Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények(ISO 22000:2005)
Korábbi cikkünkben megkezdtük az Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos szakkifejezések bemutatását kezdve az élelmiszer-biztonságtól (food safety) a PRP elõfeltételi (prerekvizit) programig (prerequisite programme. A sort a mûködési PRP-tõl folytatjuk, ami az új élelmiszerszabványban egy teljesen új fogalom, de ennek ellenére a PRP programok az egyik legfontosabb szabályozási elemek az ISO 22000 szabványban.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
MSZ EN ISO 22000:2005 szabvány szerint:
3.9. mûködési PRP (operational PRP) azaz
mûködési elõfeltételi (prerekvizit) program (operational prerequisite programme)
A veszélyelemzés során azonosított PRP amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az élelmiszerbiztonsági veszélyek beviteli valószínûségét és/vagy a szennyezõdések vagy az élelmiszer-biztonsági veszélyek termék(ek)ben vagy a gyártási környezetben való elterjedését szabályozzák.
3.10. CCP kritikus szabályozási pont (critical control point)
Olyan <élelmiszer-biztonsági> lépés, amelynek során szabályozás alkalmazható, és amely lényeges az élelmiszer-biztonsági veszély megelõzéséhez, kiküszöböléséhez vagy elfogadható szintre csökkentéséhez.
3.11. kritikus határérték (critical limit)
Olyan elõírás, amely elválasztja az elfogadhatóságot a nem elfogadhatóságtól.
1. MEGJEGYZÉS: A kritikus határértékeket azért hozták létre, hogy meghatározzák vajon a CCP szabályozás alatt maradt-e. A kritikus határértéket átlépõ vagy azt megsértõ termékeket potenciálisan nem biztonságosaknak kell tekinteni.
3.12. felügyelet (monitoring)
Megtervezett sorrendben végrehajtott megfigyelések vagy mérések annak értékeléséhez, hogy a szabályozó intézkedések szándék szerint érvényesülnek-e.
3.13. helyesbítés (correction)
Tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség (eltérés) megszüntetésére.
- MEGJEGYZÉS: ISO 9000:2005 Alapok és szótárból már ismert fogalom, azonban, ebben a szabványban a helyesbítés a potenciálisan nem biztonságos termékek kezelésére vonatkozik, és ezért a helyesbítõ tevékenységgel együtt végezhetik.
- MEGJEGYZÉS: A helyesbítés lehet például újrafeldolgozás, további feldolgozás és/vagy a nemmegfelelõség káros következményeinek a megszüntetése (pl. rendelkezés más célú felhasználásra vagy speciális jelölés).
3.14. helyesbítõ tevékenység (corrective action)
Tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség (eltérés) vagy más nemkívánatos helyzet okának kiküszöbölésére.
- MEGJEGYZÉS: Egy nemmegfelelõségnek több oka is lehet.
- MEGJEGYZÉS: A helyesbítõ tevékenység magában foglalja azok elemzését és a megismétlõdés megelõzésére tett intézkedést.
3.15. érvényesítés/jóváhagyás (validálás), (validation)
Élelmiszer-biztonsági bizonyíték nyerése annak megállapításához, hogy a HACCP-tervben és a mûk ödési PRP-kben (lásd a 3.9. szakaszt) szereplõ szabályozó intézkedések (3.7. szakasz) eredményesek-e.
MEGJEGYZÉS: szintén ismert fogalom az ISO 9000:2005-bõl, de az élelmiszer-biztonság területén sokkal megfelelõbb, mint az a fogalom meghatározás, amelyet az ISO 9000 ad meg.
3.16. igazolás (verifikálás), (verification)
Annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt követelmények teljesültek.
3.17. aktualizálás,(updating)
Azonnali és/vagy tervezett tevékenység a legfrissebb információk alkalmazásának biztosítására.
Következõ részektõl megkezdjük a szabványi lényegi szabályozásának elemzését a szükséges dokumentáció bemutatásával.
ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
Forrás: