A világ kávéfogyasztóit kellemetlenül érintette a hír miszerint, a 124 ismert kávé faj 60% -a a kihalás szélére került.

Az erdőkben több mint 100 kávéfaj nő, köztük két, amit az italt használunk.
A tudósok szerint a szám "aggasztó", mivel a vad kávék nagyon fontosak a globális kávétermelés fenntartásához.
A világ kávéfajtáinak ötödét kihalás fenyegeti, és a 60% -os szám "rendkívül magas".
"Ha nem lennének a vadon élő fajok, nem tudnának annyi kávét fogyasztani világon" - mondta dr. Aaron Davis, a királyi botanikuskert vezetője.
"Mert ha megnézzük a kávéfogyasztás történetét, akkor sok vadon élő fajt használunk, hogy fenntartsuk a kávé termelést."
A Science Advances, a folyóiratban közzétett kutatások szerint a védelmi intézkedések „nem voltak megfelelőek” a vad kávék számára, beleértve azokat a fajokat is, amelyek „nagyon fontosak” a hosszú távú globális kávétermeléshez.
A tanulmány megállapította, hogy 75 vadon élő kávéfajt fenyeget a kihalás, 35 faj nem fenyeget.
Megállapították továbbá, hogy a vadon élő kávéfajok 28% -a védett területeken kívül nő, és csak a fele marad a vetőmagbankokban.
Egy Globális végzett tanulmány megállapította, hogy a vad Arabica kávé (IUCN Red List) veszélyeztetettnek minősíthető,ha az éghajlatváltozási előrejelzéseket figyelembe vesszük.
2088-ra valószínűleg akár 50% -kal is csökkenni fog az éghajlatváltozás miatt, a kutatás szerint.
A Wild Arabica-t arra használják, hogy magokat adjanak a más kávéfajtákhoz, de önmagában is felhasználják terményként.
Etiópia az Arabica kávé otthona, ahol természetes élőhelye a hegyvidéki esőerdőkben van.
"Tekintettel az arabica kávé Etiópiára és a világra való jelentőségére, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megértsük a természetben végbe menő változásokat " - mondta Dr. Tadesse Woldemariam Gole
Forrás: BBC