notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítás?

hirdetes

Hogyan történik az ISO 14001 szabvány szerinti tanúsítás?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha egy vállalat környezetirányítási rendszert vezet be, és tervez tanúsíttatni, akkor fontos hogy pontosan ismerje a tanúsítás menetét is. Mivel mindenki tart egy kicsit az audittól hasznos, ha megismerjük ezt a folyamatot. Ha esetleg a környezetközpontú irányítási rendszer kiépítésére pályázatot is igénybe vettek, akkor annak határideje miatt is hasznos, ha tudják, milyen lépésekbõl áll a KIR audit, és melyik mennyi ideig tart, és mi történik az egyes fázisokban.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Ajánlatok bekérése, szerõdéskötés

Sokan nem is sejtik, hogy milyen különbségek vannak az egyes tanúsítók között mind árban, mind szemléletben. Érdemes a döntés elõtt több információt is beszerezni. Erre jó lehetõség van ez egyes tanúsító szervezetek honlapján. Még a nevüket sem kell ismerni, elég, ha a legnagyobb keresõbe a Google-be beírja ISO 9001 tanúsítása, ISO 14001 tanúsítása....

A dokumentáció felülvizsgálata

Be kell nyújtani a tanúsítónak az általuk meghatározott formában a környezetközpontú irányítási rendszer kézikönyvét, eljárásait. Mivel a tanúsítónak titoktartási kötelezettsége van, nem kell attól tartani, hogy ez esetleg illetéktelenek kezébe kerül. A tanúsító megvizsgálja, hogy a dokumentációs rendszerben leírtak összhangban vannak-e az ISO 14001 szabvánnyal, nincs-e bennük ellentmondás, és minden szükséges elemet tartalmaznak-e. Amennyiben a dokumentációs rendszer nem megfelelõ, azt jelzik a megbízó felé, és egyeztetnek a további teendõkrõl.

hirdetes

Elõaudit

Ez a szakasz tulajdonképpen egy helyszíni szemle, melynek során az auditorok látogatást tesznek a tanúsítandó vállaltnál. Az elõaudit célja, hogy az auditorok megismerjék a tanúsítandó vállalatot, a környezetközpontú irányítási rendszert, megvizsgálják a környezeti tényezõket és hatásokat, környezeti céljait, programját, áttekintsék a vállalatra vonatkozó jogszabályokat, és azok teljesülését. Itt történik a tanúsító audit idõpontjának véglegesítése is. Az elõaudit ISO 14001 rendszer esetén kötelezõ.

Elõaudit jegyzõkönyvének átadása

Az elõaudit észrevételirõl, a feltárt nemmegfelelõségekrõl jegyzõkönyvet kap a vállalat. Ez alapján lehetõség van az esetleges hiányosságok javítására.

Tanúsító audit

A tanúsító audit során az elõre egyeztet audit terv alapján az auditorok felülvizsgálják a környezetirányítási rendszer mûködésének megfelelõségét. A tapasztalatokat, nemmegfelelõségeket, fejlesztési javaslatokat jegyzõkönyvben rögzítik, és ismertetik a záróértekezleten. Javaslatot tesznek a tanúsítvány kiadhatóságára.

hirdetes

Tanúsítvány kiadása

A tanúsító szervezet pozitív döntése alapján, melyet az auditdokumentumok felülvizsgálata, és az auditorok javaslata alapján hoznak meg kiállításra kerül az ISO 14001-nek való megfelelést igazoló tanúsítvány. A vállalat felkerül a tanúsított szervezetek jegyzékébe.

KIR mûködtetése

A folyamat azonban ezzel a lépéssel nem ér véget. Most kezdõdik el a vállalatnál a tanúsított KIR mûködtetése, melyet a tanúsító szervezet rendszeresen felülvizsgál. Ez évenkénti, elõre egyeztett idõpontban történõ felülvizsgálatot, és háromévenkénti ismétlõ auditot, azaz újbóli teljeskörû audit eljárást jelent.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

Tovább a lexikonra