notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO 9001 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzése, akciós tanúsítási ár, rövid határidővel!

hirdetes

Új ISO szabvány a vészhelyzetek kezelésére

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A katasztrófák, terrorista támadások és egyéb, hasonló események hatásának minimalizálása érdekében, az ISO új szabványt adott ki a vészhelyzetek és váratlan események kezelése területén.

ISO 9001 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzése, akciós tanúsítási ár, rövid határidővel!

 

Az ISO 22320:2011

Az ISO 22320:2011, a Társadalmi biztonság, Vészhelyzetek kezelése, Követelmények a nem várt események kezelése címmel jelent meg. Követelményrendszerének célja az életmentés, a veszteségek, károk mérséklése, valamint az olyan alapszolgáltatások folyamatosságának biztosítása, mint az egészségügy, mentőszolgálat, víz- és élelmiszer ellátás, áram, illetve üzemanyagellátás.

Miért szükséges az új ISO 22320?

Prof. Ernst-Peter Döbbeling, a szabvány kidolgozásában résztvevő munkacsoport képviselője elmondta: Egy váratlan eseményre, katasztrófahelyzetre adott válaszlépés, mind a köz-, mind pedig a magánszféra szervezeteinek a közös feladatát, együttes fellépését jelenti, mind nemzetközi, mind regionális, illetve nemzeti szinteken. Egy harmonizált, nemzetközi iránymutatás szükségeltetik éppen ezért, hogy az erőforrások, és erőfeszítések koordinálásával a leghatékonyabb akcióterv valósulhasson meg. Az ISO 22320 egy olyan, bármilyen típusú szervezet számára hasznosítható értékes eszköz, amellyel egy krízishelyzetben az ennek kezelésére alkalmazott erőforrások, kapacitások kihasználása javítható.

hirdetes

Az ISO 22320 lényege

Az ISO 22320 a globálisan elérhető legjobb megoldásokat taglalja, mind az irányítási és ellenőrzési szervezeti struktúra kialakítása, mind a döntéstámogatási, nyomonkövetési rendszerek, valamint az információmenedzsment területén. A résztvevő szervezetek közötti kölcsönös átjárhatóság alapvető fontosságú egy katasztrófahelyzet sikeres és hatékony kezelésekor. A szabvány segít naprakész, releváns és pontos működési információk biztosításában, mindezt pedig a folyamatok, munkarendszerek, adatrögzítések és adatkezelések meghatározásával biztosítja. Ugyanakkor létrehoz egy koordinációs és kooperációs alapot is, biztosítva ezáltal, hogy valamennyi érintett résztvevő „ugyanazt a nyelvet beszélje”, így minimalizálva a félreértések kialakulásának kockázatát, ezáltal lehetővé téve, hogy az egyesített erőforrások leghatékonyabban alkalmazása valósulhasson meg.

hirdetes

Az új ISO szabvány előnyei

Prof. Döbbeling hozzátette, „Számos előnye mellett, remélhetőleg a szabványban taglalt információs és kommunikációs követelmények támogatni fogják az innovatív műszaki megoldások fejlődését, ezáltal lehetővé téve a maximális átjárhatóságot a kommunikáció területén, amely egy vészhelyzet kezelésekor a siker, vagy kudarc meghatározó tényezője lehet.”
A szabvány a közös részvételt ösztönzi a vészhelyzeti akciótervek kifejlesztésében és bevezetésében, annak érdekében, hogy az érintett populáció igényeinek megfelelő és kulturálisan elfogadható válaszlépések kerüljenek meghatározásra.
Az ISO 22320:2011-es Társadalmi biztonság, vészhelyzetek kezelése, követelmények a nem várt események kezelése elnevezésű szabványt az ISO/TC 223-as, társadalmi biztonságért felelős ISO műszaki bizottság dolgozta ki.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

felsõ vezetõség

személy vagy személyek olyan csoportja, aki vagy amely a szervezetet a legfelsõ szinten... Tovább

környezeti teljesítmény

környezeti teljesítmény Egy szervezet irányításának mérhető eredményei, a környezeti... Tovább

Tovább a lexikonra