendszer alkalmazási területe

Az általános követelmények között szerepel az is, hogy meg kell határozni az alkalmazási területet. Ez azt jelenti, hogy a felsõ vezetõség határozza meg a szervezetnek azokat a határait, amelyeken belül a környezetközpontú irányítási rendszer érvényes. Ha a környezetközpontú irányítási rendszer alkalmazási területét meghatározta, a vállalatnak az alkalmazási területen belüli minden tevékenysége, terméke és szolgáltatása kapcsolódjon be a környezetközpontú irányítási rendszerbe.
Meg kell nevezni nem csak a pontos tevékenységet, hanem a telephelyet, telephelyeket is, melyre a környezetirányítási rendszer kiépült. Arra nincs lehetõség, hogy egy telephelyen, összefüggõ rendszerként mûködõ szervezet esetén a környezetirányítási rendszer csak egy részre, a kevésbé környezetszennyezõre vonatkozzon. Például ha egy szervezet gyártással foglalkozik, a telephelyen belül történik minden lépés az alapanyag elõkészítésétõl a késztermék csomagolásáig, akkor nincs lehetõség arra, hogy a felületkezelésre ne vonatkozzon a vállalati KIR, vagy az csak a tárolásra épüljön ki.

hirdetes
Gyakran felmerül az a kérdés is, van-e lehetõség az ISO 14001 szabvány valamely pontjának kizárására. Amíg az ISO 9001 szabvány szerinti minõségirányítási rendszer esetén élhetnek az alkalmazók kizárással, addig a környezetirányítási rendszer esetén a szabvány egyetlen pontja sem zártható ki.

Az ISO 14004 ajánlásai

Ha használható környezetközpontú irányítási rendszert szeretnénk, jó, ha az ISO 14004 kapcsolódó ajánlásait, magyarázatait is figyelembe vesszük már az általános követelményekkel kapcsolatban is. Ezek szerint a környezetközpontú irányítási rendszer leginkább olyan keretnek tekinthetõ, amelyet folyamatosan figyelemmel kell kísérni, és idõnként át kell vizsgálni, hogy irányt lehessen mutatni a szervezet környezetközpontú irányítása részére a változó belsõ és külsõ tényezõknek megfelelõen. Azaz a rendszert naprakészen kell tartani, ha változik a vállalati gyakorlat, vagy a külsõ elvárás, szabályozás, akkor módosítani kell a kialakított környezetirányítási rendszert is.

Felelõsség a környezet iránt

A vezetõség felelõssége
A szervezet felsõ vezetõségének elkötelezettnek kell lenni arra, hogy fejlessze tevékenységeinek, termékeinek és szolgáltatásainak környezetközpontú irányítását. A felsõ vezetõség folyamatos elkötelezettsége és irányító szerepe döntõ tényezõ. Fontos a személyes példamutatás, felsõ vezetés látható jelenléte a MIR mûködtetése során

A környezetirányítási rendszer és a munkatársak felelõssége

A szervezet minden szintjén érezzen felelõsséget mindenki, akit illet, a környezeti teljesítmény javításáért. Bár a KIR irányítási rendszer, de ez nem azt jelenti, hogy csak a vezetõségnek van feladata. Ez a legnehezebb probléma a környezetközpontú irányítási rendszer mûködtetése során. Csak valóban a cégre kialakított rendszerrel, folyamatos oktatással és rendszeres ellenõrzéssel, számonkéréssel lehet elérni, hogy minden munkatárs értse a követelményeket és felelõsséget érezzen a környezetért.

hirdetes
Ha egy szervezet elõször épít ki környezetközpontú irányítási rendszert, ott kezdje a kiépítést, ahol ez nyilvánvalóan hasznos, összpontosítsa figyelmét például az azonnali költségmegtakarításokra vagy fõleg a jelentõs környezeti tényezõivel kapcsolatos jogszabályok betartására. Amilyen mértékben a környezetközpontú irányítási rendszer kezd kialakulni, megtörténhet olyan eljárások, programok és technológiák bevezetése, amelyek tovább javítják a környezeti teljesítményt. Amikor a környezetközpontú irányítási rendszer már mûködik, a környezeti megfontolások beépíthetõk minden gazdasági döntésbe. Gyakori hiba, hogy a könnyebb ellenállás irányába mozdul a KIR-t bevezetõ szervezet, például bevezetik az irodai papírhulladék szelektív gyûjtését, miközben az üzemben áll a gépek alatt az olaj, vagy a levegõszennyezés meghaladja a megengedett határértéket.

Sorozatunk következõ részében környezetközpontú irányítási rendszer modelljét, a PDCA elve megvalósítását mutatjuk be.

ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanácsadás, tanúsítás megszerzése kevés dokumentálással?

Kérje ajánlatunkat itt!


Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségcél

a minõséggel kapcsolatos valami, amire törekszenek, vagy amit el akarnak érni ... Tovább

haszonkulcsos árképzés

A vállalat az összes költségeit figyelembe véve meghatározza, hogy hány százalékos hasznot... Tovább

Tovább a lexikonra