notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Cikkünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazását kis és közepes vállalkozásokná

hirdetes

Cikkünk az ISO 14004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 14001 szabvány 4.1. pontjának alkalmazását kis és közepes vállalkozásokná

Solemán Margó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

8. rész, Környezeti politika

A felső vezetőség határozza meg a szervezet környezeti politikáját, és biztosítsa, hogy az a környezetközpontú irányítási rendszer meghatározott alkalmazási területén belül

 • megfeleljen a szervezet tevékenységei, termékei és szolgáltatásai jellegének, körének, és környezeti hatásainak,
 • tartalmazzon elkötelezettséget a folyamatos fejlesztésre és a környezetszennyezés megelőzésére,
 • tartalmazzon elkötelezettséget a rájuk vonatkozó jogszabályok követelményeinek, valamint a szervezet által a környezeti tényezők vonatkozásában vállalt egyéb követelményeknek a teljesítésére, d) keretet adjon a környezeti célok és előirányzatok megfogalmazásához és felülvizsgálatához,
 • legyen dokumentálva, bevezetve és fenntartva,
 • ismertetve legyen minden olyan személlyel, aki a szervezetnél vagy annak megbízásából dolgozik,
 • hozzáférhető legyen a nyilvánosság számára.


Mindazok a szempontok elmondhatók, melyeket az ISO9001 minőségiskola sorozatunkban a minőségpolitikáról leírtunk. Ha szemfülesek vagyunk, akkor nem csak egy papír lesz a falon a környezetpolitika, amit a tanúsítón kívül senki nem olvas, hanem egy marketing eszköz, mely erősíti a cég jó hírnevét, a meglévő vevők bizalmát, segíti meggyőzni az új megbízókat. 

Nézzük az iso14004 ajánlásait:

A környezeti politika meghatározza a tevékenység elvi alapjait egy szervezet számára. Kijelöli a környezeti felelősség szintjét és a szervezettől megkövetelt teljesítményt, amelyhez hasonlítva fogják majd megítélni a további tevékenységeket.

hirdetes

A politika feleljen meg a szervezet tevékenységei, termékei és szolgáltatásai környezeti hatásának (a környezetközpontú irányítási rendszer meghatározott alkalmazási területén belül), és adjon útmutatást a célok és az előirányzatok kitűzéséhez.

Gondoljuk végig, környezetvédelem szempontjából mi a cégünk erőssége! Miben vagyunk mások, jobbak, mint a többiek? Miben ehetünk példa mások számára?

A környezeti politika kitűzésének felelőssége a szervezet felső vezetőségének feladata. A környezeti politikát be lehet foglalni a szervezet más irányú politikáját tartalmazó dokumentumaiba, vagy össze lehet kapcsolni azokkal.

Ha a vállalat ISO 9001 szerinti minőségirányítási rendszert, illetve MSZ 28001 szerinti munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági irányítási rendszerrel (MEBIR), akkor szükséges minden rendszerre külön politikát készíteni, lehet egy olyan vállalati politikát írni, mely mindhárom rendszernek megfelel.

A szervezet vezetősége felelős a politika bevezetéséért és azért, hogy megadja a politika megfogalmazásához és módosításához a kiinduló adatokat. A politikát közöljék mindazokkal, akik a szervezetnél vagy annak megbízásából dolgoznak. Ezen túlmenően, tegyék a politikát hozzáférhetővé a nyilvánosság számára.
hirdetes
Ezt legegyszerűbben a vállalti honlapon tehetjük meg. A környezetpolitika, vagy a vállalati politika weboldalon való elhelyezésénél is figyelembe lehet, és érdemes is venni az on-line marketing szempontjait.

Az ISO 14004 további ajánlásai a környezetpolitikával kapcsolatban: 

A környezeti politika kialakításakor a szervezet vegye figyelembe

 • küldetését, jövőképét, alapvető értékeit és szándékait;
 • a koordinációt más szervezeti politikákkal (például minőségpolitikával, munka-egészségügyi és munkabiztonsági politikával);
 • az érdekelt felek követelményeit és a velük való kapcsolatot;
 • az irányelveket;
 • a sajátos helyi vagy regionális feltételeket;
 • elkötelezettségét a környezetszennyezés megelőzése és a folyamatos fejlesztés iránt;
 • elkötelezettségét a vonatkozó jogszabályi követelmények és a szervezet által vállalt egyéb követelmények teljesítése iránt.

Tehát ha az ISO 14001 követelményeinek, és a vállalat igényeinek egyaránt megfelelő környezeti politikát akarunk akkor:

    Az irányt a cég felső vezetője jelölje meg
    A megfogalmazásba vonjuk be a marketingeseket
    Egyeztessünk a meglévő irányítási rendszerek politikáival

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

Tovább a lexikonra