notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõségbiztosítás (ISO 9001) a Vetõmag elõállításban és Forgalmazásban.

hirdetes

Minõségbiztosítás (ISO 9001) a Vetõmag elõállításban és Forgalmazásban.

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarországon napjainkban exponenciálisan növekszik a tanúsított minõségirányítási rendszerrel ( ISO 9001) rendelkezõ cégek száma. A '90-es évek elején a gyártó termelõ cégek jellemzõje volt az ilyen jellegû vállalatirányítási rendszerek mûködtetése, az új évezred elején azonban már a szolgáltató (kereskedõ, tanácsadó) cégek is elengedhetetlennek tartják jelenlegi rendszerük átalakítását, korszerûsítését. Magyarországon jelenleg közel 5000 tanúsított cég mûködik.

 

Vetõmag, növényvédõ-szer, mûtrágya kereskedelem itt!

ISO 9001 jelentősége

Ma már elmondhatjuk, hogy azon cégek, melyek piacvezetõ szerepüket vagy a jelenlegi piaci helyüket szeretnék megõrizni, nem tudják megkerülni a nemzetközi elvárások követelmény rendszerét: az ISO 9001:2000 szabvány szerinti minõségbiztosítási rendszer kiépítését.

Azonban egy jól kiépített Minõségirányítási rendszer nem teher, mivel a vállalatirányítási rendszer tanácsadó segítségével történõ létrehozása egyben hatékonyságfejlesztést is jelent.

Az ISO 9001 rendszerek

Az ISO 9001 rendszerek egységes formát és közös kommunikációs csatornát biztosítanak a piaci szereplõknek, akik ez által gyorsabb és pontosabb kiszolgálást tudnak biztosítani. A hatékonyság növelése érdekében törekedni kell a megfelelõ partnerek kiválasztására és az erõforrások magas színvonalú kezelésére. A tárgyi, humán és természeti erõforrások megfelelõ kezelése elõnyt biztosít mindazok számára, akik hosszú távú stratégiát dolgoznak ki a piacon maradásuk érdekében.

 

A minőségbiztosítás

A minõségbiztosítási illetve minõségirányítási rendszerek a XXI. század alapvetõ követelményeit tartalmazzák, gyökerei azonban az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza. Példa erre az is, hogy a dokumentálás alapjai már a piramisok korában kialakultak, hiszen a múmia készítés folyamatait az értékek megõrzése végett már dokumentálták, ezáltal szabályozták.

hirdetes

A minőség fogalma

A minõség fogalma nem csak a termékhez kapcsolódhat, hanem a termékhez kapcsolódó szolgáltatáshoz is kell társulnia. Ez azt jelenti, hogy azoknak a cégeknek is, amelyek termékforgalmazással foglalkoznak, elõtérbe kell helyezniük a minõséget a szolgáltatásuk minõségének figyelembe vételével. A szolgáltató, kereskedelmi cégek a terméke ugyanis a szolgáltatás, amely kapcsolódhat a forgalmazott termékhez. A vevõk szempontjából lényeges a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások minõsége és megbízhatósága. Egy kiváló terméket is lehet oly módon értékesíteni, hogy az értékesítési folyamat végén vevõnk elégedetlenül távozzon.

Az ISO 9001 rendszerek alapvetõen öt érdekelt félhez szólnak: vevõ, tulajdonos, beszállító, munkatársak, társadalom. A vevõ alapvetõ érdeke, hogy megfelelõ minõséget igényelt határidõre, és mennyiségben biztosítsanak a számára. A tulajdonosok elvárása, hogy megfelelõ cégmûködéssel a lehetõ legnagyobb profitot tudjon elérni, valamint a cég mûködésérõl és piaci helyzetérõl naprakész információkat kapjon. A beszállítók biztos partnerekkel akarnak együttmûködni. A munkatársak biztos munkahelyet, teljesítményük elismerését és motiváltságot várnak a cégtõl. A társadalom elvárásait a törvények, rendeletek és a helyi közösség követelményei jelentik. Az ISO 9001:2000 szabvány az érdekelt felek elvárásait fogalmazza meg úgy, hogy a cégek függetlenül a tevékenységüktõl egységesen ugyan azt tudják teljesíteni.

hirdetes

A minőségirányítás

A minõségirányítási rendszerek hatékony cégmûködést biztosítanak, amelyek mérhetõvé és ellenõrizhetõvé teszik a cégek mûködését az érdekelt felek számára, ezáltal a hatékonyság növelés alapvetõ eszközének tekinthetõ. A hatékonyság növekedést pénzügyi és gazdasági mutatókkal lehet alátámasztani, amit a minõségirányítási rendszer mûködtetése biztosít.

A kiépítés mielõbbi elkezdése mellet teszi le voksát az állami támogatások rendszere is. Az állam ugyanis 50%-os vissza nem térítendõ támogatást nyújt a rendszert kiépítõ cégeknek. A rendszer kiépítéséhez ajánljuk a STandard-Team Gazdasági és Szolgáltató Kft.-t, aki magasan képzett (elsõsorban mezõgazdasági és minõségügyi végzettségû) tanácsadókkal áll tisztelt partnerei szolgálatában.

Írta:
Dr. Máté András - Szent István Egyetem Növénytermesztéstani Tanszékének vezetõje, egyetemi docens

 

 

 

 

Vetõmag, növényvédõ-szer, mûtrágya kereskedelem itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

MMSZ

Magyar Marketing Szövetség. -Szervezi és összefogja a marketing területén... Tovább

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

Tovább a lexikonra