notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

hirdetes

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az elmúlt év január-novemberében a bruttó átlagkeresetek 8,3 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a reálkereset (a fogyasztóiár-index 8,0 százalékos növekedése mellett) 4,7 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A reálkereset január és november között 4,7 százalékkal csökkent

Tavaly az elsõ tíz hónapban a bruttó átlagkeresetek 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg a 2006 január-októberit, a reálkereset – a fogyasztóiár-index 8,1 százalékos növekedése mellett – 5,2 százalékkal csökkent.

Költségvetési intézmények

A legalább 5 fõs vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaság egészét tekintve 2007. január-novemberben átlagosan 2 millió 765 ezer volt: a költségvetési szférában 752 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 935 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,9 százalékkal csökkent a létszám. A csoporthoz tartozó fõ gazdasági ágak mindegyikében (a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben) alacsonyabb lett a létszám, ha az oktatás és a közigazgatás gazdasági ágak közötti szakfeladati átsorolás hatását kiszûrjük – áll a KSH jelentésében.

hirdetes

Január-novemberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 6,3 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 9,7 százalékkal volt magasabb, mint az elõzõ év azonos idõszakában. Ezen belül novemberben a költségvetési szférában 14,0 százalékkal nõttek a keresetek – a novemberi bruttó átlagkereset 230 ezer 212 forint volt –, amelynek hátterében a 11. hónapban kifizetett jutalom összege áll. A versenyszféra hasonló mutatója novemberben 7,6 százalékos növekedést jelez, a havi összeg 196 ezer 793 forint volt.

Versenyszféra

A versenyszférában január-november között az átlagot meghaladó mértékben nõttek a keresetek az építõiparban (16,4 százalékkal) és az ingatlanügyleteknél, gazdasági szolgáltatásoknál (11,8 százalék). A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 fõt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél.

hirdetes

A tavalyi év elsõ tizenegy hónapjában a nettó keresetek átlagosan 2,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a versenyszférában 3,8 százalékos, a költségvetési szervezeteknél 1,4 százalékos növekedést regisztráltak. (A nettó kereseteknek a bruttó kereseteknél érdemben alacsonyabb növekedési üteme döntõen az egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006. szeptemberi, illetve az egészségbiztosítási járulék kulcsának 2007. januári újabb emelésére vezethetõ vissza.)

A nemzetgazdasági átlagos nettó kereset az elmúlt év elsõ 11 hónapjában 113 ezer forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84 ezer 600 forint, a szellemi foglalkozásúaké 145 ezer 100 forint.

A nemzetgazdasági szintû átlagos havi munkajövedelem 192 ezer 800 forintra emelkedett, 8,5 százalékkal haladva meg az elõzõ év január-novemberi szintet. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,2 százalékot tett ki.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Oktatási és Kultirális Minisztérium

Tájékoztató az Otatási és Kulturális Minisztérium feladatairól   Az Oktatási és... Tovább

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

Tovább a lexikonra