notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minõségbiztosítási, minõségirányítási (ISO 9001), környezet irányítási rendszer kiépítése, (ISO 14001) tanúsításra felkészítés. Hogyan kezdjünk neki, mi a helyes út! iso 90001 iso 14001 felkészítés

hirdetes

Minõségbiztosítási, minõségirányítási (ISO 9001), környezet irányítási rendszer kiépítése, (ISO 14001) tanúsításra felkészítés. Hogyan kezdjünk neki, mi a helyes út! iso 90001 iso 14001 felkészítés

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

ISO 9001, ISO 14001 rendszert szeretnénk, de nem tudjuk, hogyn fogjunk hozzá? Hogyan válasszunk tanácsadót, tanúsítót? Szeretnénk pályázatot is nyerni hozzá? Mi a legjobb döntés? Cikkünkbõl kiderül!

 

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez kérje ajánlatunkat itt!

Miért nehéz dönteni, melyik felkészítõt, melyik tanúsítót válasszuk? Ez ugyebár egy szolgáltatás, az ISO 9001 minõségirányítási (régen minõségbiztosítási) rendszer vagy az ISO 14001 környezetirányítási rendszer kiépítése. Két szolgáltató között nehezen lehet különbséget tenni, amíg nem próbáltuk ki õket. Ezért szeretnénk most segítséget adni a kiválasztáshoz.

Nagyon nagy az árkülönbség az ISO 9001 és ISO 14001 rendszert kiépítõ tanácsadó, felkészítõ cégek között. Miért? Talán azért mert az egyik nevesebb, mint a másik? Bizony ez is elõfordul, nagy multik is jelen vannak ezen a piacon, de nem ez a lényeg igazán. Általánosságban elmondhatjuk, aki olcsóbb, kevesebbet dolgozik a cég ISO 9001 rendszerén. Na és? Kérdezheti a cég. Meglesz a tanúsítványom, és ez a lényeg, nem? Bizony nem csak a tanúsítvány a lényeges, hanem az oda vezetõ út, és az utána következõ idõk is. Mert bizony az ISO 9001 és az ISO 14001 rendszert évente vagy némely tanúsító akár fél évente is felülvizsgálják, így nem elegendõ az, ha a tanácsadó átlökdösi a céget a tanúsításon, és megszerzi azt, hiszen fent is kell tartaniunk a rendszert, ha jól mûködünk, sok-sok éven át.

Mit jelent az, hogy átlökdösi? Hát megír mindent papírt helyettünk, és megfelelünk az auditornak. Talán ismeri is az auditort, így az elnézõbb lesz. És az nem jó nekünk, ha megír helyettünk mindent papírt? Legalább kevesebb a gondunk? Miért mondja azt, hogy kevesebbet ad a pénzéért, ha megírja helyettem a papírokat? Azért, mert egy papírt megírni, sokkal kevesebb idõ, mint azt úgy átgondolni, létrehozni, hogy a felkészített cég munkatársai is értsék, sokkal több idõ, mint megírni. Jó, de minek értsék az én munkatársaim, hiszen itt a tanácsadó, õ kell, hogy értsen az Iso 9001 vagy az ISO 14001 rendszerhez. Na igen, addig amíg szerzõdése van. És utána? Bizony, bizony, mi lesz utána? Az ilyen tanácsadók, amellett, hogy a kevesebb pénzért kevesebbet is dolgoznak, még azzal is számolnak, hogy a következõ éves audit elõtt a felkészített cég minõségirányítási vagy környezetirányítási vezetõje kétségbeesetten ül a papírok elõtt, nem tudja mit miért kell csinálni, és ráveszi az ügyvezetõt, hogy azért, hogy ne bukjanak meg a tanúsításon, hívja vissza a felkészítõt, hogy az tegyen rendbe mindent. Õ vissza is jön szívesen, majd ismét maga után hagy egy pár százezer forintos számlát.

hirdetes

Van egy rafinált megoldás azonban arra, hogy a felkészítõ úgy tegyen, mintha minden rendben lenne, de mégsem. Némely Iso 9001 tanácsadó cég az elsõ éves felkészítést úgy vállalja el, hogy az árban benne van a következõ éves felülvizsgálati audit elõtt rend beszedés is. De ez is csak altatás. A cég ilyenkor még jobban ráhagyatkozik a tanácsadóra az ISO 9001, illetve ISO 14001 rendszerkiépítés során, és nem figyel oda, hiszen úgyis itt lesz az ISO 9001 vagy az ISO 14001 auditon a felkészítõ, sõt jövõre is, és majd megoldja. Azonban van 2., 3. és sorolhatnám még hányadik éves audit. Így mivel 2 éven keresztül nem érdekelte az Iso 9001, illetve ISO 14001 rendszere, biztos, hogy függõvé válik a tanácsadótól, és a 2. éves auditon már biztos, hogy bármennyit kér is, megbízza a rendbe szedéssel.

hirdetes

És ez még mind semmi, ahhoz képest, hogy mennyibe kerül a cégnek az a többletmunka, amit a minõségbiztosítási, minõségirányítási vagy környezetirányítási rendszer kiépítése során a ráerõltetett papírok jelentenek. Hiszen a tanácsadó nem vette a fáradtságot, hogy a cégnek készítsen új papírokat, valamelyik korábbi cégének dokumentumait próbálja ráerõltetni a partnerre. Azok szegények pedig ha próbálnak megfelelni az ISO 9001 vagy az Iso 14001 követelményeinek, töltögetik a papírokat, fölöslegesen dolgoznak, dokumentálnak. Ezrért van a minõségbiztosításnak, a minõségirányításnak rossz híre.

Hogyan válasszunk tehát tanácsadót? A Gazdasági minisztériumnak évek óta igaza van ( kormányoktól függetlenül, így volt ez 1998-2002 között és ma is). A GKM ugyanis támogatásban (vissza nem térítendõ támogatás, pályázati forrásból) részesíti a minõségbiztosítási, minõségirányítási és környezetirányítási rendszereket kiépítõket, mégpedig 50%-os arányban. A Minisztérium szerint 2004-ben a 10 fõnél kisebb létszámmal dolgozó cégeket maximum 800.000 Ft-al, az ennél nagyobb, de 50 fõnél kisebb cégeket 1.000.000 Ft-al támogatta, mondván, ez az ISO 9001, ISO 14001 rendszer kialakításának költsége, illetve 50 %-a. Tehát mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy amellett, hogy persze érdemes ellátogatni a felkészítõ honlapjára, és megvizsgálni a referenciáit, költsünk most az Iso 9001, ISO 14001 rendszerünkre, és fizessünk meg egy jó felkészítõt, megéri!

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

Tovább a lexikonra