notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hátterek, képek használata. Stílus, grafika a honlapokon. Képekeretezési mód, fotó.

hirdetes

Képek és háttérképek használata honlapokon

Kecskeméti Dóra designer
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A képek nagyon fontos részei a honlapnak. Mivel az emberek többsége vizuális típus, így az illusztrációk hatása az oldal megítélése szempontjából döntő jelentőségű. Azonban oda kell figyelnünk a képek fájl méreteire, hiszen ha túl nagy, jelentősen megnövelik az oldal letöltési idejét, és próbára teszi a látogató türelmét. Ezért lassú internet kapcsolattal rendelkező látogatók gyakran kikapcsolják a képek megjelenítését böngészőjükben. A képet helyettesítő szöveg nem hiányozhat az oldalról!

Képek használata és megválasztása

Főleg a kezdő webfejlesztők hibája, hogy rosszul megválasztott képekkel dolgoznak, ami nem csak a figyelmet tereli el, hanem az igénytelenség látszatát is kelti. A képek megválasztása és használata sok odafigyelést és tudást igényel.

Képkeretezési módszerek

Egy vékony kerettel a képet sokkal hangsúlyosabbá tehetjük. Ha a keret a kép alján szélesebb, a kép sokkal nehezebbnek tűnik. Ha a képek embereket, arcokat ábrázolnak, fontos szempont, hogy a szerkesztés során az arcok tekintetüket mindig az oldal tartalmi részének irányába vessék.
A mai programozás már nagyobb teret enged a fantáziának és a kreativitásnak. A képeket ma már nem csak egyszerű vonalakkal zárhatjuk körbe. Egy kép kerete lehet olyan is mintha egy rajzszöggel lenne oda biggyesztve, vagy cellux ragasztóval ragasztottuk volna oda, vagy éppen gemkapoccsal.

hirdetes

 

gémkapocs cellux rajzszög


A kép keretét a weboldalunk stílusa kell, hogy meghatározza. Egy oldalon egyféle képkeretezési módszert használjunk, különben kusza, zavaros hatást érünk el. A fenti keretek, fiatalosak és nem túl elegánsak így egy komolyabb témával foglalkozó oldal bemutatásához egyszerűbb, elegánsabb keretet válasszunk. Ilyen például, ha csak szolid kis árnyékot és egy vékony fehér keretet adunk a képeknek, de választhatjuk a lekerekített sarkokat is melyek szintén passzolnak egy lendületes, finom kis oldalhoz. Ezekre is láthatunk itt példát.

 

lekerekített képkeret képkeret lekerekített képkeret


  
Ugyanakkor kicsit szabadjára is engedhetjük fantáziánkat és egészen művészi képkereteket is alkothatunk ma már.


hirdetes
művészi képkeret művészi keret

 

Háttérkép: fotó és saját készítésű grafika

A másik fontos hely képek szempontjából, a weboldalunkon, a háttér. Ma már a gyorsabb, szélesebb sávú Internet megengedi, hogy nagyobb képeket is használjunk háttérképeknek. Sokan élnek is ezzel a lehetőséggel. Még mindig használunk tapétákat is weblapunk háttérképe ként.
Amit fontos szemelőt tartani ilyenkor hogy a háttérkép ne zavarja a tartalmat. Szöveges tartalom hátterében elhalványuló, elmosódó háttérképet használjunk, hogy ne zavarja az olvashatóságot.
Háttérképünk lehet fotó, vagy saját készítésű grafika is.

Ezekkel az elemekkel egyedivé tehetjük oldalunkat főleg akkor, ha saját magunk rajzoljuk meg a képkereteket és saját készítésű grafikával töltjük ki a hátteret.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vizsgálat

egy vagy több jellemzõ valamely eljárás szerinti meghatározása   Tovább

beszerzés

Szűkebb értelemben a termeléshez szükséges anyagok, segédanyagok stb. megvásárlását... Tovább

Tovább a lexikonra