notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan áll neki egy vállalat az ISO 22000 tanúsítvány megszerzésének?

hirdetes

Az ISO 22000 tanúsítás elérésének lépcsőfokai

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Erre jelenleg háromféle válasz létezik attól függően, hogy az adott vállalat milyen minőségirányítási rendszerrel rendelkezik

ISO 9001 vagy HACCP

  • A bevezetett rendszer az ISO 9001 szabványnak megfelelő, vagy
  • HACCP rendszer került bevezetésre?


Amennyiben bármelyik kérdésre igen a válasz, már egy komoly lépést tettünk a szándékaink megvalósítása érdekében.

Azonban nézzük azt a verziót, amikor a válasz mindkét kérdésre nem, vagyis sem ISO 9001 szabványnak, sem HACCP-nek megfelelő rendszer nem működik a vállalatnál.

Az ISO 22000 tanúsítvány megszerzésének egy lehetséges módja a következő:

1. Az első kulcsfontosságú lépés az, hogy a vezetőségnek fel kell ismernie az élelmiszerbiztonsági minőségirányítási rendszer meglétének szükségességét.

Ez egy alapvető kritérium ahhoz, hogy a vezetőség elkötelezett legyen a megvalósítás és a fenntartás során. A vezetőség elkötelezettsége nélkül nem lehet sikeres projektet véghez vinni, mivel a kivitelezés során a vezetőség biztosítja az erőforrásokat, illetve kulcsfontosságú szerepe van a rendszerfejlesztés során is.

2. A felső vezetőség feladata, hogy kijelölje az élelmiszerbiztonsági vezetőt, aki a jövőben a projektvezető, vagy projekt menedzser funkciót tölti be a kivitelezés során.

Az élelmiszerbiztonsági vezető, illetve a felső vezetés alkotja az „ISO rendszert működtető, illetve vezető csapatot”. A felső vezetésnek ki kell választani az erre megfelelő személyeket, illetve ezt írásban is rögzíteni kell.

3. Források meghatározása.

4. Az élelmiszerbiztonsági vezető csoportértekezleteket tervez, vitelez ki, illetve koordinál az élelmiszerbiztonsági rendszer alkalmazási területeinek meghatározása érdekében.

hirdetes

Meg kell határozni az összes alkalmazandó követelményt, amelyet akár a helyi törvények, akár a vevői igények támasztanak.

5. A kijelölt csapattagoknak egy értekezlet keretein belül meg kell határoznia a csapat szerkezeti felépítését, illetve a megfelelő képzettséget és szaktudást a hatékonyság maximalizálása érdekében. 

A csapattagok kijelölése ebben a fázisban történik meg. Amennyiben a tagok nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel, meg kell határozni, hogy a hiányzó szaktudást és szakértelmet hogyan kívánják pótolni.

6. A csapatnak meg kell határoznia az időbeosztását, illetve az erőforrásait a projekt kivitelezéséhez.

7. Meg kell határozni a felelősségi köröket a csapaton belül.

A kijelölt csapat kulcsfontosságú szerepet játszik a rendszerfejlesztésben a lehetséges veszélyforrások elemzése, a HACCP terv, illetve a kapcsolódó területek kidolgozása során.

8. A csapatnak ki kell jelölnie azokat a személyeket, akik a szabvány által meghatározott egyéb folyamatok során részt vesznek a megtervezési, illetve a dokumentálási munkában. 

Például egy dokumentálásért felelős csapat értékelheti a jelenlegi folyamatokat, illetve összehasonlíthatja őket a szabványkövetelményekkel, majd szükség esetén megtervezik a szükséges változtatásokat.

9. Az „ISO rendszert vezető csapat” összeállítja az alcsoportok listáit, illetve az egyes alcsoportok feladatait, időbeosztással és határidőkkel megjelölve.

10. A vezető csapat meghatározza az élelmiszerbiztonsági politikát és célokat.
hirdetes

11. A vezető csapat elkezdi a veszélyelemzési folyamatok, illetve a HACCP terv kidolgozását.


12. A vezető csapat dokumentálja a vezetőségi értekezlet folyamatát, és koordinálja a szervezeti felépítés, illetve a munkaköri leírások összehangolását.

13. Mivel minden egyes alcsoport különböző feladatokért felelős, az általuk elvégzett munkát írásban kell a vezető csapatnak felülvizsgálat és jóváhagyás céljából rendelkezésre bocsátani.

14. A vezető csapatnak rendszeres időközönként értekezletet kel tartani, amely során figyelemmel kísérik az ütemezés megvalósulását, illetve felülvizsgálják az addig megvalósult folyamatokat.


15. A vezető csapatnak ki kell választania egy az iktatásért felelős személyt.

16. Amint a rendszer összeáll, a vezető csapatnak megkell szerveznie az alkalmazottak oktatását az ISO 22000 rendszerből.

17. Az új folyamatok bevezetésével párhuzamosan meg kell kezdeni a belső auditok, illetve a vezetőségi átvizsgálások megszervezését és megtartását.

18. Az élelmiszerbiztonsági vezető, illetve az iktatásért felelős személy koordinálja a regisztrációs audit ütemezését és megtartását.

Az audit a rendszer bevezetésétől számítva 3 hónap múlva már lehetséges, addigra elég feljegyzés gyűlik össze a rendszer hatékony működésének igazolásához. Legalább egy belső audit, illetve egy vezetőségi átvizsgálás megtartása kötelező a rendszeraudit megtartása előtt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

rendszer

egymással kapcsolatban, vagy kölcsönhatásban álló elemek összessége Tovább

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

Tovább a lexikonra