notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Késésben vannak az ISPA-projektek

hirdetes

Késésben vannak az ISPA-projektek

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az ISPA-program 2000 óta évi 88 millió euró támogatási keretet jelentett Magyarország számára, ám a projektek végrehajtásának másfél-két éves késedelme miatt a támogatások tényleges felhasználása csúszott az ütemtervekhez képest - a programot nem sikerült felgyorsítani.

    ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) stratégiájában kiemelt helyet foglal el az európai uniós támogatások felhasználásának rendszeres vizsgálata. Az ISPA-támogatások egyik célja a magyarországi közlekedési infrastruktúra fejlesztése, ezzel is segítve az uniós normákhoz való felzárkózást. 

Az ISPA-program 2000 óta évi 88 millió euró támogatási keretet jelentett hazánk számára, az összeg egyik felét közlekedésfejlesztési, másik felét környezetvédelmi célokra fordítják. Magyarország a közlekedési infrastruktúra fejlesztése területén 11 közlekedésfejlesztési - közúti és vasúti - projektet fogadtatott el az Európai Bizottsággal, amelyek tervezett összértéke 634,3 millió euró. 

Nincs hatékony felhasználás 

A projektek végrehajtásának másfél-két éves késedelme miatt a támogatások tényleges felhasználása csúszott az ütemtervekhez képest. 2004. december 31-ig a tervezett támogatásoknak csak egynegyedét fizették ki. A tervezési és elõkészítési eljárások, valamint az intézményi együttmûködés lassú kialakítása hátráltatta a gördülékeny lebonyolítást. 

hirdetes
Azzal, hogy az ISPA 2000-ben indította el a programot, az EU Bizottság meglehetõsen kevés idõt adott a felkészülésre a tagjelölt országok számára. Így Magyarország - a többi ISPA-országhoz hasonlóan - a pályázatok kidolgozásával és beadásával párhuzamosan hozta létre a kifizetéshez szükséges szabályozási és intézményi rendszert. 

Kedvezõtlen változások 

A lebonyolítással összefüggõ uniós és hazai szabályozás változásai is késleltették a beruházások megvalósítását. A pályázók gyakran nem tartották az elõírt ütemtervet, és nem végezték el idõben a környezeti hatástanulmányokat. Ez veszélyezteti a pénzügyi megállapodásokban vállalt végsõ teljesítési határidõket. Ezenkívül a projektek költségtervezésénél nem számoltak a másfél-két éves csúszásból adódó késedelmekkel és átütemezésekkel, valamint az építõipari áremelkedésekkel sem.

hirdetes

Felmerülõ többletköltségek 

A lebonyolítás kitolódásából fakadó költségtúllépések rontották a beruházások gazdaságosságát, csökkentették az egyes projektek uniós támogatási arányát, és a hazai költségvetést is terhelik - az EU ugyanis nem ad több támogatást a pénzügyi megállapodásokban aláírt összegeknél. A folyamatok nyomon követését akadályozta, hogy az elõírások ellenére nem fejezték be a nyilvántartási feladatokat is ellátó Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) beüzemelését. 


MTI  2005. július 18., hétfõ 

  ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

public relations

A PR azon programok összessége, amelyeket azért alakítottak ki, hogy támogassák vagy... Tovább

minõségpolitika

egy szervezetnek a minõségre vonatkozóan a felsõ vezetõség által hivatalosan... Tovább

Tovább a lexikonra