notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Közösség figyel a dugókra

hirdetes

Jitti - Közösség figyel a dugókra

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Több mint ezer felhasználó építi a magyar forgalomfigyelő rendszert, amely megmutatja a dugókat és a legjobb kerülő útvonalakat.

Jitti

 

Jitti

Elindult a Jitti nevű közösségi dugófigyelő rendszer, amely a felhasználók segítségével méri fel az aktuális forgalmi helyzetet. A résztvevők úgy csatlakozhatnak, hogy Windows Mobile vagy iPhone okostelefonjukra letöltik az ingyenes szoftvert, és autózás közben folyamatosan futtatják. A szoftver időnként elküldi a földrajzi koordinátájukat egy központi szerverre, és a sok adatból kirajzolódik, hogy merre halad az autósok tömege. Az adatok névtelenek, nem alkalmasak a felhasználó azonosítására.
A térképen megjelenő színes csíkok alapján könnyű útvonalat választani. A piros csík lassú haladást jelent, a zöld szabad utat, a szürke pedig azt, hogy a rendszernek halvány fogalma sincs az aktuális helyzetről, mert még senki sem járt arra.

Most körülbelül 1100 autós használja a szoftvert, de sokkal nagyobb felhasználói közösség épülhet, mert hazánkban legalább kétszázezer mobil tudja futtatni a Jittit. Ez csak becslés: van körülbelül százezer iPhone, a HTC körülbelül ugyanennyi Windows Mobile alapú okostelefont adott el, és az utóbbi tábort még az Asus, a HP és más gyártók készülékei is bővítik. Hamarosan Androidra és Symbianra is elkészül a kliens.

hirdetes
Nagy Bálint, a rendszert fejlesztő cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a hasonló szolgáltatást nyújtó TMC riválisai akarnak lenni. A gps-gyártók a készülékeikbe általában TMC-t építenek, ami hivatalos adatokra épül, viszont a szakértők szerint nagyon lassan frissül. A Jitti szoftverével 2-3 perccel korábbi adatokat lehet lekérdezni. Akkor sincs nagy gond, ha a többi felhasználó rég járt arra, mert lekérdezhető az adott időszakra vonatkozó átlagos forgalom is.

A Jittinek folyamatos internetelérésre van szüksége az adatok lekérdezéséhez. Nagy Bálint szerint percenként körülbelül 3 kilobájt az adatforgalom, és ő azt tapasztalta, hogy egy 100 megabájtos adatcsomagba belefér a Jitti rendszeres használata.

 

Hétköznapi csalódások


A szoftverben nincs navigáció, de a fejlesztők szerint erre nincs szükség. Azokon a hétköznapokon jöhet jól a Jitti, amikor a felhasználó ismert útvonalon autózik, például dolgozni megy, vagy a gyermekért az oviba, és csak a forgalmi adatok érdeklik. Persze Nagy Bálint elárulta, hogy keresik a gps-gyártó partnereket, akik a navigációs rendszereikben felhasználhatják a közösség által begyűjtött adatokat.

hirdetes

Hasznos és hiánypótló a rendszer, és minden autóst arra bátorítok, hogy töltse le, próbálja ki. Van néhány apró hibája, a Windows Mobile alapú kliens kezelőfelülete túl régimódinak tűnt. Olyan windowsos, a szó negatív értelmében. Minden belső menüből el kell tüntetni a bepipálható jelölőnégyzeteket, és inkább a gps-ek elnagyolt interfészét kell utánozni, mert azok vezetés közben is kényelmesen kezelhetők. A képen látható iPhone-os verzióban már jó méretűek a gombok.
Ezen kívül érthetőbbé kell tenni a menüt, hogy a hét egyszerű opció megértéséhez ne kelljen a súgót bogarászni. Néhány felhasználó hamarabb nyom a törlés gombra, mint hogy megpróbálna ráhangolódni egy új szoftverre. A Jitti csak akkor lesz értékes szolgáltatás, ha sokan használják.

Forrás: http://index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Barter

Egy médiatulajdonos reklámidőt vagy hirdetési felületet biztosít más szolgáltatásért,... Tovább

minõségirányítási rendszer

irányítási rendszer egy szervezet vezetésére és szabályozására, a minõség ... Tovább

Tovább a lexikonra