notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Katonai minõségirányítás környezeti tényezõi

Katonai minõségirányítás környezeti tényezõi

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az elmúlt években felerõsödtek azok a törekvések, amelyek a nemzeti és nemzetközi minõségirányítás korszerûsítésére, szabályozására, valamint a legkülönbözõbb szintû minõségirányítási rendszerek kiépítésére és mûködésére irányultak.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Katonai minõségirányítás környezeti tényezõi

Hazánkban e törekvéseket elsõsorban az Európai Unió jogharmonizációs elvárásai indokolták, azonban az állami szerepvállalás mellett az ipari és kereskedelmi szférában ténykedõ gazdasági egységek érdekei is azt diktálják, hogy a termék megfelelõséget minél elfogadhatóbb módon tudják bizonyítani.

Minõségirányítási rendszer

A minõségirányítás rendkívül erõs hatalmi tényezõ egy régió, egy ország, egy ágazat, vagy termékcsoport megítélésében. Miután minden esetben a reálszférához kapcsolódik, erõsítheti, vagy gyengítheti az adott terület piaci pozícióit. Érdemes megfigyelni hogyan alkalmazzák egyes országok, ország-csoportok érdekeik védelmében a minõségirányítási szigorításokat és más esetben enyhítéseket.

Nato minõségirányítási szervezet


Nem történik ez másképp a védelmi tevékenység körében sem. Példaként említhetõ hogy a NATO minõségirányítási szervezete, miközben általános elvek betartását támasztja tagországaival szemben, széleskörû szabadságfokot biztosít a nemzeti rendszerek mûködtetésében. Ez a kinyilatkozás azonban nem szabad, hogy megtévessze a partnereket, így minket sem. A nagyvonalú elvárások ugyanis a jelöltektõl szigorú belsõ szabályozásokat, szervezeti és személyzeti felkészültséget követelnek meg.

hirdetes

Nemzeti minõségirányítási rendszer

Minden országban így hazánkban is a katonai minõségirányítás elválaszthatatlan a nemzeti minõségirányítástól, annak szerves, részterületeiben is kapcsolódó eleme. Ennek ellenére ki kell jelenteni, hogy a katonai minõségirányítás jelenleg csak követõje és nem meghatározója a ma még nem deklarált, de indirekt módon meghirdetett nemzeti minõségpolitika megvalósításának.
Másik oldalról viszont - függetlenül a hadiipari termelés nagyságától - a katonai minõségirányítás színvonalának szervezettségével kivetíti a polgári területre jól mûködõ rendszerét, és így minden korra jellemzõen befolyásolta és segítette a nemzeti minõségirányítás fejlõdését.

hirdetes
Az államnak a nemzeti minõségirányításban elfoglalt helye és szerepe legérzékelhetõbben a védelmi tevékenység mûszaki - gazdasági folyamataiban mutatkozik meg. Az állam hármas funkciójának (szabályozó-felügyelõ, tulajdonos, vevõ) érvényesülésének determináló tényezõit ezen a területen a többi ágazatnál markánsabban jellemzik és erõsítik az alábbi körülmények:

  • A honvédelmi feladatok ellátása során nagy értékû, biztonság tekintetében veszélyes, a felhasználás speciális jellege miatt a polgáritól szigorúbb minõségi követelményeket igénylõ eszközöket, termékeket üzemeltet és alkalmaz.
  • A honvédelmi ágazat nemzetgazdasági méretekben is számolva jelentõs fogyasztói tömeget képvisel, azáltal a piaci érdekszférák találkozásának és ütközésének színtere.

    ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.7

Szótár

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

felkészültség

bizonyított képesség ismeretek és készségek alkalmazására Tovább

Tovább a lexikonra