notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Honosították a szoftvergazdálkodás ISO-szabványát

hirdetes

Honosították a szoftvergazdálkodás ISO-szabványát

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) bevezette magyar nemzeti szabványként a szoftvergazdálkodás nemzetközi szabványát, így szeptembertől már magyar nemzeti szabványként is hozzáférhető az ISO/IEC 19770-1

Nagyobb biztonság

A vállalati szoftvereszköz-gazdálkodási folyamatok szabványnak való megfelelőségét igazoló tanúsítvány megszerzése nagyobb biztonságot nyújt a hazai cégek vezetőinek. 

Az MSZ ISO/IEC 19770-1 szabvány olyan nemzetközileg elismert és iparági gyakorlaton alapuló folyamatokat ír le, amellyel az igen bonyolult – és sok szakterületet, így a vállalatirányítást, az informatikát és a pénzügyet érintő – szoftvereszköz-gazdálkodási tevékenység hatékonyan és biztonságosan végezhető.

A két évvel ezelőtt megjelent nemzetközi szabvány honosítása az MSZT, a BSA Magyarország és az IPR-Insights Kft. közreműködésével valósult meg. Az MSZ ISO/IEC 19770-1 alkalmazása – hasonlóan a többi, jogszabály által kötelezővé nem tett magyar szabványhoz – önkéntes.

Hardver érték

hirdetes

Az elmúlt évtizedek technológiai fejlődésének nyomán a vállalkozások eszközállománya egyre növekvő mértékben tartalmaz szoftvereket, amelynek következtében ma már nem meglepő, ha a hardverre telepített szoftverállomány értéke akár a háromszorosát is eléri a futtató hardver értékének.

Ennek a tendenciának a magyarországi terjedését jól mutatja, hogy az IDC piackutató adatai szerint a magyarországi vállalatok 2007-ben a teljes IT-költésüknek már kétharmadát költötték szoftverekre és IT-szolgáltatásokra (3 milliárd dollárból összesen 2,1 milliárd dollárt).

A szabványt honosító IPR-Insights legutóbbi mérései szerint például egy átlagos magyar középvállalat körülbelül 2000-2500 különböző alkalmazást használ, amelyek mögött nagyságrendileg 35-40 ezer különféle futtatható állomány található.

hirdetes

Szoftverfejlesztők

Az évek során beszerzett szoftverlicencek darabszáma eléri a több százat, a hozzájuk tartozó számlatételek darabszáma pedig már ezres nagyságrendben mozog. Ezek közül már csak az aktuálisan használt termékek gyártóinak száma is lehet 20-30, vagyis az elvárás szerint ennyi szoftverfejlesztő licencelési lehetőségeit és korlátait kellene ismernie egy átlagos IT-vezetőnek.

A szoftverek gazdálkodási szempontból ún. immateriális javaknak tekintendők, amelyek kezelése során a korábban a tárgyi eszközök esetén bevált módszerek nem alkalmazhatók.

Ezen eszközállomány kezelése a vállalatvezetésnek manapság már nem pusztán jogi kockázatokat jelent, hanem emellett egyre komolyabb gazdasági kockázatokat hordoz magában.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

klaszterelemzés

Valamely felmérésben szereplő személyek csoportosításának statisztikai technikája, nem egyes... Tovább

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

Tovább a lexikonra