notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Itt a világ legelső fotója egy fekete lyukról

hirdetes

Itt a világ legelső fotója egy fekete lyukról

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kutatók szerdán délután hivatalosan is bemutatták a történelem egyik legfontosabb fotóját, amit egy fekete lyukról készítettek.

Itt a világ legelső fotója egy fekete lyukról

Bő egy évvel ezelőtt, 2018 februárjában álltak elő először a tudósok azzal, hogy egy tudományos szenzáció küszöbén állunk, hamarosan ugyais elkészül az a fotó, amin az emberiség története során először egy fekete lyuk látható. A kutatók akkor 2018-ra ígérték a fénykép elkészültét, erre azonban egészen mostanáig várni kellett. Az Európai Déli Obszervatórium szakemberei által rendezett, április 10-én kezdődött konferencián a kutatók az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) első eredményeit ismertették. A hálózatot még 2017 áprilisában próbálták ki, amitől azt remélték, az eseményhorizont mögé is beláthatnak vele. Az eszközöket ekkor a Tejútrendszer közepén található Sagittarius A* nevű fekete lyuk felé irányították. A Nap tömegénél nagyjából 4 milliószor nehezebb objektum a felelős a galaxisunk forgásáért.

hirdetes


A most rögzített kép azonban nem ezt, hanem a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.


Ahogy azt a felvezetőben is elmondták, a fekete lyukak létezését már Albert Einstein is megjósolta a relativitáselméletében, ám tulajdonságuk miatt (olyan erős gravitációs mezővel rendelkeznek, hogy a fény sem tud belőle kiszabadulni) eddig soha nem láthattuk őket. A mostani, több hónapnyi tudományos munka és egy minden eddiginél fejlettebb technológiának köszönhetően azonban erre is sor kerülhetett.


A képen jól látszik a fekete lyuk eseményhorizontja: ez a határterület, amit a fekete lyukból elinduló fény már nem tud átlépni, vagyis a szöksési sebesség nagyobb, mint a fénysebesség.

hirdetes


A szakemberek szerint a fotó nemcsak azért történelmi jelentőségű, mert most előszr láthatja az emberi szem azt, amit egyébként soha nem láthatna, hanem azért is, mert mindez teljesen új felfedezésekhez vezethet a világegyetmet illetően. Mivel a galaxisok és a közepükön lévő szupermasszív fekete lyukak együtt fejlődtek, így tanulmányozása segíthet jobban megérteni az univerzumot.


A tudományos szenzációnak egy magyar szála is van, nemrég ugyanis kiderült, hogy magyar üzemeltetésű weboldalon mutatják meg az emberiségnek az első fotókat egy fekete lyukról.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Környezeti hatás

környezeti hatás A környezetben végbemenő mindennemű változás, akár káros, akár hasznos,... Tovább

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia Tudomány