notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

A világ kávéfajtáinak nagyszámú kihalása fenyeget

A világ kávéfajtáinak nagyszámú kihalása fenyeget

ich.hu
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A világ kávéfajtáinak nagyszámú kihalása fenyeget

Mi a vad kávé és miért van szükségünk rá?

 

Számos kávéfogyasztó nem tudja, hogy a két kávébabot - a Coffea Arabica-t és a Coffea robustát - az értékesítésbe kerülő kávék több ezer keverékében használják.


Valójában 122 kávéfaj él vadon a természetben.


Ezek közül számos vad kávénak nem jó az íze, de tartalmazhat olyan gént, amely segítheti a kávéfajok túlélési esélyeit, az éghajlatváltozás és a kávéfajtákat támadó új betegségek ellen.

 

Hosszabb távon meg kell védenünk a vadon élő fajokat, hogy megmentsük a világ kávétermelésének jövőjét, mondjuk a kutatók.


- Ezeket a vadon élő erőforrásokat újra és újra meg kell óvni - mondta dr. Davis.


Hogy áll a kávéfajták kihalási kockázata a többi növényhez képest?


Globálisan minden ötödik növényt kihalás fenyeget, kávéfajtákat pedig 60%.


Összehasonlításképpen, a vad teák és a mangófajok fele kihalt, mogyoró 6%-a és a pisztácia 9%-a.

hirdetes


Hol található a vad kávé?


A vad kávé nagy része az afrika távoli erdőiben és Madagaszkár szigetén nő. Afrikán kívül más trópusi éghajlatokon is megtalálható a vad kávé, beleértve India, Srí Lanka és Ausztrália egyes részeit is.


Milyen típusú kávét iszunk? 

 

A globális kávé kereskedelem két fajra épül: Arabica ( Coffea arabica ) és Robusta ( Coffea canephora ).

Egy harmadik faj - Liberica ( Coffea liberica ) a világ minden táján nő, de ritkán használják a kávéfogyasztásra.


hirdetes
Mik azok a növényi rokonok?


A vadon élő rokonok vadon termő növények, amelyek genetikailag hasonlóak a termesztett növényekhez.

A kávétermesztésben régóta használják a növények hozamának és tápértékének javítására.

 


Mit mondanak a tudósok?


Azt mondják, meg kell értenünk, hogy a kávéfogyasztás jelenlegi mértéke kockázatos, és meg kell győződnünk arról, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő források a fenyegetés leküzdésére.


A kávéfáknak, mint sok trópusi növénynek, olyan magjai vannak, amelyek nem élik túl a hagyományos vetőmagoknál használt fagyasztás, szárítási folyamatot.


Dr. Eimear Nic Lughadha azt mondta, ez az első alkalom, hogy az IUCN Red List felmérését elvégezték, hogy megvizsgálják a világ kávéfajtáinak kipusztulásának kockázatát, és a 60% -os érték „rendkívül magas”.


"Reméljük, hogy ez az új adat rámutat azokra a fajtákra, amelyeket a kávétermelői ágazat fenntarthatósága szempontjából kiemelten kell kezelni, hogy megfelelő intézkedéseket lehessen tenni a fajok védelmére," mondta.
 

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 108

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Gazdaság Hírek Külföld

Szótár

termék

egy folyamat eredménye 1. MEGJEGYZÉS: Négy általános... Tovább

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

Tovább a lexikonra