notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 5. rész.

hirdetes

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 5. rész.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények(ISO 22000:2005)

Korábbi cikkünkben megkezdtük az Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos szakkifejezések bemutatását kezdve az élelmiszer-biztonságtól (food safety) a PRP elõfeltételi (prerekvizit) programig (prerequisite programme. A sort a mûködési PRP-tõl folytatjuk, ami az új élelmiszerszabványban egy teljesen új fogalom, de ennek ellenére a PRP programok az egyik legfontosabb szabályozási elemek az ISO 22000 szabványban.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

MSZ EN ISO 22000:2005 szabvány szerint:

3.9. mûködési PRP (operational PRP) azaz
mûködési elõfeltételi (prerekvizit) program (operational prerequisite programme)
A veszélyelemzés során azonosított PRP amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszerbiztonsági veszélyek beviteli valószínûségét és/vagy a szennyezõdések vagy az élelmiszer-biztonsági veszélyek termék(ek)ben vagy a gyártási környezetben való elterjedését szabályozzák.

3.10. CCP kritikus szabályozási pont (critical control point)
Olyan <élelmiszer-biztonsági> lépés, amelynek során szabályozás alkalmazható, és amely lényeges az élelmiszer-biztonsági veszély megelõzéséhez, kiküszöböléséhez vagy elfogadható szintre csökkentéséhez.

3.11. kritikus határérték (critical limit)
Olyan elõírás, amely elválasztja az elfogadhatóságot a nem elfogadhatóságtól.
1. MEGJEGYZÉS: A kritikus határértékeket azért hozták létre, hogy meghatározzák vajon a CCP szabályozás alatt maradt-e. A kritikus határértéket átlépõ vagy azt megsértõ termékeket potenciálisan nem biztonságosaknak kell tekinteni.

hirdetes

3.12. felügyelet (monitoring)
Megtervezett sorrendben végrehajtott megfigyelések vagy mérések annak értékeléséhez, hogy a szabályozó intézkedések szándék szerint érvényesülnek-e.

3.13. helyesbítés (correction)
Tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség (eltérés) megszüntetésére.

  1. MEGJEGYZÉS: ISO 9000:2005 Alapok és szótárból már ismert fogalom, azonban, ebben a szabványban a helyesbítés a potenciálisan nem biztonságos termékek kezelésére vonatkozik, és ezért a helyesbítõ tevékenységgel együtt végezhetik.
  2. MEGJEGYZÉS: A helyesbítés lehet például újrafeldolgozás, további feldolgozás és/vagy a nemmegfelelõség káros következményeinek a megszüntetése (pl. rendelkezés más célú felhasználásra vagy speciális jelölés).

3.14. helyesbítõ tevékenység (corrective action)
Tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség (eltérés) vagy más nemkívánatos helyzet okának kiküszöbölésére.

  1. MEGJEGYZÉS: Egy nemmegfelelõségnek több oka is lehet.
  2. MEGJEGYZÉS: A helyesbítõ tevékenység magában foglalja azok elemzését és a megismétlõdés megelõzésére tett intézkedést.
  3. hirdetes

3.15. érvényesítés/jóváhagyás (validálás), (validation)
Élelmiszer-biztonsági bizonyíték nyerése annak megállapításához, hogy a HACCP-tervben és a mûk ödési PRP-kben (lásd a 3.9. szakaszt) szereplõ szabályozó intézkedések (3.7. szakasz) eredményesek-e.
MEGJEGYZÉS: szintén ismert fogalom az ISO 9000:2005-bõl, de az élelmiszer-biztonság területén sokkal megfelelõbb, mint az a fogalom meghatározás, amelyet az ISO 9000 ad meg.

3.16. igazolás (verifikálás), (verification)
Annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt követelmények teljesültek.

3.17. aktualizálás,(updating)
Azonnali és/vagy tervezett tevékenység a legfrissebb információk alkalmazásának biztosítására.

Következõ részektõl megkezdjük a szabványi lényegi szabályozásának elemzését a szükséges dokumentáció bemutatásával.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra