notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

hirdetes

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Tavaly az elsõ tíz hónapban a bruttó átlagkeresetek 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg a 2006 január-októberit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent.

Költségvetési intézmények

A legalább 5 fõs vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-novemberben átlagosan 2 millió 765 ezer volt: a költségvetési szférában 752 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 935 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,9 százalékkal csökkent a létszám. A csoporthoz tartozó fõ gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) alacsonyabb lett a létszám, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását kiszûrjük – áll a KSH jelentésében.

hirdetes

Január-novemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Ezen belül novemberben a költségvetési szférában 14,0 százalékkal nõttek a keresetek – a novemberi bruttó átlagkereset 230 ezer 212 forint volt –, amelynek hátterében a 11. hónapban kifizetett jutalom összege áll. A versenyszféra hasonló mutatója novemberben 7,6 százalékos növekedést jelez, a havi összeg 196 ezer 793 forint volt.

Versenyszféra

A versenyszférában január-november között az átlagot meghaladó mértékben nõttek a keresetek az építõiparban (16,4 százalékkal) és az ingatlanügyleteknél, gazdasági szolgáltatásoknál (11,8 százalék). A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 fõt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

hirdetes

A tavalyi év elsõ tizenegy hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél 1,4 százalékos növekedést regisztráltak. (A nettó kereseteknek a bruttó kereseteknél érdemben alacsonyabb növekedési üteme döntõen az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék kulcsának 2007. januári újabb emelésére vezethetõ vissza.)

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset az elmúlt év elsõ 11 hónapjában 113 ezer forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 ezer 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 145 ezer 100 forint.

A nemzetgazdasági szintû átlagos havi munkajövedelem 192 ezer 800 forintra emelkedett, 8,5 százalékkal haladva meg az elõzõ év január-novemberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,2 százalékot tett ki.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

igazolás (verifikálás)

annak megerõsítése objektív bizonyíték szolgáltatásával, hogy az elõírt... Tovább

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

Tovább a lexikonra