notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Beszállítók fejlesztése az ISO 9001: 2000 ill. az ISO/TS 16949:2002 elveinek megfelelõen

hirdetes

Beszállítók fejlesztése az ISO 9001: 2000 ill. az ISO/TS 16949:2002 elveinek megfelelõen

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Már az ISO 9001:2000, de autóipar esetében az ISO/TS 16949:2002 szabvány által elõírt minõségirányítási követelmények különleges figyelmet fordítanak a vevõ-beszállító kapcsolatra. A szervezeteknek jelentõs hangsúlyt kell helyezniük beszállítóik fejlesztésére, hiszen a végtermék minõsége nagyban függ a beszállított alapanyagok minõségétõl. Mind minden folyamatnak a szervezetben, a beszerzés folyamatának is meg kell felelnie a folyamatos fejlesztés alapelvének, amelynek lépései az ismert DEMING elemekkel azonosíthatók: Plan – Tervezés; Do – Végrehajtás; Check – Ellenõrzés; Act – Beavatkozás.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799  ISO TS 16949 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Beszállítók fejlesztése az ISO 9001: 2000 ill. az ISO/TS 16949:2002 elveinek megfelelõen

TERVEZÉS (PLAN):

Ahhoz, hogy sikeres legyen a beszerzés, a tervezésnél azonosítani kell, hogy melyik beszállítót milyen jellegû szabályozás alá vonjuk. A szabvány megfogalmazása alapján (ISO/TS 16949:2002: 7.4.1., ill. hasonlóan ISO 9001:2000: 7.4.1.):
 „…A beszállítóra és a beszerzett termékre alkalmazandó szabályozás típusának és mértékének attól kell függenie, hogy a beszerzett termék milyen hatással van a további termék-elõállítási folyamatokra vagy a végsõ termékre…”
Ennek az azonosításnak tudatosnak kell lennie, a termék-elõállítás folyamat teljes ismeretén kell, hogy alapuljon, és egyértelmûen dokumentáltnak kell lennie, pl. „Jóváhagyott Beszállítók Listája” formájában. Ez azt is jelenti, hogy a szervezetnek meg kell tudni indokolni, hogy melyik beszállító miért van, vagy miért nincs a listán!
Célszerû több folyamatgazdát bevonni a tervezés ezen szakaszába a hibák lehetõség szerinti csökkentése érdekében, pl. a Gyártástervezés, Termelési folyamat, Minõségtervezés stb. területekrõl.

Tervezés-fázis tipikus hibái:

Hiba például, ha a felületkezelést végzõ beszállító kimarad a rendszerbõl, holott meglehetõsen nagy befolyással van a termékre, vagy, ha ugyanazt a mérési és fejlesztési rendszert akarjuk ráerõltetni az egyszeri szolgáltatást végzõ kereskedõre, mint rendszeres alkatrész-beszállítóra. Nem feledkezhetünk meg a vevõ által szállított alkatrészekrõl, ahol a vevõt, mint beszállítót kell a rendszerbe illeszteni.

VÉGREHAJTÁS (DO):

A tervezési fázisban azonosított szabályozások alapján a szervezetnek olyan beszállítói fejlesztést kell végrehajtania, amely elõsegíti, hogy a beszállító megfeleljen a következõknek:

hirdetes
  • Egyrészt a szervezet saját folyamatára meghatározott céloknak (pl.: PPM – hibaarány, 100 % idõbeliség, stb.)
  • Másrészt az ISO/TS 16949:2002 specifikációnak (7.4.1.2), ahol elsõ lépésként a beszállítóinak az ISO 9001:2000 szabványnak kell megfelelnie. Ez azt jelenti, hogy „Hacsak a vevõ másképp nem specifikálja a szervezet beszállítójának regisztrálva kell lennie akkreditált harmadik fél által ISO 9001:2000 szerint”, legkésõbb az ISO/TS 16949:2002 tanúsítás érvényességéig – azaz a megújító auditig.

Végrehajtás-fázis tipikus hibái:

Hiba például, ha nincs naprakész nyilvántartás a beszállítók tanúsításainak érvényességérõl, mert elõfordulhat, hogy tanúsítás nélküli beszállító szerepel a jóváhagyott listán, vagy, ha nem egyértelmûen fogalmaztuk meg az ISO 9001:2000 tanúsítás követelményét a beszállító felé.

ELLENÕRZÉS (CHECK):

Az ellenõrzés fázisa a beszállítók figyelemmel kísérését jelenti, a célok és az eredmények rendszeres összehasonlítását, trendek felállításával. A havi vezetõségi értékelésnek tartalmaznia kell a beszállítók folyamatos figyelemmel kísérését az alábbi szempontok alapján:

  • A leszállított alkatrész minõsége
  • Vevõi zavarok, beleértve a termék visszahívásokat
  • Szállítási határidõk tartása (beleértve a kötbér-fizetéseket)
  • A vevõ részérõl érkezõ speciális-státusz figyelmeztetések minõségi vagy szállítási ügyekben.

Ellenõrzés-fázis tipikus hibái

Hiba például, ha a beszállítók teljesítményét mérõ számok nem alkalmasak mérésre, az információk nem valósak, nem objektívek, vagy, ha a vezetés nem figyeli a beszállítók teljesítmény mérõszámait trendszinten.

hirdetes

BEAVATKOZÁS (ACT)

Amennyiben a beszállítók részére meghatározott célok és a beszállítói teljesítés között eltérés mutatkozik, beavatkozás, akció kell, amelynek mértéke mindig mérlegelés eredménye. A beszállító felé egyértelmûen kell kommunikálni az eltérést, ami alapján közösen, vagy önállóan ok-elemzést lehet végezni.
A dokumentált akcióterv a felelõsök, és a határidõk megjelölésével része kell, hogy legyen a szervezet vezetõségi értékelési rendszerének. Az eredményességet a trendek pozitív változásával kell visszaigazolni.

Beavatkozás-fázis tipikus hibái:

Hiba például, ha a beszállítónak nem határozzuk meg egyértelmûen, hogy mit várunk tõle, milyen formában és milyen határidõvel jelentsen, vagy, ha elfelejtjük az akcióterv végrehajtásának eredményességét visszacsatolni.


Összefoglalva tehát, a szervezet eredményesség növelésének egyik legfontosabb kulcsa a beszállítók minõségirányítási rendszerének fejlesztése. A biztos siker a szervezet és a beszállítók közötti kommunikáció fejlesztésével, az autóipari minõség technikák elsajátításával és alkalmazásával érhetõ el. Ezen felül, beszállítók vevõ-orientáltsága az ISO/TS 16949:2002 követelményrendszerének rájuk való kiterjesztésével motiválható.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

konvenciós ráta

A konvenciós ráta azt mutatja meg, hogy a látogatók hány százaléka vásárol/regisztrál az... Tovább

vizsgálat

egy vagy több jellemzõ valamely eljárás szerinti meghatározása   Tovább

Tovább a lexikonra