notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

ISO 9001 (minõségirányítási rendszer) lépésrõl lépésre! Az ISO 9001 és az ISO 9004 7.5.3, 7.5.4, 7.5.5 pontja

hirdetes

ISO 9001 (minõségirányítási rendszer) lépésrõl lépésre! Az ISO 9001 és az ISO 9004 7.5.3, 7.5.4, 7.5.5 pontja

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minõségügyi iskolánk tizennyolcadik fejezete az MSZ EN ISO 9004:2001  7.5 pontját elemzi, azaz az ISO 9001 és az ISO 9004  a az elõállítás és szolgáltatás nyújtásával kapcsolatos  követelményeit. A cikksorozattal célunk, hogy az ISO 9001 (minõségirányítási rendszer)  tanúsítvány megszerzésében segítséget nyújtsunk

Online minõségügyi (ISO 9001) alapiskola, az ISO 9004 szabvány alapján.

 

ISO 9001:2000, Minõségirányítási rendszerek. Követelmények

 

A szervezetnek azonosítania kell a termék állapotát a figyelemmel kísérés és a mérés követelményeinek teljesülése szempontjából.

Ha a nyomonkövethetõség elõírt követelmény, akkor a szervezetnek ellenõrzés alatt kell tartania, és fel kell jegyeznie a termék egyedi azonosítását.

MEGJEGYZÉS: Egyes iparágakban a konfigurációirányítást használják eszközül az azonosítás és a nyomonkövethetõség fenntartására. 

 

 

7.5.3.   Azonosítás és nyomonkövethetõség

 

 

Ahol célszerû, a szervezetnek azonosítania kell a terméket, megfelelõ eszközökkel, a termék összes elõállítási mûvelete során.

 

 Ebben a pontban a meghatározott feladatok cégenként változó szabályozási mélységet határoznak meg. Mindjárt az elsõ mondatot „Ahol célszerû” kifejezéssel kezdi. Ebbõl úgy érezhetik a cégek, hogy azt csinálnak amit akarnak, de ez nem a teljes igazság, mert figyelembe kell venni a terület sajátosságait és a vonatkozó külsõ követelmények (törvények, rendeletek, vevõi specifikációk) elõírásait. Vannak olyan területek, ahol teljes nyomonkövethetség az elõírás, ilyen szervezeteknél gondoskodni kell a gyártás során a nyomonkövetésre kötelezett információk torzulásmentes végigvezetésérõl.

 A szervezet bevezethet a követelményeken túlmenõ azonosítási és nyomonkövethetõségi folyamatot, hogy a fejlesztéshez felhasználható adatokat gyûjtsön.

Az azonosítás és a nyomonkövethetõség szükséglete a következõ okokból merülhet fel:

–     a termékek állapota, beleértve az alkatrészekét is,

–     a folyamatok állapota és képessége,

–     a benchmarkingból (szint-összehasonlításból), például a marketingbõl származó minõségi adatok,

–     szerzõdéses követelmények, például képesség a termékek visszahívására,

–     a tárgyra vonatkozó törvények és szabályzatok követelményei,

–     a szándék szerinti használat, vagy alkalmazás,

–     veszélyes anyagok, valamint

–     a megállapított kockázatok csökkentése.

 

A nyomonkövetés és az adatok azonosítási követelménye felmerülhet a gyártási folyamatokon kívül számos területen. Itt arra kell ügyelni, hogy felesleges adminisztrációt el kell kerülni.

hirdetes

 

ISO 9001:2000, Minõségirányítási rendszerek. Követelmények  

 7.5.4.   A vevõ tulajdona  

 A szervezetnek gondosan kell kezelnie a vevõ tulajdonát, mialatt az a szervezet ellenõrzése alatt áll, vagy azt a szervezet használja. A szervezetnek azonosítania, igazolnia (verifikálnia) és védenie kell a vevõ által átadott, használatra, vagy beépítésre szánt tulajdonát, továbbá állagát meg kell õriznie. Ha valamely vevõi tulajdon elveszett, megsérült, vagy más módon használhatatlanná vált, ezt jelenteni kell a vevõnek, és a feljegyzéseket meg kell õrizni.

MEGJEGYZÉS. A vevõ tulajdona tartalmazhat szellemi tulajdont is. 

 

 Igen ez a pont fontos, mert senki nem örül annak, ha például a szervizben átadott autóját a szerelõk összekoszolják, vagy akár tönkreteszik. A vállalkozásoknak vállalniuk kell, hogy kiemelt gonddal kezelik az átadott értékeket és adatokat. Ha valamilyen sérülés, adatvesztés következik be a vevõt kártalanítani kell.

 

–     olyan összetevõk, vagy alkatrészek, amelyeket azért szállítottak a szervezethez, hogy bekerüljenek a termékbe,

–     javításra, karbantartásra, vagy feljavításra beszállított termék,

–     csomagolóanyagok, amelyeket közvetlenül a vevõ szállított be,

–     a vevõ által beszállított anyagok, amelyekkel kapcsolatban szolgáltatói mûveletek történnek, pl. tárolás,

–     szolgáltatások, amelyeket a vevõ megbízásából végeznek, pl. a vevõ tulajdonának leszállítása egy harmadik fél részére, valamint

–     a vevõ szellemi tulajdona, beleértve az elõírásokat, a rajzokat és a szellemi tulajdont képezõ információt.

 

Mivel vannak más érdekkelt felek is, ezért nem lehet kifelejteni a beszállító tulajdonát, a dolgozói adatokat, a tulajdonos adatait, esetleges mások által átadott bizalmas információkat sem.

  

ISO 9001:2000, Minõségirányítási rendszerek. Követelmények

 7.5.5.   A termék állagának megõrzése  

 

 A szervezetnek a belsõ feldolgozási folyamatok és a rendeltetési helyre való szállítás alatt meg kell õriznie a termék megfelelõségét. Ennek az állagmegõrzésnek magában kell foglalnia az azonosítást, az anyagmozgatást, a csomagolást, a tárolást és a védelmet.

Az állagmegõrzésnek vonatkoznia kell a termék alkatrészeire is.

 

 

 Gyakran elfelejtik a vállalkozások, hogy a termék állagának a megóvása a telephelyen történõ felelõségen túl a kiszállítás során történõ állagmegóvást is jelenti. Szükséges, hogy meghatározásra kerüljenek logisztikai feladatok a termék kezelésével kapcsolatban és ezek is a rendszer részét képezzék (Csomagolási elõírások, szállítmányok elhelyezési tervei, kezelési utasítások).

hirdetes

 A vezetõség határozzon meg és vezessen be folyamatokat a termék kezelésére, csomagolására, tárolására, állagmegóvására és kiszállítására, hogy megelõzze a károsodást, értékcsökkenést, vagy a termék nem megfelelõ használatát a belsõ folyamatok és a termék végsõ kiszállítása során. A vezetõség vonja be a (be)szállítókat és a partnereket eredményes és hatékony folyamatok meghatározásába és bevezetésébe a beszerzett anyagok védelme céljából.

A vezetõség vegye fontolóra a termék jellegébõl következõ különleges követelmények megfogalmazásának szükségességét. Különleges követelmények lehetnek szükségesek szoftver, elektronikai adathordozók, veszélyes anyagok, a karbantartáshoz, telepítéshez, vagy alkalmazáshoz szakértõi személyzetet igénylõ termékek, valamint egyedülálló és helyettesíthetetlen termékek, vagy anyagok esetén.

A vezetõség állapítsa meg, milyen erõforrásokra van szükség ahhoz, hogy a termék teljes életciklusa alatt meg lehessen elõzni annak károsodását, értékcsökkenését, vagy nem megfelelõ használatát.

A szervezet tájékoztassa az érintett érdekelt feleket arról, hogy milyen erõforrások és módszerek szükségesek a termék szándék szerinti használatának biztosításához annak teljes életciklusa alatt.

 ISO 9001, ISO 14001 kérje ajánlatunkat itt!ISO 17799 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével

 

Az esetleges félreértések elkerülése érdekében szükséges a vevõ tulajdonának az étvételekor az átvételi állapot pontos rögzítése és ennek a dokumentálása. Itt alkalmazható számos feljegyzés pl: átvételi jegyzõkönyv, munkalap, építési napló.

 A szervezet állapítsa meg felelõsségi körét a vevõ és más érdekelt felek tulajdonára és egyéb tárgyakra, amelyek a szervezet ellenõrzése alatt állnak, hogy a tulajdon értékét megvédje. Ilyen tulajdon lehet például:

Jelen fejezetünk az ISO 9004 szabvány segítségével tárgyalja az ISO 9001 szabvány 7.5.3, 7.5.4 és 7.5.5 pontjának (Elõállítás és szolgáltatás nyújtása) alkalmazását kis és középvállalkozásoknál.

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

Tovább a lexikonra