notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A munkáltatók járulékkedvezményeinek feltételei januártól. Ki veheti igénybe a járulékkedvezményt?

hirdetes

Januártól kevesebb járulékot fizethet a munkaadó

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Járulékkedvezmény jár annak a munkáltatónak, aki megoldja a gyesen, illetve gyeden lévő munkavállalója részmunkaidős helyettesítését. A munkaviszony időtartama legalább 1 év kell, hogy legyen. További feltételek, jogszabályváltozások.

A kisgyermekes anyák foglalkoztatását hivatott  elősegíteni az az új előírás, miszerint  2011 januártól 7 százalékos járulékkedvezményt vehet igénybe az a munkáltató, aki részmunkaidőben alkalmaz munkavállalót azért hogy így helyettesítse gyesen-gyeden lévő dolgozóit, olvasható a HVG TB 2011 különszámában. A gyakorlatban tehát 27 százalékos tb-járulék helyett 20 százalékot kell fizetnie. Ez tartalmaz 18 százalék nyugdíj-biztosítási, 1 százalék természetbeni egészségbiztosítási, 0,3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási és 0,7 százalék munkaerőpiaci járulékot.

Ahhoz, hogy a munkaadó igénybe vehesse a járulékkedvezményt, az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

hirdetes

 - a gyesen-gyeden lévő dolgozója helyére fel kell vennie több munkavállalót és heti 20-20 órában alkalmazni őket a távollévőével azonos vagy legalább hasonló munkakörben
-  gyes-gyedről visszatérő dolgozója mellett alkalmaznia kell heti 20-20 órában azt a dolgozót is, aki őt  a távolléte alatt helyettesítette

A kedvezmény további feltétele, hogy a munkaviszony mindkét esetben legalább egy évig tartson, de járulékkedvezményt legfeljebb három évig és maximum a minimálbér kétszereséig (2011-ben 156 ezer forint) lehet érvényesíteni. A részmunkaidős foglalkoztatási kedvezmény csak 2010 december 31. után létesített munkaviszony után vehető igénybe.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

környezeti teljesítmény

környezeti teljesítmény Egy szervezet irányításának mérhető eredményei, a környezeti... Tovább

Tovább a lexikonra