notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kétezermilliárd forint juthat környezetvédelemre

hirdetes

Kétezermilliárd forint juthat környezetvédelemre

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében a 2007-2013 közötti pénzügyi idõszakban az EU társfinanszírozásával több mint kétezermilliárd forint juthat környezetvédelmi és energetikai projektekre - közölte Németh Imre, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja. 

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Környezeti és energetikai fejlesztésekre várhatóan 2200-2800 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre Magyarországon az Európai Unió társfinanszírozásával a 2007-2013-ig tartó költségvetési idõszakban - mondta Németh Imre, a kormány Fejlesztéspolitikai Irányító Testületének tagja hétfõn. 

 
A hétéves uniós büdzsé pénzügyi kereteit is kijelölõ Új Magyarország fejlesztési terv 16 operatív programot tartalmaz, amelybõl négy érinti a környezetvédelmet és az energetikai fejlesztéseket. Ezeknek a céloknak a kifejezett támogatására szolgál az 1037-1430 milliárd forint kerettel tervezett környezeti és energetika fejlesztés operatív program (keop). Juthat támogatás környezeti és energetikai fejlesztésekre, továbbá az 588-882 milliárd forintos gazdaságfejlesztés operatív programból (gop), az 1114-1210 milliárd forintos regionális operatív programból (rop), és az 1000 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztés operatív programból (avop). Németh Imre úgy számol, hogy a három utóbbi operatív program környezeti és energetikai támogatásaival duplájára bõvülnek a keop keretében juttatott források. 

hirdetes

Szeptemberben véglegesítik a tervet 

A pontos támogatási összegek a másfél éve tartó társadalmi vita további alakulásától és az EU jóváhagyásától függenek. Az bizonyos, hogy a kormány a civil, a gazdasági és a a tudományos szférával folyó párbeszédét követõen szeptember 27-én kívánja elfogadni a Nemzeti fejlesztési tervet felváltó Új Magyarország fejlesztési terv stratégia kereteit. Ezt október elején elküldi Brüsszelbe jóváhagyásra - fûzte hozzá Németh Imre. 


Az operatív programok szintjén véglegesített verzió elküldése október végére várható, ezzel párhuzamosan zajlik majd a programok alapján tervezetett pályázati fejezetek kidolgozása és folyamatos egyeztetése. 


A vízbázisok megóvására is lehet pályázni 


A keop hat környezetvédelmi fejlesztési irányt jelöl ki. Az "egészséges és tiszta települések" elnevezésû terület pályázatai az ivóvíz-szolgáltatás fejlesztésére, szennyvíztisztítási projektekre és hulladékgazdálkodási beruházásokra fókuszálnak. A "környezetbiztonság növelése" ár- és belvízvédelmi programokat takar, a "vízvédelem" keretében tervezett tenderek pedig döntõen a felszín alatti vízbázisok megóvását célozzák. A "természeti értékek megõrzése" keretében a természeti sokféleséget szolgáló fejlesztésekre lehet támogatáshoz jutni. Források válnak igényelhetõvé a "fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzésére" is. 

hirdetes

 

Pályázat az alternatív energiatermelésre 


A keop által támogatott energetikai fejlesztési programok az alternatív energiatermelés bõvítését, az energiahatékonyság fokozását, a takarékos energiafelhasználás ösztönzését, az energiabiztonság növelését és a helyi erõforrásokra alapozott energiaellátás bõvítését kell hogy szolgálják - derül ki a kiosztott sajtóanyagból. A megújuló energiaforrásokkal összefüggõ projektek támogatása hangsúlyosan szerepel még az avop-ban is. Fõként a biomassza, a geotermális energia és a szélenergia programok számíthatnak támogatásra. 
 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

Tovább a lexikonra