notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése IV.

hirdetes

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése IV.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ISO/TS 16949 szabvány ismertetését a termék elõállítása fejezet termék tervezési fejezetéig folytatjuk az ISO 9001-es szabvány és az ISO/TS 16949 szabvány kölönbségeire koncentrálva.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése IV.

A vevõi követelményeket és az ezek mûszaki elõírásaira való hivatkozásokat a minõségügyi terv részeként be kell építeni a termék-elõállítás tervezésébe.


A szervezetnek meg kell határoznia

az átvételi feltételeket, és szükség esetén ezeket jóvá kell hagyatnia a vevõvel. Minõsítéses mintavételes eljárás esetén átvételi szintként a nulla hibát kell kitûzni.
A szervezetnek biztosítania kell a vevõvel kötött szerzõdés tárgyát képezõ termékek és kidolgozás alatt álló projektek, valamint az ezekkel kapcsolatos, termék információk bizalmas kezelését.

 

A termék tervezés során

 a változtatásokat még bevezetésük elõtt kell érvényesíteni (validálni).
Tulajdonosi jog tárgyát képezõ tervek esetén az alakra, az alkalmasságra és a mûködésre (beleértve a teljesítõképességet és/vagy a tartósságot) gyakorolt hatást a vevõvel együtt kell átvizsgálni, hogy a hatásokat kellõképpen ki lehessen értékelni.
A szervezetnek bizonyítania kell, hogy kielégíti a vevõnek a megkülönböztetett jellemzõk kiválasztására, dokumentálására és szabályozására vonatkozó követelményeit.


A 7.2.2. szakasz szabályszerû átvizsgálásra vonatkozó követelményének elhagyásához (lásd a megjegyzést) a vevõ engedélye szükséges.

 

A szervezetnek a szerzõdésátvizsgálás

 folyamatában meg kell vizsgálnia, meg kell erõsítenie és dokumentálnia kell, hogy a szóban forgó termékeket le tudja gyártani, és kockázatelemzést is végeznie kell.

hirdetes
A szervezetnek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy közölni tudja a szükséges információt, beleértve az adatokat is, a vevõ által elõírt nyelven és alakban (pl. átvegyen számítógéppel segített tervezési adatokat és elektronikus adatcserét tudjon megvalósítani).

A szervezetnek a termék-elõállítás elõkészítéséhez több szempontú megközelítést kell alkalmaznia, amely magában foglalja:

 • - a megkülönböztetett jellemzõk kialakítását/véglegesítését és figyelemmel kísérését,
 • - FMEA-k kidolgozását és átvizsgálását, beleértve a lehetséges kockázatok csökkentésére irányuló intézkedéseket, valamint
 • - szabályozási tervek kidolgozását és átvizsgálását.

A szervezetnek meg kell határoznia, dokumentálnia kell és át kell vizsgálnia a terméktervezés bemenõ adataira vonatkozó követelményeket.


A gyártási folyamat tervezésének bemenõ adataira vonatkozó követelmények:

 • a terméktervezés kimenõ adatait,
 • a termelékenység, a folyamatképesség és a költségek elõirányzatait,
 • a vevõi követelményeket, ha vannak ilyenek, valamint
 • a korábbi fejlesztések tapasztalatait.

A megkülönböztetett jellemzõk egyaránt tartalmazhatnak termékjellemzõket és folyamatparamétereket.

A terméktervezés kimenõ adatainak tartalmazniuk kell:


- a tervezés FMEA-ját, a hibamentes mûködéssel kapcsolatos eredményeket,

 • a termék megkülönböztetett jellemzõit és elõírásait,
 • a termékhiba elleni védekezést, ha ez szükséges,
 • a termék meghatározását, beleértve a rajzokat vagy matematikai számításon alapú adatokat,
 • a terméktervezés átvizsgálásának eredményeit, valamint
 • diagnosztikai útmutatót, ha ez vonatkoztatható.
  hirdetes
  az elõírásokat és a rajzokat,  a gyártási folyamat folyamatábráját/elrendezését, a gyártási folyamat FMEÁ-it,  a szabályozási tervet (lásd a 7.5.1.1. szakaszt), a munkautasításokat,  a folyamatok jóváhagyásának átvételi kritériumait, a minõségre, a hibamentes mûködésre, a karbantarthatóságra és a mérhetõségre vonatkozó adatokat, a hiba elleni védekezés eredményeit, ha ez értelmezhetõ, valamint a termékek/gyártási folyamatok nemmegfelelõségeinek gyors felismerésére és visszacsatolására alkalmazott módszereket.
  A tervezés és fejlesztés meghatározott szakaszaiban végzendõ méréseket meg kell határozni, elemezni kell és az összesítõ eredményekkel együtt jelenteni kell a vezetõségi átvizsgálás bemenõ adataiként.

A tervezés és fejlesztés érvényesítését (validálását)

 a vevõ követelményeinek megfelelõen kell elvégezni, beleértve a program ütemezését.
Ha a vevõ kéri, a szervezetnek rendelkeznie kell prototípusprogrammal és szabályozási tervvel. A szervezetnek, ha lehetséges, ugyanazokat a (be)szállítókat, felszerszámozást és gyártási folyamatokat kell alkalmaznia, mint amelyeket a gyártás során fog alkalmazni.


A szervezetnek a vevõ által elfogadottnak megfelelõ folyamatot kell alkalmaznia a termék és a gyártási folyamat jóváhagyására. Ugyanezt a termék és a gyártási folyamat jóváhagyására szolgáló eljárást kell alkalmazni a (be)szállítókra nézve is.
 

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

auditprogram

egy meghatározott idõtartamra tervezett, meghatározott célra irányuló egy, vagy több... Tovább

Tovább a lexikonra