notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer elõnyei, helyzete

hirdetes

Az ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer elõnyei, helyzete

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabvány célja, hogy harmonizálja az élelmiszer-biztonság irányítására vonatkozó követelményeket az élelmiszerlánc vállalatai számára az egész világra kiterjedõ, globális szinten; fokozza a vevõi megelégedettséget az élelmiszerbiztonsági veszélyek eredményes szabályozásán keresztül, beleértve a rendszer aktualizálására vonatkozó folyamatokat.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az ISO 22000:2005 szabvány kialakulásának története 

A HACCP már több mint 30 éves múltra tekint vissza, az európai szabályozásba 1993-ban élelmiszerhigiéniai direktíva formájában épült be a módszer. Mindezek ellenére egyre nõ az élelmiszer-eredetû fertõzések száma. Ennek fõ okai: a nemzetközi élelmiszer kereskedelem kiszélesedése következtében nõ az élelmiszerek szállítás közbeni megromlásának lehetõsége, az országhatárokon át történõ utazások és a vendéglátásban, közétkeztetésben étkezõk számának növekedése, esetenként a higiéniai követelmények be nem tartását eredményezi. További problémát jelent a vegyi anyagok túlzott vagy nem megfelelõ használata, az új vagy intenzív, nem biztonságos technológiák alkalmazása.

Az évek során többféle szabvány, szabvány jellegû elõírás született. A nehézség az, hogy a kiskereskedelmi áruházláncok különbözõ szabványok alkalmazását követelik meg, így a gyártók nehézségekbe ütköznek, ha üzleti szempontok miatt mindegyiknek meg akarnak felelni.

Ezek alapján szinte természetesnek mondhatjuk, hogy megjelent egy szabvány, mely:

 • harmonizálja a nemzeti szabványokat,
 • alkalmazható az élelmiszerlánc minden egyes szakaszában,
 • bármely vállalkozás alkalmazhatja méretétõl és a tevékenysége jellegétõl, bonyolultságától függetlenül,
 • magába foglalja a HACCP-t,
 • tanúsítható,
 • összhangban van más irányítási rendszerszabványokkal.

A szabvány az MSZ EN ISO 22000:2005. Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények.

Az élelmiszer-biztonsági szabvány

Az ISO 22000-es nemzetközi szabvány az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerre vonatkozó követelményeket írja le az élelmiszerlánc mindazon szervezeteire, amelynek bizonyítania kell képességét az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozására azért, hogy biztosítsa az élelmiszerek biztonságosságát azok elfogyasztásának idõpontjában.

Alkalmazhatja minden olyan, az élelmiszerlánchoz bármilyen tekintetben kapcsolódó szervezet, amely a termékek biztonságosságáról következetesen gondoskodó rendszereket szeretne bevezetni, és azt tanúsíttatni kívánja külsõ szervezettel, vagy az alapján önértékelést kíván végezni, esetleg csak hivatkozni szeretne ennek a nemzetközi szabványnak való megfelelõségérõl.

hirdetes

A nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabvány alkalmazása, jellemzõi

 • az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos törvényben, rendeletben, szabványokban elõírt szabályozó követelményt beépít összekapcsol;
 • nemcsak a minimumkövetelményeket kell figyelembe venni;
 • kizárólag élelmiszer-biztonsági szempontokat vesz figyelembe;
 • egyéb irányítási rendszerekkel (ISO 9001, ISO 14001) való összeegyeztethetõség, integrálás lehetõsége;
 • valamennyi követelménye általános jellegû;
 • megkönnyíti az auditálási célra való alkalmazást;
 • elismeri, hogy az élelmiszerlánc szervezetei között különbségek vannak;
 • alkalmazása, mûködtetése maximális elõnyt biztosít a szervezet és az érdekelt felek számára egyaránt.

Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer bevezetésének elõnyei

 • egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre,
 • tisztázásra kerülnek a felelõsségi körök, hatáskörök,
 • szabályozást ad a biztonságos terméktervezésre és elõállításra vonatkozólag (veszélyelemzés, HACCP)
 • kevesebb idõt igényel a beszállítók felülvizsgálata,
 • biztosítja az élelmiszerrel kapcsolatos elõírásoknak való megfelelés figyelemmel kísérését,
 • javul a beszállítók és termékek megbízhatósága,
 • csökken a vevõi felülvizsgálatok igénye, esetlegesen kiválthatja a vevõi auditokat a rendszer auditja,
 • a vevõi igényeknek való magasabb szintû megfelelés bizonyítéka,
 • a rendszer tartalmazza a folyamatos tökéletesítés eszközeit, ezáltal javítható a vevõk, fogyasztók megelégedettsége,
 • megfelel az elvárható gondosság elvének,
 • a külsõ ellenõrzõ szervek (pl.:ÁNTSZ) munkáját megkönnyíti,
 • csökken az összes felülvizsgálat idõszükséglete és költsége azáltal, hogy egy idõpontban több fajta felülvizsgálatot lehet összekapcsolni (integrált rendszerek).

Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer tanúsításának megléte mindenképpen hasznos a mindennapos mûködés során, mert javul tõle a piaci megítélés, elkerülhetõk a bírságok, a magasabb szintû termelési minõségi követelmények javítják a kapcsolatot a hatóságokkal, mert az ISO 22000 rendszer bevezetését követõ tanúsítás során egy független szervezet nyilvánítja ki a nemzetközi szabványnak, jogszabályi elõírásoknak való megfelelést.

hirdetes

Az ISO 22000:2005 élelmiszer-biztonsági rendszer továbblépés a HACCP-hez képest, mivel tanúsítható, illetve kiegészül az idegenanyagok felismerésére és eltávolítására, valamint a rendszeres laboratóriumi termékvizsgálatokra vonatkozó eljárásokkal is.

Az ISO 22000 legjelentõsebb újdonsága, hogy az élelmiszeripari lánc minden egyes szereplõjétõl megköveteli az interaktív kommunikációt a partnereivel, így a legjelentõsebb kockázati tényezõk a lánc minden szakaszában kontrollálhatóvá válnak.

Az ISO 22000-rel kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy nem vált egy mindenki által egységesen elfogadott szabvánnyá, bár a szabvány készítése során a kiskereskedelmi áruházláncok követelményeit kidolgozó szervezetekkel szoros együttmûködés volt.

A szabvány helyzete

A kiskereskedelmi hálózatoknak gyártó vállalkozások kivárásra játszanak. A nagy élelmiszergyárak és a nem élelmiszert elõállító vállalkozások pozitívan állnak a szabvány alkalmazásához. Másfelõl, a kiskereskedelmi láncok között is van néhány, amely hajlik arra, hogy az ISO 22000:2005 szabvány alkalmazását követelje meg.

Bár az elfogadottsága nem teljes, ugyanakkor az ISO 22000 szabvány szerint kialakított rendszerben szisztematikusan és összehangoltan lehet megvalósítani a további szabványoknak való megfelelést.

Bízunk abban, hogy az élelmiszer-ágazatban is rövid idõn belül lezajlik az a folyamat, amely például az autóiparban már végbement (az ISO/TS 16949-et minden autógyár elfogadja), és az ISO 22000 lesz a minden piaci szereplõ által elfogadott szabvány.

Ennek egyik láthatóeredménye, hogy Magyarországon is vannak már ISO 22000 szabvány szerint mûködõ és tanúsított szervezetek.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

folyamat

egymással kapcsolatban vagy kölcsönhatásban álló tevékenységek olyan sorozata, amely... Tovább

Tovább a lexikonra