notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése IV.

hirdetes

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése IV.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ISO/TS 16949 szabvány ismertetését a termék elõállítása fejezet termék tervezési fejezetéig folytatjuk az ISO 9001-es szabvány és az ISO/TS 16949 szabvány kölönbségeire koncentrálva.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése IV.

A vevõi követelményeket és az ezek mûszaki elõírásaira való hivatkozásokat a minõségügyi terv részeként be kell építeni a termék-elõállítás tervezésébe.


A szervezetnek meg kell határoznia

az átvételi feltételeket, és szükség esetén ezeket jóvá kell hagyatnia a vevõvel. Minõsítéses mintavételes eljárás esetén átvételi szintként a nulla hibát kell kitûzni.
A szervezetnek biztosítania kell a vevõvel kötött szerzõdés tárgyát képezõ termékek és kidolgozás alatt álló projektek, valamint az ezekkel kapcsolatos, termék információk bizalmas kezelését.

 

A termék tervezés során

 a változtatásokat még bevezetésük elõtt kell érvényesíteni (validálni).
Tulajdonosi jog tárgyát képezõ tervek esetén az alakra, az alkalmasságra és a mûködésre (beleértve a teljesítõképességet és/vagy a tartósságot) gyakorolt hatást a vevõvel együtt kell átvizsgálni, hogy a hatásokat kellõképpen ki lehessen értékelni.
A szervezetnek bizonyítania kell, hogy kielégíti a vevõnek a megkülönböztetett jellemzõk kiválasztására, dokumentálására és szabályozására vonatkozó követelményeit.


A 7.2.2. szakasz szabályszerû átvizsgálásra vonatkozó követelményének elhagyásához (lásd a megjegyzést) a vevõ engedélye szükséges.

 

A szervezetnek a szerzõdésátvizsgálás

 folyamatában meg kell vizsgálnia, meg kell erõsítenie és dokumentálnia kell, hogy a szóban forgó termékeket le tudja gyártani, és kockázatelemzést is végeznie kell.

hirdetes
A szervezetnek rendelkeznie kell azzal a képességgel, hogy közölni tudja a szükséges információt, beleértve az adatokat is, a vevõ által elõírt nyelven és alakban (pl. átvegyen számítógéppel segített tervezési adatokat és elektronikus adatcserét tudjon megvalósítani).

A szervezetnek a termék-elõállítás elõkészítéséhez több szempontú megközelítést kell alkalmaznia, amely magában foglalja:

 • - a megkülönböztetett jellemzõk kialakítását/véglegesítését és figyelemmel kísérését,
 • - FMEA-k kidolgozását és átvizsgálását, beleértve a lehetséges kockázatok csökkentésére irányuló intézkedéseket, valamint
 • - szabályozási tervek kidolgozását és átvizsgálását.

A szervezetnek meg kell határoznia, dokumentálnia kell és át kell vizsgálnia a terméktervezés bemenõ adataira vonatkozó követelményeket.


A gyártási folyamat tervezésének bemenõ adataira vonatkozó követelmények:

 • a terméktervezés kimenõ adatait,
 • a termelékenység, a folyamatképesség és a költségek elõirányzatait,
 • a vevõi követelményeket, ha vannak ilyenek, valamint
 • a korábbi fejlesztések tapasztalatait.

A megkülönböztetett jellemzõk egyaránt tartalmazhatnak termékjellemzõket és folyamatparamétereket.

A terméktervezés kimenõ adatainak tartalmazniuk kell:


- a tervezés FMEA-ját, a hibamentes mûködéssel kapcsolatos eredményeket,

 • a termék megkülönböztetett jellemzõit és elõírásait,
 • a termékhiba elleni védekezést, ha ez szükséges,
 • a termék meghatározását, beleértve a rajzokat vagy matematikai számításon alapú adatokat,
 • a terméktervezés átvizsgálásának eredményeit, valamint
 • diagnosztikai útmutatót, ha ez vonatkoztatható.
  hirdetes
  az elõírásokat és a rajzokat,  a gyártási folyamat folyamatábráját/elrendezését, a gyártási folyamat FMEÁ-it,  a szabályozási tervet (lásd a 7.5.1.1. szakaszt), a munkautasításokat,  a folyamatok jóváhagyásának átvételi kritériumait, a minõségre, a hibamentes mûködésre, a karbantarthatóságra és a mérhetõségre vonatkozó adatokat, a hiba elleni védekezés eredményeit, ha ez értelmezhetõ, valamint a termékek/gyártási folyamatok nemmegfelelõségeinek gyors felismerésére és visszacsatolására alkalmazott módszereket.
  A tervezés és fejlesztés meghatározott szakaszaiban végzendõ méréseket meg kell határozni, elemezni kell és az összesítõ eredményekkel együtt jelenteni kell a vezetõségi átvizsgálás bemenõ adataiként.

A tervezés és fejlesztés érvényesítését (validálását)

 a vevõ követelményeinek megfelelõen kell elvégezni, beleértve a program ütemezését.
Ha a vevõ kéri, a szervezetnek rendelkeznie kell prototípusprogrammal és szabályozási tervvel. A szervezetnek, ha lehetséges, ugyanazokat a (be)szállítókat, felszerszámozást és gyártási folyamatokat kell alkalmaznia, mint amelyeket a gyártás során fog alkalmazni.


A szervezetnek a vevõ által elfogadottnak megfelelõ folyamatot kell alkalmaznia a termék és a gyártási folyamat jóváhagyására. Ugyanezt a termék és a gyártási folyamat jóváhagyására szolgáló eljárást kell alkalmazni a (be)szállítókra nézve is.
 

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

eladási kvóta

Egy termékvonal, egy vállalati divízió vagy egy kereskedelmi képviselő számára... Tovább

Tovább a lexikonra