notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Hexa Kft. és az ISO 9001

hirdetes

A Hexa Kft. és az ISO 9001

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Hexa Szerszámgépipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetõjét kérdeztük a cégénél bevezetett MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerint minõségirányítási rendszer elsõ évének tapasztalatairól.

Hexa Szerszámgépipari és Kereskedelmi Kft.

A Hexa Kft. az ISO 9001 rendszer kiépítésre állami támogatást is kapott, mely a költségek felét fedezte. Kõszegi Úr éppen most írta meg a monitoring jelentést, melyet a minisztérium felé kell leadni a tanúsítást követõ évben, úgyhogy éppen nem régen gondolta át, milyen eredménye volt a cégnél az ISO 9001 bevezetésének.

Voltak pozitív és negatív tapasztalataim is az ISO 9001 rendszerrel kapcsolatban. Pozítvumként magát a rendszert és annak hatását említeném. Ami jelentõsen javult az emberek munkához való hozzáállása: jobban odafigyelnek saját munkájukra, a pontos munkavégzésre. Magukévá tették azt az elvet, hogy precízebben, hiba nélkül kell dolgozniuk.

A munkák nyomon követése, az elvégzett feladatok dokumentálása is nagyon hasznosnak bizonyult: garanciális javításoknál nem kell mindent újra kitalálnunk, a papírokból minden elõkereshetõ. Ez hatékonyságnövekedéssel járt.

Erõsödött a kollektív szellem is. Az elsõ éves audit elõtt (a céget az International Cert Hungary Kft auditálta) át kell gondolnunk egy pár dokumentáció szükségességét. A belsõ audit jó alkalom lesz, hogy azokat az elõírásokat, melyeket tavaly megalkottunk, azonban az év során nem használtunk, megszüntessük, és csak azok maradjanak meg, amelyek ténylegesen segítik a munkavégzést.

hirdetes

Negatív tapasztalatom volt maga a tanúsítvány megszerzésének hatása. Azt gondoltam megrendelõink majd ujjongani fognak, hogy beszállítójuk megszerezte az ISO 9001 szerinti tanúsítványt. Úgy látszik a szerszámgépiparban már mindenkinek van minõségirányítási rendszere, mert természetes tényként fogadták. A tanúsítvány nem hozza a gépiparban azt a pozitív szelekciót, amit vártam tõle. Talán érdemes lenne az ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszer szerinti tanúsítást is megszerezni, ez még nem annyira elterjedt mint az ISO 9001….

ISO 9001 hasznos?

Negatívként gondolkodom akkor is az ISO 9001 rendszerrõl, amikor némely partnerünk rendszerét látom. Most már, hogy tudom, milyen követelményei vannak az MSZ EN ISO 9001 szabványnak, azt gondoltam: Ez jó lesz nekünk, hiszen megköveteli a gépek jó állapotban tartását, a megfelelõ pontosság biztosítását. De látom, nem minden tanúsító veszi ennyire szigorúan a követelményeket, mint a miénk. Pedig ez nem ártana, hiszen csak rontja az ISO 9001 hírnevét és értékét. Partnereink foglalkozhatnának többet is a gépek karbantartásával, végeztethetnék ezt tervszerûen, úgy ahogy azt az ISO 9001 elõírja, de nagyon sokan nem teszik, és nem törõdnek ezzel. Gépeik megbízhatatlanok, pontosságuk a szabványokban elõírtak kétszerese.

hirdetes

Összességében azt tudom mondani, hogy ha nekem kellene szavaznom a standard-team.hu fõoldalán lévõ szavazáson, azt mondanám, hogy maga a rendszer nagyon hasznos és ez megérte a bevezetése, de a tanúsítvány számunkra nem hozott plusz eredményt.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

minõségfejlesztés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények teljesítési... Tovább

Tovább a lexikonra