Az ISO közzéteszi az ISO 50001 energiagazdálkodási szabványát

ISO 50001 energiagazdálkodási szabvány

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az ISO által, az energiagazdálkodás területén, mely a jövő generációinak legkomolyabb kihívása, kidolgozott ISO 50001-es szabvány megjelenése 2011.június 15-én igen komoly érdeklődésre adott okot, figyelembe véve azt a tényt, hogy a becslések szerint a világ energiafogyasztásának 60%-át befolyásolhatja pozitív irányban a szabvány alkalmazása.

ISO 50001

Az ISO 50001 mind a magán, mind pedig a közszféra szervezetei számára olyan stratégiákat kínál, melyekkel javítható az energiahatékonyság, az energiaköltségek csökkentése érhető el és javítható a szervezetek teljesítménye energiagazdálkodási szempontból.
Az ISO főtitkára, Rob Steele megjegyezte: „Az energia minden szervezet számára kiemelt jelentőséggel bír, és komoly költségekkel is jár, bármilyen tevékenységű cégről legyen is szó. Az energiahasználat átgondolásával a beszerzési láncon keresztül, egészen a nyersanyagoktól az újrahasznosítás témaköréig bezárólag számos változtatási lehetőség adódik.”
Az egyes gazdálkodó szervezetek nem befolyásolhatják az energiaárakat, a kormánypolitikákat vagy a világgazdaságot, de javíthatják energiagazdálkodásukat a jelenben. Márpedig a szervezet javuló energiateljesítménye azonnali előnyöket biztosít, az energiaforrásaik, illetve energiafüggő javaik optimális kiaknázásával, illetve csökkentve mind az energiaköltségeket, mind pedig az energiafogyasztást. A szervezetek ugyancsak közreműködhetnek az energiaforrások kimerülésének kezelésében és az olyan globális hatások, mint például a globális felmelegedés problémájának enyhítésében.

hirdetes
Az ISO 50001 célja, hogy a szervezetek működését új, az energiagazdálkodás szempontjait is beépítő alapokra helyezze - az energiateljesítmény fontosságának koncepcióját beépítve a vállalatvezetési gyakorlatok részévé.
A multinacionális szervezetek egy olyan egységes, harmonizált szabványhoz jutnak, amely egy logikus és konzisztens módszertant ad az eredmények nyomonkövetéséhez és a változtatások bevezetéséhez. A szabvány a következőket érinti:
•    segíti a szervezeteket abban, hogy meglévő energiafogyasztó eszközeiket jobban kihasználhassák,
•    átláthatóságot biztosít és lehetővé teszi a kommunikációt az energiagazdálkodás területén a szervezetek között,
hirdetes
•    segíti az új, energiahatékonyabb technológiák bevezetésének felmérését, illetve bevezetésének priorizálását,
•    elősegíti az energiagazdálkodási fejlesztéseket az üvegházhatású gázkibocsátásokkal kapcsolatos projektekben,
•    támogatja az energiagazdálkodási legjobb gyakorlatok terjedését,
•    lehetővé teszi az integrációt a szervezet más irányítási rendszereivel, úgy mint minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2008), környezetirányítási rendszer (ISO 14001:2005), munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi irányítási rendszerek (MEBIR),
•    az energiahatékonyságot támogató követelményrendszert kialakítását ösztönzi a beszerzési láncon belül

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

Tovább a lexikonra
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.