notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tavaszi fáradság helyett karantén fáradság, nézzük mit lehet tenni ellene!

hirdetes

Tavaszi fáradság helyett karantén fáradság, nézzük mit lehet tenni!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavaszi időszak általában egyébként is megterhelő szokott lenni szervezetünk számára, de ez a válságos helyzet rátesz még egy lapáttal. Te is fáradtnak, és kimerültnek érzed magad, az alvás nem segít, vagy nem tudsz egyébként sem jól aludni? Ennek a tavaszi fáradtságon túl a  koronavírus miatt kialakult drasztikus helyzetváltozás is lehet az oka.

Koronavírus okozta fáradtság, kimerültség leküzdése

Az új életvitel kialakítása kimerítő

Egyáltalán nem meglepő, ha annak ellenére, hogy ki sem teszed a lábadat a házból, és úgy érzed nem is igazán csináltál egész nap sok dolgot, legalábbis lényegesebben kevesebbet, mint amit egy átlagos napon egyébként csinálnál, meglehetősen kimerültnek, fáradtnak, nyűgösnek érzed magad. Ugyanis a kialakult helyzet miatt teljesen meg kellett változtatnod az életmódodat, az eddig jól megszokott, és bevált szokásaid lecserélned. Hasonló ez a helyzet, mintha egy teljesen új országba, új környezetbe költöztünk volna. Ehhez az új környezethez való hozzászokáshoz kutatások alapján 3 hónapra van szükség. Bár reméljük a korlátozások hamarabb megszűnnek, az önkéntes karantén megszokásához is vélhetően ennyi időre van szükség. 

A kilátástalan helyzet sem segít

Kicsivel másabb a helyzet, mint egy költözés esetében, hiszen arra általában tudatosan készül az ember, és nagyjából tudja is mire kell számítani, most viszont elég kilátástalan helyzet, ami szintén nem segít. Szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a bezártság nem csak szokatlan fáradságot, de levertséget is okozhat, a legkritikusabb időszak a 3. hétben várható, ez után a motiválatlanság, és a kimerültség nyomtalanul eltűnhet. Tehát csak addig kell kibírni valahogy.

hirdetes

Hogyan lehet túllendülni a kritikus időszakon?

Az új helyzethez való hozzászokás kritikus időszakát nem egyszerű átélni, de adunk néhány tippet, amivel könnyebben átlendülhettek rajta. 

Napirend készítése, és betartása

A kilátástalan helyzeten való átlendülést segíti, ha minél előbb összeállítasz egy napirendet a feladataiddal, úgy, hogy az egész napot kitöltsék a különböző teendők, amikbe persze pihenő programokat is beiktathatsz. Ha nem csak sodródsz az árral, hanem a tervezetet tartod be, akkor sokkal könnyebb lesz egyrészt átállni erre az új helyzetre, másrészt pedig nem tűnik majd olyan drasztikusnak a változás sem a kialakult napi rutinodhoz képest.

hirdetes

Tervek készítése

Ha már a napirend készítésével megvagy, akkor készíts rövid, vagy kicsit hosszabb távú terveket is, jelölj ki célokat, amiket el szeretnél érni. Ez lehet egy nyelv megtanulása, felelevenítése, könyvek elolvasása, online tananyagok megtanulása, vagy bármilyen sporteredmény is. Az, hogy van egy kitűzött célod, előrébb fog vinni.

Rendszeres sport

Ha eddig nem mozogtál, most akkor is szükséged lehet rá, hiszen egész nap ki sem mozdulsz a lakásból, hidd el jót fog tenni, ha kicsit elmozdulsz a képernyő elől. Nem kell megerőltető dolgokra gondolni, elég néhány egyszerű különböző tesztrészeket megmozgató elemet beiktatni a napirendbe. Az is jót tehet, ha bizonyos időközönként felállsz és csinálsz pár guggolást, vagy éppen fekvőtámaszt.

Elfoglaltságok

A legnagyobb problémát sok esetben az jelenti, hogy ha bár a napi feladatokat, a munkáját elvégzi az ember, a kialakult helyzet miatt nem tud mit kezdeni a felesleges idejével. Különösen a hétvégékre gondolunk. Találj ki mielőbb valami hobbit, olvass könyveket, tölts le sorozatokat, amit akár a barátaiddal együtt is nézhettek, és később megbeszélhettek, vagy élj az online lehetőségekkel, mint például ezek az online kiállítások, amiket most a kanapédból nézhetsz meg, teljesen ingyen. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

környezetközpontú irányítási rendszer, KIR

környezetközpontú irányítási rendszer KIR Egy szervezet irányítási rendszerének az a... Tovább

rabatt

Nagy tételben vásárló vevő számára engedmény.   ... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Kultúra