notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer elõnyei, helyzete

hirdetes

Az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer elõnyei, helyzete

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabvány célja, hogy harmonizálja az élelmiszer-biztonság irányítására vonatkozó követelményeket az élelmiszerlánc vállalatai számára az egész világra kiterjedõ, globális szinten; fokozza a vevõi megelégedettséget az élelmiszerbiztonsági veszélyek eredményes szabályozásán keresztül, beleértve a rendszer aktualizálására vonatkozó folyamatokat.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az ISO 22000:2005 szabvány kialakulásának története 

A HACCP már több mint 30 éves múltra tekint vissza, az európai szabályozásba 1993-ban élelmiszerhigiéniai direktíva formájában épült be a módszer. Mindezek ellenére egyre nõ az élelmiszer-eredetû fertõzések száma. Ennek fõ okai: a nemzetközi élelmiszer kereskedelem kiszélesedése következtében nõ az élelmiszerek szállítás közbeni megromlásának lehetõsége, az országhatárokon át történõ utazások és a vendéglátásban, közétkeztetésben étkezõk számának növekedése, esetenként a higiéniai követelmények be nem tartását eredményezi. További problémát jelent a vegyi anyagok túlzott vagy nem megfelelõ használata, az új vagy intenzív, nem biztonságos technológiák alkalmazása.

Az évek során többféle szabvány, szabvány jellegû elõírás született. A nehézség az, hogy a kiskereskedelmi áruházláncok különbözõ szabványok alkalmazását követelik meg, így a gyártók nehézségekbe ütköznek, ha üzleti szempontok miatt mindegyiknek meg akarnak felelni.

Ezek alapján szinte természetesnek mondhatjuk, hogy megjelent egy szabvány, mely:

 • harmonizálja a nemzeti szabványokat,
 • alkalmazható az élelmiszerlánc minden egyes szakaszában,
 • bármely vállalkozás alkalmazhatja méretétõl és a tevékenysége jellegétõl, bonyolultságától függetlenül,
 • magába foglalja a HACCP-t,
 • tanúsítható,
 • összhangban van más irányítási rendszerszabványokkal.

A szabvány az MSZ EN ISO 22000:2005. Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények.

Az élelmiszer-biztonsági szabvány

Az ISO 22000-es nemzetközi szabvány az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerre vonatkozó követelményeket írja le az élelmiszerlánc mindazon szervezeteire, amelynek bizonyítania kell képességét az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozására azért, hogy biztosítsa az élelmiszerek biztonságosságát azok elfogyasztásának idõpontjában.

Alkalmazhatja minden olyan, az élelmiszerlánchoz bármilyen tekintetben kapcsolódó szervezet, amely a termékek biztonságosságáról következetesen gondoskodó rendszereket szeretne bevezetni, és azt tanúsíttatni kívánja külsõ szervezettel, vagy az alapján önértékelést kíván végezni, esetleg csak hivatkozni szeretne ennek a nemzetközi szabványnak való megfelelõségérõl.

hirdetes

A nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabvány alkalmazása, jellemzõi

 • az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos törvényben, rendeletben, szabványokban elõírt szabályozó követelményt beépít összekapcsol;
 • nemcsak a minimumkövetelményeket kell figyelembe venni;
 • kizárólag élelmiszer-biztonsági szempontokat vesz figyelembe;
 • egyéb irányítási rendszerekkel (ISO 9001, ISO 14001) való összeegyeztethetõség, integrálás lehetõsége;
 • valamennyi követelménye általános jellegû;
 • megkönnyíti az auditálási célra való alkalmazást;
 • elismeri, hogy az élelmiszerlánc szervezetei között különbségek vannak;
 • alkalmazása, mûködtetése maximális elõnyt biztosít a szervezet és az érdekelt felek számára egyaránt.

Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer bevezetésének elõnyei

 • egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre,
 • tisztázásra kerülnek a felelõsségi körök, hatáskörök,
 • szabályozást ad a biztonságos terméktervezésre és elõállításra vonatkozólag (veszélyelemzés, HACCP)
 • kevesebb idõt igényel a beszállítók felülvizsgálata,
 • biztosítja az élelmiszerrel kapcsolatos elõírásoknak való megfelelés figyelemmel kísérését,
 • javul a beszállítók és termékek megbízhatósága,
 • csökken a vevõi felülvizsgálatok igénye, esetlegesen kiválthatja a vevõi auditokat a rendszer auditja,
 • a vevõi igényeknek való magasabb szintû megfelelés bizonyítéka,
 • a rendszer tartalmazza a folyamatos tökéletesítés eszközeit, ezáltal javítható a vevõk, fogyasztók megelégedettsége,
 • megfelel az elvárható gondosság elvének,
 • a külsõ ellenõrzõ szervek (pl.:ÁNTSZ) munkáját megkönnyíti,
 • csökken az összes felülvizsgálat idõszükséglete és költsége azáltal, hogy egy idõpontban több fajta felülvizsgálatot lehet összekapcsolni (integrált rendszerek).

Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer tanúsításának megléte mindenképpen hasznos a mindennapos mûködés során, mert javul tõle a piaci megítélés, elkerülhetõk a bírságok, a magasabb szintû termelési minõségi követelmények javítják a kapcsolatot a hatóságokkal, mert az ISO 22000 rendszer bevezetését követõ tanúsítás során egy független szervezet nyilvánítja ki a nemzetközi szabványnak, jogszabályi elõírásoknak való megfelelést.

hirdetes

Az ISO 22000:2005 élelmiszer-biztonsági rendszer továbblépés a HACCP-hez képest, mivel tanúsítható, illetve kiegészül az idegenanyagok felismerésére és eltávolítására, valamint a rendszeres laboratóriumi termékvizsgálatokra vonatkozó eljárásokkal is.

Az ISO 22000 legjelentõsebb újdonsága, hogy az élelmiszeripari lánc minden egyes szereplõjétõl megköveteli az interaktív kommunikációt a partnereivel, így a legjelentõsebb kockázati tényezõk a lánc minden szakaszában kontrollálhatóvá válnak.

Az ISO 22000-rel kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy nem vált egy mindenki által egységesen elfogadott szabvánnyá, bár a szabvány készítése során a kiskereskedelmi áruházláncok követelményeit kidolgozó szervezetekkel szoros együttmûködés volt.

A szabvány helyzete

A kiskereskedelmi hálózatoknak gyártó vállalkozások kivárásra játszanak. A nagy élelmiszergyárak és a nem élelmiszert elõállító vállalkozások pozitívan állnak a szabvány alkalmazásához. Másfelõl, a kiskereskedelmi láncok között is van néhány, amely hajlik arra, hogy az ISO 22000:2005 szabvány alkalmazását követelje meg.

Bár az elfogadottsága nem teljes, ugyanakkor az ISO 22000 szabvány szerint kialakított rendszerben szisztematikusan és összehangoltan lehet megvalósítani a további szabványoknak való megfelelést.

Bízunk abban, hogy az élelmiszer-ágazatban is rövid idõn belül lezajlik az a folyamat, amely például az autóiparban már végbement (az ISO/TS 16949-et minden autógyár elfogadja), és az ISO 22000 lesz a minden piaci szereplõ által elfogadott szabvány.

Ennek egyik láthatóeredménye, hogy Magyarországon is vannak már ISO 22000 szabvány szerint mûködõ és tanúsított szervezetek.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra