notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 6. rész./Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények

hirdetes

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek 6. rész./Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Korábbi cikkünkben bemutattuk az Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos szakkifejezéseket. Következõkben megkezdjük a szabvány tartalmi részeinek bemutatását, kezdve a dokumentációs rendszerrel.

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 22000 szabvány, hasonlóan az ISO 9001:2000 Minõségirányítási rendszer - Követelmények szabványhoz:

  • a 4. pont: a Dokumentálás követelményeit,
  • az 5. pont a Vezetõség felelõsségi körét,
  • a 6. pont az Erõforrásokkal való gazdálkodást
  • a 7. pont a Termék/szolgáltatás elõállítását, míg,
  • a 8. pont a Mérés, elemzés, tökéletesítés folyamatokat szabályozza, minimális pontozási eltérésekkel.

Ebbõl a szempontból is egy jó alapja lehet a Minõségirányítási rendszer, egy Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszernek – ill. más szempontból megvizsgálva a rendszer kiépítése (a felkészítõk számára) egyszerûbb, mint egy teljesen idegen új szabványnak megfelelés esetében. Ennek megfelelõen a dokumentációs rendszer felépítése a Minõségirányítási, vagy a Környezetirányítás rendszereket mûködtetõ cégek gyakorlatához hasonlóan javallott kiépíteni, ill. erre tér ki a 22000-res szabvány is.

…de nézzük mit ír elõ a szabvány:

Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer - Általános követelmények

A szervezetnek az ISO 22000-res szabvány követelményeinek megfelelõen létre kell hoznia, dokumentálnia kell, be kell vezetnie és fenn kell tartania egy eredményes élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert és aktualizálnia kell azt, amikor szükséges. A szervezetnek meg kell határoznia az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer alkalmazási területét – azaz mit akarunk gyártani, milyen szolgáltatást nyújtunk, mely telephelyeken? (Az alkalmazási területnek fel kell sorolnia azokat a termékeket vagy termékcsoportokat, folyamatokat és gyártási telephelyeket, amelyekre az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer vonatkozik.)

hirdetes

A szervezetnek  gondoskodnia kell arról, hogy azok az élelmiszerbiztonsági veszélyek, amelyek elõfordulása reálisan várható a rendszer alkalmazási területéhez tartozó termékekkel kapcsolatban, azonosítva, értékelve és szabályozva legyenek olyanmódon, hogy a szervezet termékei sem közvetlenül sem közvetve ne legyenek veszélyesek a fogyasztó számára.
Továbbá az élelmiszerláncban megfelelõ információt kell közzé tennie a termékeivel kapcsolatos biztonsági kérdésekrõl.
Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer kialakítására, bevezetésére és aktualizálására vonatkozóan annyi információt kell közzé tennie a szervezeten belül, amennyire szükség van ahhoz, hogy az e nemzetközi szabványban megkövetelt élelmiszer-biztonság megvalósuljon, és
Rendszeresen értékelnie, és ha szükséges, aktualizálnia kell az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerét annak biztosításához, hogy a rendszer tükrözze a szervezet tevékenységét, és beépítse a legfrissebb információkat azokról az élelmiszer-biztonsági veszélyekrõl, amelyeket szabályozni kell.

hirdetes

Amikor egy szervezet azt választja, hogy kihelyez egy folyamatot, amely hatással lehet végterméke megfelelõségére, akkor biztosítania kell, hogy a szabályozás ezekre a folyamatokra is kiterjedjen. Az ezekre az alvállalkozásba kiadott folyamatokra vonatkozó szabályozást az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerben meg kell határozni és dokumentálni kell.

A folyamatok közül a legfontosabb folyamatok az elõfeltételi (prerekvizit) program(ok) [PRP-k], mûködési PRP-k és a Veszélyelemzés, kritikusszabályozási pontok (HACCP-) terv – de ezeket többször részletes tárgyaljuk a késõbbiekben.
Az ISO 22000 megengedi bármely szervezetnek, különösen a kis és/vagy kevésbé fejlett szervezeteknek, hogy a szabályozási folyamatokat mások által kifejlesztett és kialakított kombinációját alkalmazza, ha bizonyítani tudja, hogy

  • ezt a kombinációt a veszélyelemzésre, PRP-kre és HACCP-tervre elõírt ISO 22000 követelményei szerint fejlesztették ki,
  • meghatározott intézkedéseket hoztak arra, hogy a mások által kifejlesztett kombinációt a szervezet átvegye és saját szervezetére alkalmazza, valamint
  • ezt a kombinációt az ISO 22000-es egyéb követelményeivel összhangban vezették be és mûködtetik.

Folytatjuk...

ISO 9001, ISO 14001,ISO17799, ISO 22000 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

referenciacsoport

A referenciacsoportok mindazok a csoportok, amelyek az ember attitűdjeire vagy magatartására... Tovább

Tovább a lexikonra