notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO 9001 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzése, akciós tanúsítási ár, rövid határidővel!

hirdetes

Új ISO szabvány segíti a sugárzásnak kitett munkavállalók védelmét

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Új ISO szabvány segíti a sugárzásnak kitett munkavállalók védelmét
Az új ISO szabvány segíti optimalizálni a sugárzásnak kitett munkavállalók védelmét és monitoringját. A szabvány egy műszaki alapot is jelent világszerte ezen a szakterületen az előírások kialakításakor.

Sok munkavállaló valóban ki van téve az ionizáló sugárzásnak munkája közben, gyakran különböző mértékben és különböző körülmények között. Éppen ezért azok az emberek, akik foglalkozásszerűen ki vannak téve az ionizáló sugárzásnak, fokozott egészségügyi felügyeletben és folyamatos monitoringban részesülnek. A radioaktív anyagoknak kitett munkavállalók esetében, amely légzés, lenyelés vagy a bőr útján kerülhet be a szervezetbe, egy átfogó monitoring program szükségeltetik, amely a szervezet reakcióit és kiválasztási folyamatait vizelet vagy ürülék vizsgálatokkal vizsgálja.
Az ilyen vizsgálatok kvantitatív értelmezése pontosan körülírt modelleket, és adatokat követel meg, melyek az emberi testben a radioaktív anyagok viselkedését részletezik. Számos összehasonlító tanulmány azt találta, hogy a tudományos háttér megléte ellenére, melyet a Nemzetközi Atomenergia Hivatal és a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság ajánlásai testesítenek meg, az azonos modellek és adatok különböző laborok általi alkalmazása gyakran eredményeznek nagyságrendekkel eltérő dózis kiértékelési eredményeket.

hirdetes
Éppen ezért van szükség egy standard folyamat kidolgozására, az expozíciós adatokra épülő belső dózis adatok kiértékelését illetően, hogy konzisztenciát és nagyobb megbízhatóságot érjenek el a dózisok kiértékeléskor. Az ISO 27048:2011 alkalmazásának célja:
•    a dózis kiértékelések reprodukálhatóságának javítása,
•    annak biztosítása, hogy az expozíció súlyosságával arányban álljon az adatok értelmezésére szánt erőforrás,
hirdetes
•    hogy a konzisztens sugárdózis információk cseréje megvalósuljon a laborok és hatóságok között, beleértve a határon átnyúló együttműködéseket.
Az 27048:2011 igen hasznos lesz az adatok értelmezésekor, és az eredmények megbízhatóságának kiértékelésekor, így segítve a munkavállalók védelmét a radioaktív anyagokkal kapcsolatos tudástár fejlesztése révén.
Ez a nemzetközi szabvány három szabvány sorozatából áll, amelyek egy teljes és konzisztens rendszert alkotnak, amely a munkavállalók monitoringjának a komplex problémakörét kezeli (mérési programok, laboratóriumi követelmények, az expozíció kvantitatív elemzése).

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

Tovább a lexikonra