notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO 22000 - Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények

hirdetes

ISO 22000 - Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Europában és Magyarországon is terjedõben van egy új élelmiszerbiztonsági rendszer, az ISO 22000. Nézzük meg, hogy mi is ez pontosan és hogyan kapcsolódik az elterjedt és régóta használt ISO 9001-es minõségirányítási rendszerekhez.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

ISO 22000 - Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények

ISO 22000

Az ISO 22000 nemzetközi szabvány lényegében a FAO és a WHO által kidolgozott élelmiszer-biztonsági szabályokhoz, a kritikus szabályozási pontok rendszeréhez (HACCP) igazodik. Alapelve, hogy az élelmiszer-biztonság az élelmiszerlánc valamennyi tagjánál egyforma követelmények szerint érvényesüljön. Így azt a mezõgazdasági termelõknél éppúgy meg kell valósítani, mint az élelmiszer-ipari gép-, a csomagolóeszköz- vagy az adalékgyártóknál, egészen a kereskedelemig.

2004. augusztus 1-jén jelent meg magyar nyelven az MSZ/T prEN ISO 22000 szabványtervezetet,  Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban résztvevõ szervezetekre vonatkozó követelmények címmel.

Új nemzetközi szabvány


Az új nemzetközi szabvány, az ISO 22000 kidolgozását az ISO 34-es számú, Élelmezési termékek elnevezésû mûszaki bizottsága, az ISO/TC 34 végezte. Az ISO/TC 34 titkárságát a Magyar Szabványügyi Testület, az MSZT látja el.
Ezt követõen 2005. október 1-jén megjelent a végleges magyar nyelvû szabvány az MSZ EN ISO 22000:2005, a szabványtervezettel megegyezõ címmel.

Élelmiszer-biztonság

Az ISO 22000 szabvány új lehetõség az élelmiszer-biztonsági rendszerek tanúsítására, hiszen közös elemeket tartalmaz más irányítási rendszerekkel (ISO 9001:2000, az ISO 14001:1996 és a MÉ 1-2-18/1993 HACCP rendszere) és hatékony együttmûködést biztosít az élelmiszerlánc szereplõi között.
Az ISO 22000 követi az ISO 9001:2000 felépítését, hogy megkönnyítse a szabvány alkalmazását és a két szabvány összehasonlíthatóságát.
A két szabvány közös elemeként elsõként a 4.2. szabványfejezetet emelném ki miszerint mindkét irányítási rendszer dokumentációjának tartalmaznia kell:

ISO 22000 esetén:

 - Élelmiszerbiztonsági politika és célok  
- Dokumentumok kezelése    
- Feljegyzések kezelése           
- Feljegyzések kezelése

ISO 9001 esetén:

- Minõségpolitika és minõségcélok
- Minõségirányítási kézikönyv
- Dokumentumok kezelése

A következõ közös elem a két szabvány 5. pontja:

ISO 22000 esetén:

  • A vezetõség elkötelezettsége   
  • Élelmiszerbiztonsági politika, célok  
  • ÉBIR rendszer tervezése
  • MIR rendszer tervezése
  • Felelõsségi kör, hatáskör   
  • Élelmiszer-biztonsági csoport vezetõ
  • Külsõ, belsõ kapcsolattartás
  • Váratlan eseményre való felkészülés
  • hirdetes
  • Vezetõségi átvizsgálás    

ISO 9001 esetén:

  • A vezetõség elkötelezettsége
  • Minõségpolitika, célok
  • MIR rendszer tervezése
  • Felelõsségi kör, hatáskör, kommunikáció
  • A vezetõség képviselõje
  • Vezetõségi átvizsgálás

Az ISO 22000 lényeges eleme, hogy foglalkozik a külsõ-belsõ kapcsolattartással és az erõforrásokkal való gazdálkodással is (6.).

Az ISO 22000 és az ISO 9001 következõ közös eleme a 6. szabványfejezet:

ISO 22000 esetén:     

  • Gondoskodás az erõforrásokról 
  • Emberi erõforrások     
  • Infrastruktúra
  • Munkakörnyezet      

ISO 9001 esetén:

  • Gondoskodás az erõforrásokról
  • Emberi erõforrások
  • Infrastruktúra
  • Munkakörnyezet

Az ISO 22000, mint ahogy az elõzõekben már utaltam rá, tartalmazza a HACCP alapelveit és alkalmazásának lépéseit is, ezt jól érthetõen, a folyamatokat kezelõ fejezetben (7.) teszi és párhuzamba állítja a helyes gyakorlatot szabályozó alapkövetelmény programok ( melyeket higiéniai és termelési elõfeltételi, prerekvizit programoknak nevez) igényeivel. Mindehhez a Codex Alimentarius szabályozó rendszerét veszi alapul, megfelelõ útmutatással.

ISO 22000 esetén:     

  • Általános útmutatás 
  • Elõfeltételi programok
  • Veszélyelemzést lehetõvé tevõ          
      elõzetes lépések
  • Veszélyelemzés 
  • Üzemeltetési PRP-k tervezése és  
      újratervezése
  • A HACCP terv tervezése és újratervezése   
  • Dokumentumok aktualizálása
  • Az igazolás tervezése
  • ÉBIR mûködése                   

ISO 9001 esetén:

  • A termék elõállítás megtervezése
  • Tervezés és fejlesztés
  • Tervezés és fejlesztés megtervezése
  • Tervezés bemenõ adatai
  • Tervezés kimenõ adata
  • Elõállítás és szolgáltatás nyújtása

Ezek közül külön kiemelném a 7.2.pontban az elõfeltételi (PRP) programokat, miszerint a szervezetnek a két csoportba tartozó elõfeltételi (PRP)  programokat kiegyensúlyozott egységbe kell foglalnia. Az infrastrukturális és karbantartó programokat az élelmiszer higiéniai alapkövetelmények és az elfogadott jó (gyártási, higiéniai stb.) gyakorlat céljaira alkalmazzák, ezért ezek sokkal állandóbb jellegûek. Az üzemeltetési PRP-ket a termékben vagy a gyártási környezetben azonosított élelmiszerbiztonsági veszélyek hatásának szabályozására vagy a csökkentésre alkalmazzák.
A HACCP-tervet az azonosított CCP-k , veszélyelemzés során meghatározott módon való kézben tartására használják, hogy megszüntessék, megelõzzék, vagy csökkentsék a meghatározott élelmiszerbiztonsági veszélyek elõfordulását a termékben. A veszélyelemzés során a szervezet meghatározza azt a stratégiát, amelynek alkalmazása a PRP-k,  és a HACCP-terv kombinálásával biztosítja a veszélyek szabályozását. Valamint folyamatosan figyelemmel kell kísérni és rendszeresen aktualizálni mind a PRP-ket, mind pedig a HACCP tervet.

hirdetes

Az ISO 22000 szabvány elõírásai szerint a HACCP tervnek tartalmaznia kell:

  • a veszélyek/szabályozó intézkedések azonosítását és felmérését,
  • a CCP-k azonosítását,
  • a CCP-khez tartozó kritikus határértékek meghatározását, azonosítását,
  • a CCP-k felügyeleti rendszerét,
  • tevékenységeket a kritikus határértékeket meghaladó felügyeleti eredmények esetén,
  • a felügyeleti eljárások végrehajtásáért felelõs személyeket,
  • a helyet, ahol a felügyelet eredményeit feljegyzik.

Az ISO 22000 és ISO 9001 szabvány közös elemeket tartalmaz még a 8. szabványfejezetben:

ISO 22000 esetén:     

  • Általános útmutatás   
  • Figyelemmel kisérés/felügyelet      
  • ÉBIR igazolás    
  • Belsõ audit
  • Folyamatok és a termék figyelemmel kísérése
  • Szabályozó intézkedések kombinációjának érvényesítése
  • Fejlesztés 

            
ISO 9001 esetén:

  • Általános útmutatás
  • A megfigyelõ-  és mérõeszközök kezelése
  • Figyelemmel kísérés és mérés
  • Belsõ audit
  • Adatok elemzése    
  • Fejlesztés

Az ISO 22000 szabvány elõnyei közé tartozik, hogy nemzetközi szinten elfogadott, tanúsíthatóvá teszi a HACCP rendszert. A cégek számára kevesebb terhet jelent. Jól integrálható más irányítási rendszerekkel, hatékonyabbá teszi az élelmiszerlánc szereplõinek az együttmûködését és egységesíti az addig sokszor eltérõ módon megvalósított rendszereket. Az ISO 22000-es szabvány, mint ahogy az elõzõekben felvázoltam, tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejûleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségrõl, illetve gyakorlatról. A nemzetközi konszenzussal történõ kidolgozása, európai és nemzeti szabvánnyá történõ bevezetése pedig tiszta alapot nyújt az akkreditált tanúsítási rendszerek számára.

 ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

Kékszalag

A Kékszalag vitorlásverseny több évtizedes múltra tekint vissza, hiszen a 20. század eleje... Tovább

Tovább a lexikonra