notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO 14005 - Útmutató a környezetirányítási rendszerek lépcsőzetes kialakításához

hirdetes

Új ISO szabvány: a környezetirányítási rendszerek fokozatos bevezetéséhez

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 Az ISO megjelentette új szabványát, amely a szervezeteket, különösen a kis- és középvállalkozásokat (KKV-k), abban segíti, hogy a környezetirányítási rendszer (KIR) kiépítését fokozatosan valósíthassák meg.

Manapság a szervezetek egyre inkább számításba veszik a környezetirányítási követelményeket is tevékenységeik végzésekor. Azonban bármennyire is igaz az, hogy világosan látják a környezetirányítási rendszer nyújtotta előnyöket, egy KIR bevezetése nem mindig könnyű feladat, különösen egy kis- és középvállalkozás esetében.

Ezt a feladatot könnyíti meg az ISO 14005:2010, Környezetirányítási rendszerek – Útmutató a környezetirányítási rendszerek lépcsőzetes kialakításához, beleértve a környezetvédelmi teljesítményértékelés alkalmazását.

A szabvány célja, hogy útmutatást adjon a szervezetek számára, hogyan alakíthatják ki, vezethetik be, tarthatják fenn és fejleszthetik fokozatosan a környezetirányítási rendszereiket, amely az ISO 14001-es KIR rendszer követelményeit teljesíti. Az ISO 14005 tartalmaz tanácsokat a rendszerek integrálásához, és környezeti teljesítményértékelési technikák alkalmazásához is.

Ez a nemzetközi szabvány bármely szervezet számára alkalmazható, függetlenül annak fejlettségi szintjétől, területi elhelyezkedésétől, vagy tevékenységétől.

Egy lépcsőzetes bevezetésnek számos előnye van:

hirdetes
  • az alkalmazók folyamatosan tapasztalhatják a kézzelfogható eredményeket, a rendszerbe fektetett idő-, illetve pénzbeli erőforrások megtérülését
  • láthatóvá válik, hogyan csökkentik a környezetvédelmi fejlesztések a költségeket, hogyan javítják a szervezet külső felekkel való kommunikációját, valamint azt, hogy a jogi és egyéb követelményeknek való megfelelés igazolását mennyivel könnyebbé teszi a rendszer a szervezet számára, és mindezeken túl a vevői elvárásoknak való megfelelés is teljesül.
  • lépésről lépésre követhetővé válnak tehát azok az eredmények, melyeket a környezetirányítási rendszer hoz magával, amint az egyes követelményeket fokozatosan teljesíti a szervezet.
  • a szervezet, a vevők és a beszerzési lánc résztvevői számára fontos területekre fókuszálhatnak a rendszer működtetésekor.

 A szabványban leírt modell rugalmasan segíti a szervezetet, a szervezet igényeire fókuszálva, ugyanakkor a rendszer területi hatályát és mélységét fokozatosan továbbfejlesztve a projekt előrehaladásával, a szervezet céljaival és erőforrásaival összhangban.

hirdetes

Dr Anne-Marie Warris, az ISO 14005 kidolgozásáért felelős albizottság elnöke hozzátette: „A munkacsoport tagjai dicséretet érdemelnek a környezetirányítás kiemelt fontosságú területén a szabvány kidolgozásakor végzett kemény munkájukért. A projekt során számos fejlődő ország jelezte milyen fontos számukra a most készülőben lévő szabvány.”

A vezetési eszközként alkalmazott környezetirányítási rendszer lehetővé teszi:

  • hogy azonosítsák és szabályozzák a tevékenységek, termékek és szolgáltatások környezeti hatásait,
  • a rendszerszemléletű megközelítést a környezeti célok kitűzéséhez, ezek eléréséhez és megvalósításuk nyomon követéséhez,
  • valamint biztosítja a jogi megfelelést.

 

És bár az ISO 14001 szabványnak való megfelelés akkreditált tanúsítása nem követelménye sem az ISO 14005-nek, sem pedig az ISO 14001-es környezetirányítási rendszereknek, sok szervezet törekszik az akkreditált tanúsítvány megszerzésére, amely igazolja, hogy környezetirányítási rendszere megfelel az ISO 14001-es szabvány követelményeinek. Egy 2009-es decemberi adat szerint, legalább 223.149 akkreditált tanúsítvány került kibocsátásra összességében 159 országban szerte a világon.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

környezeti előirányzat

környezeti előirányzat A szervezetre vagy annak részeire vonatkozó, a környezeti célokból... Tovább

Tovább a lexikonra