notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is az az ISO? A Nemzetközi Szabványügyi szervezet története és jelene

hirdetes

Mi is az az ISO? A Nemzetközi Szabványügyi szervezet története és jelene

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ISO = International Organization for Standardization, azaz a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. Neve a görög egyenlõ szóból származik. A központja Svájcban, Genfben található.

 ISO

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

 

Nemzetközi Szabványügyi Szervezet létrehozása

A második világháborút követõen, 1947. február 23-án kezdte meg tevékenységét. Létrehozását az ipari szabványok nemzetközi koordinálása és egyesítésének elõsegítése céljából 25 ország nemzeti szabványosítással foglalkozó képviselõi határozták el.

Minden belépõ országból egy tagja lehet az ISO-nak, és valamennyi tag egy szavazattal rendelkezik. Hazánkat az ISO-ban a Magyar Szabványügyi Testület, az MSZT képviseli. A szavazatok egyenértékûek, függetlenül attól, hogy az adott ország milyen méretû és milyen erõs a gazdasága, mekkora szerepet játszik a világpiacon, mekkora súlya van a világkereskedelemben.

Az ISO mûködése

Az ISO önmaga nem állapít meg szabályokat, nem alkot törvényeket, mint ahogy annak ellenõrzésével sem foglalkozik, hogy a szabványait felhasználók, az azokban lefektetett követelményeknek megfelelõen járnak-e el vagy sem. Ez az értékelõ ellenõrzés a hatóságok feladata akkor, ha az ISO szabványokat beépítették a jogszabályokba, minden más esetben pedig a gyártók és vásárlóik saját ügye.

hirdetes

Az ISO szabványokat a piaci igényeknek megfelelõen, azoknak az ipari, mûszaki és kereskedelmi szektoroknak a szakértõi dolgozzák ki, amelyek az adott szabvány létrehozásának szükségességét felvetették. Az ISO szabványok az érdekelt felek között létrejött nemzetközi mûszaki megállapodások, amelyek lehetõvé teszik a technológiák világméretû egyeztetését. Az ISO fõ tevékenysége ezeknek a nemzetközi konszenzusoknak a kialakítása.

Az ISO nem tesz erõfeszítéseket arra, hogy szabványait a tagországok alkalmazzák, az teljes mértékben önkétes.

Az ISO rendszer évrõl-évre több ezer nemzetközi szabványjavaslatot terjeszt elõ. A különbözõ szakterületek nemzetközi szabványait úgynevezett mûszaki bizottságok dolgozzák ki, amelyek titkári teendõit különbözõ tagországok látják el.

hirdetes

Magyarország is kiveszi a részét az ISO-ban folyó szakmai munkából, az élelmezési termékek szabványosítását végzõ mûszaki bizottság, továbbá annak a gabonafélék és hülvelyesek szakterületet átfogó albizottságának titkársági feladatait látja el.

Ma már 148 tagtestülettel rendelkezõ ISO, a nemzetközi szervezetek között kiemelkedõ helyet foglal el. Szabványait világszerte széles körben alkalmazzák.  Elismertségét feddhetetlenségének és semlegességének köszönheti.

Jelenleg az ISO-nak 189 mûködõ bizottsága, 527 albizottsága van.

1947 óta az ISO több mint 14000 nemzetközi szabványt publikált, köztük az ISO 9001-est és az ISO 14001-est.

Az ISO szabványok kedvezõ hatása ma már az élet minden területén érezhetõ.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

beszerzés

Szűkebb értelemben a termeléshez szükséges anyagok, segédanyagok stb. megvásárlását... Tovább

Tovább a lexikonra