notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése III.

hirdetes

ISO/TS 16949 szabvány ismertetése III.

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ISO/TS 16949 szabvány issmertetését az erõforrások kezelése fejezet ismertetésével folytatjuk az ISO 9001-es szabvány és az ISO/TS 16949 szabvány kölönbségeire koncentrálva.
A szervezetnek dokumentált eljárásokat kell kidolgoznia és fenntartania a képzési szükségletek megállapítására és arra, hogy a termék minõségét befolyásoló tevékenységet végzõ munkatársak megszerezzék az ehhez szükséges felkészültséget.
A szervezetnek munkahelyi képzésrõl kell gondoskodnia a minõséget befolyásoló új vagy megváltozott munkakörben dolgozó munkatársai számára, beleértve a szerzõdéses vagy ügynöki munkát végzõket. Azokat a munkatársakat is oktatásbna kell részesíteni, akik alvállakozóként vesznek részt a folyamatokban.
A szervezetnek folyamatot kell kialakítania munkatársai ösztönzésére, hogy elérjék a minõségcélokat, hogy folyamatos fejlesztést valósítsanak meg, és az innovációt elõmozdító légkört teremtsenek. Ennek a folyamatnak tartalmaznia kell a minõség és a mûszaki tudatosság elõmozdítását az egész szervezetben. Az ösztönzési rendszerek kialakítására alkalmazható módszer a
360-os értékelés.
hirdetes
A szervezetnek rendelkeznie kell olyan eljárással, amellyel mérni tudja, hogy milyen mértékben vannak tudatában a munkatársai tevékenységeik fontosságának, és hogyan járulnak hozzá a minõségcélok eléréséhez (lásd a 6.2.2. d) szakaszt). A munkatársak tájékoztatása és információval való ellátása a cégvezetés felelõsége.
Az üzem elrendezésének a lehetõ legjobban kell megvalósítania az anyagmozgatást, a kezelést és az alapterület értéknövelõ kihasználását, továbbá elõ kell segítenie az összehangolt anyagáramlást. Módszereket kell kidolgozni és alkalmazni a meglévõ mûveletek eredményességének kiértékelésére és figyelemmel kísérésére.
hirdetes
A szervezetnek terveket kell készítenie arról, hogy miképpen tudja kielégíteni a vevõi követelményeket szükséghelyzetekben, például közmûzavarok, munkaerõhiány, kulcsfontosságú berendezések meghibásodása vagy termékek visszavétele esetén.
A szervezetnek foglalkoznia kell a termék biztonságával és olyan eszközökkel, amelyekkel a lehetõ legkisebbre tudja csökkenteni a munkatársakkal kapcsolatos kockázatokat, különösen a tervezés és fejlesztés folyamatában és a gyártási folyamatok tevékenységei során. A munka biztonság kiemelt fontosságú, ezért a munkabiztonsági rendszerek bevezetése elengedhetetlen.
A szervezetnek a helyiségeit rendben, tisztán és ép állapotban kell tartania a termék és a gyártási folyamat szükségleteinek megfelelõen. Az
5S módszer a megfelelõ rend kialakításához ad megoldást.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

információ

értelemmel bíró adat Tovább

Tovább a lexikonra