notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Itt a csodaablak: ilyet kellene tenni minden lakásba, meghálálna magát

hirdetes

Itt a csodaablak: ilyet kellene tenni minden lakásba, meghálálna magát

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Megváltást hozhat a légszennyezettség, különösen a magas szállópor-koncentráció miatt egyre nagyobb számban szenvedő lakosság számára az az okosablak, melyet kínai kutatók fejlesztenek. A nagyméretű, átlátszó ablakokhoz alkalmazható technológia megváltoztatja a fény intenzitását, miközben hatásosan szűri a szmogban lévő finomszemcsés anyagot.

Itt a csodaablak: ilyet kellene tenni minden lakásba, meghálálna magát

Az egyszerű, oldatalapú megoldással készült nagyméretű, rugalmas, átlátszó ablakokat elektródákkal látták el, amelyek nagy hatékonysággal képesek kiszűrni a szálló port, másnéven finomport.


A tudósok az iScience című tudományos lapban mutatták be találmányukat, melyből mindössze 20 perc alatt készül el 7,5 négyzetméternyi darab. Az ablak több mint 86 százalékos optikai átláthatósággal rendelkezik – ismertette a Ju Szu-hong, a Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem (USTC) tudósa vezette kutatócsoport.

© Ju Szu-hong


Az elektródák 99,65 százalékosan eltávolítják a finomszemcsés anyagokat. A kutatók állítják, az elektródák stabilak maradnak 100 szűrési ciklus és tisztítási folyamat után is.

hirdetes
A levegő tisztítására világszerte egyre nagyobb szükség mutatkozik, leginkább a városokban. Egy nemzetközi kutatócsoport néhány hónapja arra jutott, hogy a finomszecsés anyagok jelenléte jóval több ember halálához vezet, mint azt eddig gondolták a tudósok.


A kutatók szerint a politikusoknak cselekedniük kell a finompor-határértékek csökkentése érdekében.


A levegőben szálló finompor világszerte egyharmaddal több halálesetet okoz, mint amennyit az eddigi becslések alapján feltételeztek – közölte egy nemzetközi kutatócsoport a Pnas című szaklapban bemutatott tanulmányában.
 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

marketing

Szűkebb értelemben: olyan vállalati tevékenység, amely a vevők/felhasználók igényeinek... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány