notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Itt a csodaablak: ilyet kellene tenni minden lakásba, meghálálna magát

Itt a csodaablak: ilyet kellene tenni minden lakásba, meghálálna magát

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Itt a csodaablak: ilyet kellene tenni minden lakásba, meghálálna magát

A tudósok 41 követéses vizsgálatot elemeztek, amelyek a finomszemcsés anyagok (PM2.5) okozta halálozást tanulmányozták. Az eredmények alapján a kutatók kiemelt fontosságúnak tartják a finomporrészecskék koncentrációjának csökkentését.


A PM2,5-ös finompor felerészben 2,5 mikrométer átmérőjű részecskékből áll, felerészben ennél nagyobb és ennél kisebb részecskékből – utóbbiból kisebb arányban. Ezek a részecskék szabad szemmel nem láthatók.


A kanadai egészségügyi hatóság (Health Canada) munkatársa, Mieczyslaw Szyszkowicz vezetésével a kutatók megvizsgálták a világ 16 régiójában mért finomporértékek és az alsó légutak (légcső és tüdő) nem fertőző megbetegedései következtében ott bekövetkező halálozás arányai közti összefüggést.


A finompor okozta halálozás kockázatát is megállapították 41 úgynevezett kohorszvizsgálat során. A kohorszvizsgálat azt méri időbeli utánkövetéssel, hogy a populáció egy feltételezett kockázati tényezőnek kitett csoportjában hányan betegszenek meg az adott időszakban.

hirdetes


Számításaik szerint 2015-ben világszerte 8,9 millió halálesetet okozott a finompor. Ez 30 százalékkal több, mint a hagyományos becslési módszerek által meghatározott 6,9 millió haláleset.


"Eddig az öt legnagyobb rizikócsoportra, az agyvérzésre, COPD-re (krónikus obstruktív tüdőbetegségre), tüdőrákra, isémiás szívbetegségre és az alsó légutak fertőzésére vonatkozó számokat egyszerűen összeadták" – mondta Hans Concin, a tanulmány társszerzője.


Nyilvánvalóan eddig alábecsülték a PM2,5-ös finompornak való kitettség hatásait és a már jól ismertek mellett léteznek további súlyos rizikófaktorok.

hirdetes


A kutatók szerint a politikusoknak cselekedniük kell a finompor-határértékek csökkentése érdekében. Ennek az új tanulmány szerint még pozitívabb hatásai lehetnek, mint azt eddig vélték.


Egy korábbi, az Európai Unióban végzett kutatásban már bizonyították, hogy már az európai határérték alatti finompor-koncentráció is növeli a halálozás kockázatát – magyarázta Concin.


"A jó hír az, hogy a finomporterheltség Európában az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent" – mondta a tudós. Ez elsősorban a közlekedésben és az iparban hozott intézkedéseknek köszönhető.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 230

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Hírek Külföld Tudomány

Szótár

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

marketing menedzsment

A tervezésnek és a végrehajtásnak az a folyamata, melynek során elképzelések, áruk és... Tovább

Tovább a lexikonra