notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ISO közzéteszi az ISO 50001 energiagazdálkodási szabványát

hirdetes

ISO 50001 energiagazdálkodási szabvány

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ISO által, az energiagazdálkodás területén, mely a jövő generációinak legkomolyabb kihívása, kidolgozott ISO 50001-es szabvány megjelenése 2011.június 15-én igen komoly érdeklődésre adott okot, figyelembe véve azt a tényt, hogy a becslések szerint a világ energiafogyasztásának 60%-át befolyásolhatja pozitív irányban a szabvány alkalmazása.

ISO 50001

Az ISO 50001 mind a magán, mind pedig a közszféra szervezetei számára olyan stratégiákat kínál, melyekkel javítható az energiahatékonyság, az energiaköltségek csökkentése érhető el és javítható a szervezetek teljesítménye energiagazdálkodási szempontból.
Az ISO főtitkára, Rob Steele megjegyezte: „Az energia minden szervezet számára kiemelt jelentőséggel bír, és komoly költségekkel is jár, bármilyen tevékenységű cégről legyen is szó. Az energiahasználat átgondolásával a beszerzési láncon keresztül, egészen a nyersanyagoktól az újrahasznosítás témaköréig bezárólag számos változtatási lehetőség adódik.”
Az egyes gazdálkodó szervezetek nem befolyásolhatják az energiaárakat, a kormánypolitikákat vagy a világgazdaságot, de javíthatják energiagazdálkodásukat a jelenben. Márpedig a szervezet javuló energiateljesítménye azonnali előnyöket biztosít, az energiaforrásaik, illetve energiafüggő javaik optimális kiaknázásával, illetve csökkentve mind az energiaköltségeket, mind pedig az energiafogyasztást. A szervezetek ugyancsak közreműködhetnek az energiaforrások kimerülésének kezelésében és az olyan globális hatások, mint például a globális felmelegedés problémájának enyhítésében.

hirdetes
Az ISO 50001 célja, hogy a szervezetek működését új, az energiagazdálkodás szempontjait is beépítő alapokra helyezze - az energiateljesítmény fontosságának koncepcióját beépítve a vállalatvezetési gyakorlatok részévé.
A multinacionális szervezetek egy olyan egységes, harmonizált szabványhoz jutnak, amely egy logikus és konzisztens módszertant ad az eredmények nyomonkövetéséhez és a változtatások bevezetéséhez. A szabvány a következőket érinti:
•    segíti a szervezeteket abban, hogy meglévő energiafogyasztó eszközeiket jobban kihasználhassák,
•    átláthatóságot biztosít és lehetővé teszi a kommunikációt az energiagazdálkodás területén a szervezetek között,
hirdetes
•    segíti az új, energiahatékonyabb technológiák bevezetésének felmérését, illetve bevezetésének priorizálását,
•    elősegíti az energiagazdálkodási fejlesztéseket az üvegházhatású gázkibocsátásokkal kapcsolatos projektekben,
•    támogatja az energiagazdálkodási legjobb gyakorlatok terjedését,
•    lehetővé teszi az integrációt a szervezet más irányítási rendszereivel, úgy mint minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2008), környezetirányítási rendszer (ISO 14001:2005), munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi irányítási rendszerek (MEBIR),
•    az energiahatékonyságot támogató követelményrendszert kialakítását ösztönzi a beszerzési láncon belül

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

minõségterv

dokumentum , amely elõírja, hogy kinek, mikor, milyen eljárásokat és ezekhez milyen... Tovább

Tovább a lexikonra