notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszer biztonság az EFSIS és ISO 9001 szabvány szerint

hirdetes

A kereskedelmi láncok és az élelmiszer-biztonság

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Napjainkban a kereskedelmi láncok egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek.

Minden élelmiszerrel foglalkozó vállalkozás számára ismert, hogy működésük megfelelőségét bizonyítaniuk kell vevőik számára. E követelmények azonban különösen a multinacionális cégek beszállítói számára sok esetben eltérnek egymástól. Ez megnehezíti a vállalkozások feladatát abban a törekvésükben, hogy minden vevőjük számára a lehető legjobb feltételeket biztosítsák termékük minőségét és a feldolgozás körülményei tekintetében.

Különösen élesen jelentkeznek ezek a nehézségek a kereskedelmi láncok beszállítói felülvizsgálatai során, amikor néha egy időben, egymásnak ellentmondó követelményeket fogalmaztak meg a láncok által megbízott auditorok a beszállító számára. Ez indukálta először az Egyesült Királyságban azt az élelmiszer ipari törekvést, hogy olyan, minden kereskedő és feldolgozó számára elfogadható követelményrendszert hozzanak létre az ipar gyakorlati tapasztalatait felhasználva, amely egyrészt megelőzi az eltérő értelmezésekből származó szakmai vitákat, másrészt csökkenti a beszállítói auditok számát és a velük járó felesleges költséget.

ISO 9001-es rendszer

Az élelmiszeripar és a kereskedelem felismerte az ISO 9001-es rendszer korlátait az iparágban, és egyben azt, hogy a HACCP-rendszer gondolkodásmódja alapja lehet az élelmiszer biztonságon kívül a technológia és a minőség szabályozásának is. A Jó Higiéniai és Gyártási Gyakorlat beépítésével hatékony követelményrendszer alakítható ki a termékfelelősség és az elvárható gondosság bizonyítására.

Napjainkban már a nemzetközi gyakorlatban is egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Azokat elsősorban a kiskereskedelmi hálózatok saját márkaneve alatt forgalmazott termékek élelmiszer biztonsági, minőségbiztosítási és jogi megfelelőségének bizonyítására használják, de sok esetben az ilyen termékekhez alapanyagokat vásárló vagy a maguk márkanevével forgalmazott termékeket előállító élelmiszer feldolgozók is megkövetelik beszállítóiktól.

hirdetes

EFSIS-szabvány

Az EFSIS-szabvány az első ilyen szabvány a múlt század kilencvenes éveiben az EFSIS (European Food Safty Inspection Service, Európai Élelmiszer biztonsági Felügyelő Szolgálat) Egyesült Királyságban kidolgozott 1994-es dokumentuma volt, amely 36 szabványpontban foglalja össze a követelményeket. Ezt az ipar a kiskereskedelmi láncokkal közösen dolgozta ki annak érdekében, hogy a vevői elvárásokat teljesítse. A szabvány lényege, hogy a HACCP-rendszer logikáját követve az adott iparág speciális technológiai problémái köré rendezve határozza meg, mit kell tenni az élelmiszer biztonság, az egyenletes minőség és rendeletek, előírások betartása érdekében.

Ez az olyan vállalkozások számára, amelyek hatékonyan működtetett HACCP- és ISO-szabvány szerinti rendszerekkel rendelkeznek, és megvalósítják a jó higiéniai gyakorlatot, elsősorban az intézkedések szakmai helyességének átvizsgálását és bizonyítását igényli. Elsősorban olyan feladatokra kell a korábbinál pontosabb és részletesebb szabályozás, mint a folyamatszabályozás validálása, a minőségmegőrzési idő megfelelőségének bizonyítása, az idegen anyaggal való szennyezést megelőző és elhárító módszerek, továbbá a GHP ágazatspecifikus alkalmazása, a termékvisszahívási és a minőségi előírások helyes szakmai tartalmának meghatározása.

Az EFSIS az egyik legelismertebb, harmadik fél által nyújtott, olyan független szolgáltatás, amely az élelmiszer előállítók, a kiskereskedelem és a vendéglátók működését világszerte felülvizsgálja annak érdekében, hogy biztosítsa a legmagasabb szintű követelményeknek való megfelelést. Az EFSIS a nagyobb kereskedelmi hálózatok független élelmiszerüzletek, szerződéses étkeztetők, gyorsétteremláncok és az élelmiszerláncban termelő összes többi vállalat számára kidolgozott felülvizsgáló és tanúsító szolgáltatás. A szabvány vállalatok, vállalkozások minőségirányítási rendszereinek felülvizsgálatára is vállalkozik, az élelmiszertermékek széles skálájában.

hirdetes

Az EFSIS - szabvány megegyezik a BRC - szabvánnyal

A BRC-szabvány Az EFSIS sikerét látva dolgozták át, illetve rendszerezték az angol kereskedelmi láncok követelményeiket a Brit Kiskereskedelmi Konzorcium (Britsh Retailer Consortium, BRC) "Kiskereskedelmi láncok saját márkaneve alatt forgalmazott élelmiszertermékek beszállítóira vonatkozó szakmai követelmények" című szabványában. Az EFSIS-szabvány lényegében megegyezik a BRC-szabvánnyal, de még néhány további ajánlást tartalmaz. Jelenleg a BRC-szabványnak megfelelő tanúsítások több mint 70 százalékát az EFSIS végzi, tehát az EFSIS-tanúsítás egyben BRC-tanúsítást is nyújt.

A két követelményrendszer közös jellemzői mindkét követelményrendszer alapfeltétele a működő élelmiszer biztonsági rendszer (HACCP), tartalmazza a minőségirányítási rendszer (ISO 9001:2000-es) legszükségesebb elemeit, emellett megfelelő üzemi (gyártási, higiéniai) környezetet feltételez. Az alapkövetelményekhez tartozik a termékellenőrzés szabályozása, a nyomonkövethetőség, a termék előállítási folyamatának szabályozása és a személyzettel kapcsolatos higiéniai, képzettségi elvárások.

A BRC/EFSIS-követelményrendszer nem azonos az ISO 9001:2000-essel, vagy a HACCP-vel, hanem olyan, HACCP-rendszerre épülő, annak szemléletét követő, a jó gyártási és higiéniai gyakorlat segítségével tervezett, a termelés gyakorlati szempontjaira összpontosító rendszer, amely felhasználja a minőségügyi rendszerek fontosabb elemeit is. Mindkét szabvány kis "nem-megfelelőségek" és "ajánlások" kategóriába sorolja az audit során tapasztalt eltéréseket. Ha a súlyos és kis "nem-megfelelőségeket" az előírt rövid határidőn belül kijavítják, a vállalat tanúsítást kaphat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Benchmarking

Az a folyamat, amikor a vállalat üzleti folyamatait más vezető vállalatok hasonló adataival... Tovább

Tovább a lexikonra