notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Keresõmarketing szempontból problémás technológiák

hirdetes

Keresõmarketing szempontból problémás technológiák

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A jelenlegi honlapokban is vannak olyan techonlógiák, olyan fejlesztések melyek megakadályozhatják, gátolhatják azt hogy a honlap egy részét, vagy egészét elrejtse a keresõk elõl. Általánosságban elmondható az, hogy nem létezik, nincs jelen az a tartalom a honlapunkon, amit a szabadszavas keresõk, és a szöveges böngészõk nem látnak. A Google fejleszõinek az álláspontja az, hogy azaz oldal jön elõrébb amely akadálymentesítettebb, azaz nem kell JavaScript-et fordítania a szervenek, nem kell flashbõl kiolvastatni az információkat.
Az, hogy melyek ezek a technológiák, amelyek kerülendõek,most részletezem.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Flash

A Google az swf formátumokat, 2004 óta jeleníti meg a találati rangsorban, mivel vektoros formátumú, igy a linkek és szövegek kinyerése lehetséges ezen fájlokból. Szép és látványos oldalakat készithetünk flash-ben, viszont hátránya több van keresõoptimalizálás szempontjából, mint elõnye.
Elsõsorban az, hogy nem akadálymentesíthetõ, többfajta verziója kering az interneten, ami kompatibilitási problémkhoz vezethet, és mindezek mellett még nem válik el a forma és a tartalom egymástól.
Többféleképpen is alkalmazhatjuk a flash-t a honlapunkhoz. Rábizhatunk bevezetõket, intro-kat és a menüpontokat is, de ez a legrosszabb amit tehetünk, ezzel a lépéssel megakadályozhatjuk egy egész oldal beindexelését a keresõkbe. A bannerek és egyéb dekorációs elemek nem befolyásolják a találati listában a helyünket, mint a fentebb említett technológiák. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a flash megjelenéshez, biztosítsunk alternativ html hozzáférési módot is.

Frame

Elõször is kezdjük ott, hogy ez egy eléggé elvalult technológia, amit manapság nem használunk, helyette már több és praktikusabb megoldás létezik. A probléma abban rejtõzik, hogy az oldalaknak a keretét mentjük el a könyvjelzõbe, vagy küldjük el ismerõseinknek, mivel azt látjuk a böngésõben, és nem azt ami igazán fontos, az oldali tartalmi részét.  Emiatt az indexelés a keresõkben is hibás, félrevezetõ lehet.
Gyakori hiba volt még a frame oldalakkal kapcsolatban, hogy nem biztosítottak alternatívát azokhoz a böngészõkhöz amelyek nem támogatták ezt a technológiát, pedig nem olyan nagy munka még betenni a NOFRAMES tag-et.

hirdetes
Ha mindeképpen frame hatást szeretnénk elérni, akkor megtehetjük többek között pl CSS-el is, igaz az Internet Exlporer nem veszi figyelembe, ha szabvány szerint írjuk ezt meg.
Létezik még a framen belül az IFRAME technológia, de ezzel ugyanaz a helyzet mint a frame-el, a content rész nem képezi szerves részét, így az indexelése a keresõkben ugyanúgy problémás, mint a frame-ek esetében.
A Google támogatja ugyan a FRAME technológiát, de javasolja a NOFRAMES alkalmazását is, az akadálymentesítés miatt. A Yahoo keresõ csak a HREF linkelést veszi figyelembe, a FRAME-nél pedig "SRC"  linkelés van, így a Yahooban nem kerülnek indexelésre a frame-es oldalaink.

Java

A Java alkalmazásokat, a weboldalakon általában bonyolultabb alkalmazásokhoz használják, így nincs értelme belinkelni, indexelni a keresõkben, ha ilyet használunk akkor arra kell vigyázni, hogy az alkalmazásunk ne blokkolja az oldalunk többi részének az indexelését.

JavaScript

Manapság a Javasciptet már arra használjuk, hogy oldalunkon való böngészés közben ne legyen újra betöltve az adott oldal, csak a tartalmi rész, ezeket a keresõk úgyanúgy HTML-nek fogja látni és a statikus szövegekben tudni fog keresni, minden gond nélkül.
Másra is használták régebben a JavaScriptet, pl menükhöz, de ezek nagy része ma már megoldható CSS-el is, a forrásban teljes egészében benne van minden információ, de a CSS-el megtudjuk oldani azt hogy ne jelenítse meg mindet, csak azt amire kíváncsiak is vagyunk.

Képek

Ha oldalunkon használunk képeket, akár a dekoráció érdekében, akár a navigáció vagy a tartalom miatt, minden esetben megadhatjuk a képekhez tartozó ALT tulajdonsággal, ami az Alternative Text rövidítése. Ezt használhatjuk arra hogy információt közöljünk a képrõl amit beillesztettünk honlapunkra. Ez nem csak a keresõoptimalizálási szempontból hasznos, hanem akadálymentesítés miatt is érdemes használnunk.

hirdetes

Táblázatos megjelenítés

Igazából itt nem is a keresõk miatt irom le ezeket hanem mert a tartalmi elhelyezéssel lehet trükközni.
Ha például táblázatos megjelenést alkalmazzuk, akkor a bal oszlopban van a navigáció, a jobb oldalon a tartalmi rész, ez a foráskódban is úgy néz ki hogy elõrébb vannak pl az olyan szavak mint: Fõmenü, Elérhetõségek stb, tehát ezeket elõbb indexelik be a keresõk.
Ha nem ragaszkodunk a táblázatokhoz, hanem úgynevezett dobozokat, blokkokat és CSS-t használunk a megjelenítésre, akkor megoldható ugyanaz a felépítés, azaz bal oldalon a navigáció, jobb oldalon a tartalmi rész, de forráskódban és indexelésben is elõrébb tesszük tartalmilag fontos részt, amire tényleg rákereshetnek, és csak azután jönnek a szokásos navigációs menüpontok.

Ezzel a cikkel remélem egy kicsit sikerült érthetõbbé tenni azt, hogy mit mikor használjunk, és mikor ne. A legfontosabb itt is az akadálymentesítés, mivel a Google és egyéb keresõoldalak is elõrébb hozzák azokat az oldalakat, amelyeket a felépítésbõl úgy itélnek meg, hogy könnyen használható a látogató által.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

javítás

tevékenység egy nem megfelelõ terméken, hogy azt a szándék szerinti használatra... Tovább

Tovább a lexikonra