notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tárgyalásokat indít Japán és az USA

hirdetes

Japán és az USA kereskedelmi tárgyalásokat indít

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Abe Sindzó japán miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között szerdán az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, New Yorkban létrejött megállapodás szerint Japán és az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény megkötéséről.

Tárgyalásokat indít Japán és az USA

A japán kormányszóvivő csütörtökön Tokióban tartott tájékoztatója szerint a felek megállapodtak “a két ország közötti kereskedelmi és beruházási kapcsolatok kölcsönösen előnyös módon történő kiterjesztésében, mégpedig a korrekt szabályokon alapuló gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében a dél-ázsiai és csendes-óceáni térségben”.

A megállapodás jelentős engedmény Japán részéről, mivel Tokió többoldalú kereskedelmi megállapodás megkötését szorgalmazta a tizenegy ország közötti Trans-Pacific Partnership (TPP) mintájára, amelyből Trump nem sokkal hivatalba lépését követően kiléptette az Egyesült Államokat.

hirdetes

Az amerikai elnök a megbeszélésen beleegyezését adta, hogy a kereskedelmi tárgyalások ideje alatt Japán mentesüljön az autókra és autóalkatrészekre kivetni tervezett, megemelt importvámok alól. Az autók és a mezőgazdasági termékek képviselik a két ország közötti kereskedelmi ellentétek sarkalatos pontjait. Donald Trump már számos alkalommal adott hangot nemtetszésének Japán az Egyesült Államokkal szembeni, kétharmad részt autóexportból keletkező, 69 milliárd dolláros kereskedelmi többlete miatt, jelezve, hogy kétoldalú megállapodással kívánja rendezni az egyensúlytalanságot.

hirdetes

A megállapodásról kiadott közös közlemény leszögezi: Japán és az Egyesült Államok “tiszteletben tartja a másik kormány álláspontját”. Tokió kinyilvánított szándéka ugyanis az, hogy nem tesz az Egyesült Államok által felmondott TPP szerződésben foglaltaknál nagyobb engedményeket.

A japán miniszterelnök ezért is tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a kereskedelmi tárgyalásokon áruforgalmi megállapodás megkötéséről lesz szó, nem pedig egy jóval átfogóbb, a beruházások és szolgáltatások szabályozására is kiterjedő szabadkereskedelmi egyezményről.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld