
Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!
Az ISO 22000:2005 szabvány kialakulásának története
A HACCP már több mint 30 éves múltra tekint vissza, az európai szabályozásba 1993-ban élelmiszerhigiéniai direktíva formájában épült be a módszer. Mindezek ellenére egyre nõ az élelmiszer-eredetû fertõzések száma. Ennek fõ okai: a nemzetközi élelmiszer kereskedelem kiszélesedése következtében nõ az élelmiszerek szállítás közbeni megromlásának lehetõsége, az országhatárokon át történõ utazások és a vendéglátásban, közétkeztetésben étkezõk számának növekedése, esetenként a higiéniai követelmények be nem tartását eredményezi. További problémát jelent a vegyi anyagok túlzott vagy nem megfelelõ használata, az új vagy intenzív, nem biztonságos technológiák alkalmazása.
Az évek során többféle szabvány, szabvány jellegû elõírás született. A nehézség az, hogy a kiskereskedelmi áruházláncok különbözõ szabványok alkalmazását követelik meg, így a gyártók nehézségekbe ütköznek, ha üzleti szempontok miatt mindegyiknek meg akarnak felelni.
Ezek alapján szinte természetesnek mondhatjuk, hogy megjelent egy szabvány, mely:
- harmonizálja a nemzeti szabványokat,
- alkalmazható az élelmiszerlánc minden egyes szakaszában,
- bármely vállalkozás alkalmazhatja méretétõl és a tevékenysége jellegétõl, bonyolultságától függetlenül,
- magába foglalja a HACCP-t,
- tanúsítható,
- összhangban van más irányítási rendszerszabványokkal.
A szabvány az MSZ EN ISO 22000:2005. Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevõ szervezetekre vonatkozó követelmények.
Az élelmiszer-biztonsági szabvány
Az ISO 22000-es nemzetközi szabvány az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerre vonatkozó követelményeket írja le az élelmiszerlánc mindazon szervezeteire, amelynek bizonyítania kell képességét az élelmiszer-biztonsági veszélyek szabályozására azért, hogy biztosítsa az élelmiszerek biztonságosságát azok elfogyasztásának idõpontjában.
Alkalmazhatja minden olyan, az élelmiszerlánchoz bármilyen tekintetben kapcsolódó szervezet, amely a termékek biztonságosságáról következetesen gondoskodó rendszereket szeretne bevezetni, és azt tanúsíttatni kívánja külsõ szervezettel, vagy az alapján önértékelést kíván végezni, esetleg csak hivatkozni szeretne ennek a nemzetközi szabványnak való megfelelõségérõl.
A nemzetközi élelmiszer-biztonsági szabvány alkalmazása, jellemzõi
- az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos törvényben, rendeletben, szabványokban elõírt szabályozó követelményt beépít összekapcsol;
- nemcsak a minimumkövetelményeket kell figyelembe venni;
- kizárólag élelmiszer-biztonsági szempontokat vesz figyelembe;
- egyéb irányítási rendszerekkel (ISO 9001, ISO 14001) való összeegyeztethetõség, integrálás lehetõsége;
- valamennyi követelménye általános jellegû;
- megkönnyíti az auditálási célra való alkalmazást;
- elismeri, hogy az élelmiszerlánc szervezetei között különbségek vannak;
- alkalmazása, mûködtetése maximális elõnyt biztosít a szervezet és az érdekelt felek számára egyaránt.
Az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer bevezetésének elõnyei
- egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre,
- tisztázásra kerülnek a felelõsségi körök, hatáskörök,
- szabályozást ad a biztonságos terméktervezésre és elõállításra vonatkozólag (veszélyelemzés, HACCP)
- kevesebb idõt igényel a beszállítók felülvizsgálata,
- biztosítja az élelmiszerrel kapcsolatos elõírásoknak való megfelelés figyelemmel kísérését,
- javul a beszállítók és termékek megbízhatósága,
- csökken a vevõi felülvizsgálatok igénye, esetlegesen kiválthatja a vevõi auditokat a rendszer auditja,
- a vevõi igényeknek való magasabb szintû megfelelés bizonyítéka,
- a rendszer tartalmazza a folyamatos tökéletesítés eszközeit, ezáltal javítható a vevõk, fogyasztók megelégedettsége,
- megfelel az elvárható gondosság elvének,
- a külsõ ellenõrzõ szervek (pl.:ÁNTSZ) munkáját megkönnyíti,
- csökken az összes felülvizsgálat idõszükséglete és költsége azáltal, hogy egy idõpontban több fajta felülvizsgálatot lehet összekapcsolni (integrált rendszerek).
Az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer tanúsításának megléte mindenképpen hasznos a mindennapos mûködés során, mert javul tõle a piaci megítélés, elkerülhetõk a bírságok, a magasabb szintû termelési minõségi követelmények javítják a kapcsolatot a hatóságokkal, mert az ISO 22000 rendszer bevezetését követõ tanúsítás során egy független szervezet nyilvánítja ki a nemzetközi szabványnak, jogszabályi elõírásoknak való megfelelést.
Az ISO 22000:2005 élelmiszer-biztonsági rendszer továbblépés a HACCP-hez képest, mivel tanúsítható, illetve kiegészül az idegenanyagok felismerésére és eltávolítására, valamint a rendszeres laboratóriumi termékvizsgálatokra vonatkozó eljárásokkal is.
Az ISO 22000 legjelentõsebb újdonsága, hogy az élelmiszeripari lánc minden egyes szereplõjétõl megköveteli az interaktív kommunikációt a partnereivel, így a legjelentõsebb kockázati tényezõk a lánc minden szakaszában kontrollálhatóvá válnak.
Az ISO 22000-rel kapcsolatban az a legnagyobb gond, hogy nem vált egy mindenki által egységesen elfogadott szabvánnyá, bár a szabvány készítése során a kiskereskedelmi áruházláncok követelményeit kidolgozó szervezetekkel szoros együttmûködés volt.
A szabvány helyzete
A kiskereskedelmi hálózatoknak gyártó vállalkozások kivárásra játszanak. A nagy élelmiszergyárak és a nem élelmiszert elõállító vállalkozások pozitívan állnak a szabvány alkalmazásához. Másfelõl, a kiskereskedelmi láncok között is van néhány, amely hajlik arra, hogy az ISO 22000:2005 szabvány alkalmazását követelje meg.
Bár az elfogadottsága nem teljes, ugyanakkor az ISO 22000 szabvány szerint kialakított rendszerben szisztematikusan és összehangoltan lehet megvalósítani a további szabványoknak való megfelelést.
Bízunk abban, hogy az élelmiszer-ágazatban is rövid idõn belül lezajlik az a folyamat, amely például az autóiparban már végbement (az ISO/TS 16949-et minden autógyár elfogadja), és az ISO 22000 lesz a minden piaci szereplõ által elfogadott szabvány.
Ennek egyik láthatóeredménye, hogy Magyarországon is vannak már ISO 22000 szabvány szerint mûködõ és tanúsított szervezetek.
Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!
Forrás: