notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése?

hirdetes

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A környezetirányítási rendszer, és az ISO 14001 tanúsítvány megléte hasznos lehet, mert javulhat tõle a piaci megítélés, elkerülhetõk a bírságok, javul a kapcsolat a hatóságokkal, a zöld szervezetekkel, csökkenhet a hulladékkezelés, az anyagfelhasználás, az energiafelhasználás költsége. De mi vár azokra, akik KIR-t akarnak kiépíteni? Mennyi idõt, energiát és járulékos költséget jelent ez a szervezet számára? Egyáltalán, hogy jut a mûködõ Iso 14000-es rendszerig?

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszer kiépítése?

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

Érdeklõdik az ISO 14001 környezetirányítási rendszerrel kapcsolatos legfrissebb hírek? Iratkozzon fel hírlevelünkre, ahol friss és hasznos hírekkel szolgálunk a témakörrel kapcsolatosan! A feliratkozáshoz kérjük, kattintson ide!

Kezdeti környezeti állapotfelmérés

A felmérés egyfajta helyszíni szemle és dokumentum felülvizsgálat. Feltérképezzük a vállalat folyamatait, majd minden egyes folyamatnál azonosítjuk környezeti elemenként a környezeti tényezõket és hatásokat. Magyarul: megnézzük, hogy a tevékenység mely elemei hatnak a környezetre, és milyen hatást váltanak ki. Az állapotfelmérés során vizsgáljuk azt is, hogy a cég mennyire felel meg az alapvetõ környezetvédelmi jogszabályoknak, a számára kiadott helyi hatósági elõírásoknak. A környezeti állapotfelmérés idõtartama nagyban függ a vállalat méretétõl, tevékenységétõl, általában 1-2 helyszínen töltött napot jelent. Eredmény: a cég kap egy jelentést, melybõl pontosan megtudhatja, mit kell tenni a tanúsításig.

A Vezetõség oktatás

Ez az oktatás elsõsorban a motiváció eszköze. A rendszer akkor lesz életképes, ha a lehetõ legtöbb munkatárs hozzájárul a kiépítéshez. Erre akkor van lehetõség, ha a munkatársak tudják, mi is az ISO 14001 jelentõsége, mi vár rájuk a köbetkezõ idõszakban, mivel járulhatnak hozzá a sikerhez. Idõtartam: 0,5-1 óra

hirdetes

Környezeti hatások értékelése, környezeti politika környezeti célok, elõirányzatok, programok meghatározása

A környezeti állapotfelmérés során meghatározott tényezõk és hatások közül ki kell választani a jelentõseket, azokat, amivel a legkorábban kell foglalkozni. A jelentõség eldöntéséhez számos szempontot kell figyelembe venni: jogszabályi elõírások, a hatás súlyossága, gyakorisága, stb. Az ISO 14001 egy racionális szabvány, lehetõséget ad arra, hogy a vállalat csak azokkal a tényezõkkel foglalkozzon, amelyeket a szervezet be tud vonni ellenõrzési körébe, és amelyeket befolyásolni tud. A fenti értékelés után kell kitûzni a célokat, és meghatározni a célok elérésének módját, eszközét, tehát a programot.

A mûködés szabályozása, a 14001-es dokumentációs rendszer elkészítése

Ahhoz, hogy a környezetvédelem területén ne folyamatos tûzoltás, azaz problémamegoldás legyen, a környezeti szempontokat be kell építeni a mûködés folyamataiba. Ha van a vállalatnál ISO 9001 es rendszer, akkor célszerû integrált irányítási rendszert kialakítani.
Mely területeket kell szabályozni?
Erõforrások, felelõsségi és hatáskörök, képzési rendszer
Kommunikáció cégen belül és kívül (pl: hatósági adatszolgáltatások, stb).
Dokumentumok, feljegyzések kezelése
A fõ tevékenységek környezetvédelmi szempontjai
Lehetséges vészhelyzetek és ezek kezelése (a kisebbektõl a katasztrófáig pl: teendõ, ha kifolyik az olaj, vagy ha ég az épület)

hirdetes
Ellenõrzések, teendõk nemmegfelelõségek esetén, fejlesztési lehetõségek meghatározása
A rendszer mûködésének felügyelete

Oktatás mindenki számára

Cél: a munkatársak megismerjék, mit kell ezentúl másképp csinálni, mint eddig, mit jelent a környezetvédelem az egyes dolgozók napi tevékenysége során.

A rendszer próbamûködése

A kialakított szabályozások megvalósítása a gyakorlatban. Ebben a fázisban a vállalati folyamatok elkezdenek „ISO 14001 szerint” mûködni, és megoldást találunk a közben fellépõ gyakorlati problémákra (pl: hiába van felitató anyag kirakva, ha nincs mivel kivenni belõle, stb)

Belsõ audit

A bevezetett rendszer állapotának felmérése, azaz vizsgáljuk meg, megfelel-e a mûködés és a dokumentumok az 14001 szabványnak. A feltárt eltéréseket dokumentáljuk, majd segítünk a javításban.

Tanúsítás

Ezt a folyamatot korábbi cikkünkben ismertettük.

Természetesen minden egyes felkészítõ cég más módon épít ki környezetirányítási rendszert. Ezzel a módszerrel olyan KIR-t tudunk kialakítani, mely amellett, hogy tanúsítható önfenntartó és teljes mértékben együtt mûködik a cég napi gyakorlatával. Ha érdeklik a részletek is forduljunk munkatársainkhoz személyesen vagy on-line tanácsadó rovatunkban!

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

marketing

Szűkebb értelemben: olyan vállalati tevékenység, amely a vevők/felhasználók igényeinek... Tovább

Tovább a lexikonra