notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Java programozási nyelv

hirdetes

Java programozási nyelv

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 Java egy objektumorientált programozási nyelv, amelyet a Sun Microsystems fejlesztett ki a 90-es évek folyamán.
Bár a nyelv neve kezdetben Oak (tölgyfa) volt (James Gosling, a nyelv atyja nevezte így az irodája elõtt növõ tölgyfáról), végülis Java néven vált ismertté.
A Java szó a Sun Microsystems védjegye. Ennélfogva engedélye nélkül más nem használhaja más által kifejlesztett termékek megjelölésére még pl. Java-szerû stb. összetételekben sem, mert ez a védjegyjogosult jogaiba ütközik.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

 

Java programozási nyelv

Négy fontos szempontot tartottak szem elõtt, amikor a Javát kifejlesztették:

  • objektum-orientáltság;
  • függetlenség az operációs rendszertõl, amelyen fut (többé kevésbé);
  • olyan kódokat és könyvtárakat tartalmazzon, amelyek elõsegítik a hálózati programozást;
  • távoli gépeken is képes legyen biztonságosan futni.

Platformfüggetlenség (hordozhatóság)

A második tulajdonság, a platformfüggetlenség azt jelenti, hogy a Javában íródott programok hasonlóan fognak futni különbözõ hardvereken. Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a Java fordítóprogram csak egy úgynevezett Java gépi kódra fordítja le a forráskódot, ami aztán futtatva lesz a virtuális gépben, amely lefordítja az illetõ hardver gépi kódjára. Továbbá, szabványos könyvtárcsomagok léteznek, amelyek lehetõvé teszik az illetõ hardver sajátságosságait (grafika, szálak és hálózat) egységes módon.

hirdetes

Java fordítóprogramok

Vannak olyan Java fordítóprogramok, amelyek natív gépi kódra fordítják le a forráskódot, ilyen például a GCJ, így valamelyest felgyorsítják a futtatást, de ugyanakkor a lefordított program elveszti hordozhatóságát.

Sun Microsystems

A Sun Microsystems licence ragaszkodik a különbözõ Java kivitelezések összeférhetõségéhez. Egyes cégek, mint például a Microsoft, mégis platformfüggõ sajátságokat adtak a nyelvhez, amire a Sun keményen reagált: beperelte a Microsoftot (az amerikai bíróság 20 millió dollár kártérítésre és a sajátos tulajdonságok visszavonására kötelezte a céget).

Válaszként a Microsoft kihagyta a Java rendszert a jövõbeli termékekbõl és Windows-változatokból. Ez azt jelenti, hogy az Internet Explorer webböngészõ alapváltozataiból hiányzik a Java, így az olyan weboldalak, amelyek Javát használnak, nem fognak helyesen megjelenni. A Sun és más cégek ingyenesen letölthetõvé tették a JVM rendszert azon Windows-változatok számára, amelyekbõl a virtuális gép hiányzik.

hirdetes

A hordozhatóság megvalósítása technikalilag nagyon bonyolult, a Java esetében is sok vita volt; az „írd meg egyszer, futtasd bárhol” szlogenbõl „írd meg egyszer, hibakeress mindenhol” lett.

Ennek ellenére a Java sikeres lett a servletek és Enterprise Java Beans kiszolgálóoldali programozásokban.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit következtetése

az auditnak az auditcsoport által az audit céljainak és az audit valamennyi... Tovább

minõségbiztosítás

a minõségirányításnak az a része, amely a bizalomkeltés megteremtésére... Tovább

Tovább a lexikonra