notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Katonai minõségirányítás környezeti tényezõi

hirdetes

Katonai minõségirányítás környezeti tényezõi

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt években felerõsödtek azok a törekvések, amelyek a nemzeti és nemzetközi minõségirányítás korszerûsítésére, szabályozására, valamint a legkülönbözõbb szintû minõségirányítási rendszerek kiépítésére és mûködésére irányultak.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Katonai minõségirányítás környezeti tényezõi

Hazánkban e törekvéseket elsõsorban az Európai Unió jogharmonizációs elvárásai indokolták, azonban az állami szerepvállalás mellett az ipari és kereskedelmi szférában ténykedõ gazdasági egységek érdekei is azt diktálják, hogy a termék megfelelõséget minél elfogadhatóbb módon tudják bizonyítani.

Minõségirányítási rendszer

A minõségirányítás rendkívül erõs hatalmi tényezõ egy régió, egy ország, egy ágazat, vagy termékcsoport megítélésében. Miután minden esetben a reálszférához kapcsolódik, erõsítheti, vagy gyengítheti az adott terület piaci pozícióit. Érdemes megfigyelni hogyan alkalmazzák egyes országok, ország-csoportok érdekeik védelmében a minõségirányítási szigorításokat és más esetben enyhítéseket.

Nato minõségirányítási szervezet


Nem történik ez másképp a védelmi tevékenység körében sem. Példaként említhetõ hogy a NATO minõségirányítási szervezete, miközben általános elvek betartását támasztja tagországaival szemben, széleskörû szabadságfokot biztosít a nemzeti rendszerek mûködtetésében. Ez a kinyilatkozás azonban nem szabad, hogy megtévessze a partnereket, így minket sem. A nagyvonalú elvárások ugyanis a jelöltektõl szigorú belsõ szabályozásokat, szervezeti és személyzeti felkészültséget követelnek meg.

hirdetes

Nemzeti minõségirányítási rendszer

Minden országban így hazánkban is a katonai minõségirányítás elválaszthatatlan a nemzeti minõségirányítástól, annak szerves, részterületeiben is kapcsolódó eleme. Ennek ellenére ki kell jelenteni, hogy a katonai minõségirányítás jelenleg csak követõje és nem meghatározója a ma még nem deklarált, de indirekt módon meghirdetett nemzeti minõségpolitika megvalósításának.
Másik oldalról viszont - függetlenül a hadiipari termelés nagyságától - a katonai minõségirányítás színvonalának szervezettségével kivetíti a polgári területre jól mûködõ rendszerét, és így minden korra jellemzõen befolyásolta és segítette a nemzeti minõségirányítás fejlõdését.

hirdetes
Az államnak a nemzeti minõségirányításban elfoglalt helye és szerepe legérzékelhetõbben a védelmi tevékenység mûszaki - gazdasági folyamataiban mutatkozik meg. Az állam hármas funkciójának (szabályozó-felügyelõ, tulajdonos, vevõ) érvényesülésének determináló tényezõit ezen a területen a többi ágazatnál markánsabban jellemzik és erõsítik az alábbi körülmények:

  • A honvédelmi feladatok ellátása során nagy értékû, biztonság tekintetében veszélyes, a felhasználás speciális jellege miatt a polgáritól szigorúbb minõségi követelményeket igénylõ eszközöket, termékeket üzemeltet és alkalmaz.
  • A honvédelmi ágazat nemzetgazdasági méretekben is számolva jelentõs fogyasztói tömeget képvisel, azáltal a piaci érdekszférák találkozásának és ütközésének színtere.

    ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

helyesbítõ tevékenység

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

skontó

Engedmény a készpénzzel, vagy a fizetési határidő előtt fizető vevőnek. Tovább

Tovább a lexikonra